18 °C Budapest
Senior man putting coins, money into a piggy bank. Saving Money after retirement, preparing for retirement. Financial education and financial literacy for seniors.

Még mindig súlyos tévhitben él rengeteg magyar: nagyon sok pénzük megy el ezen

MTI
2024. január 18. 21:02

Akadályozza az öngondoskodás térnyerését, hogy a megkérdezettek a tényleges összeg többszörösére becsülik adott nyugdíjkiegészítéshez szükséges nyugdíjcélú befizetéseket - közölte csütörtökön az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ).

A közlemény szerint a szövetség felmérése alapján háromszoros-négyszeres a különbség a feltételezett és a szükséges összeg között, vagyis egy jelentősebb nyugdíjkiegészítéshez havi szinten több tízezer forinttal kevesebb is elég, mint amit a megkérdezettek gondolnak.

A huszonévesek például 25-30 ezer forint körülire becsülték azt az összeget, ami egy 50 ezer forintos kiegészítéshez kell az öregségi nyugdíj mellé, holott ebben a korosztályban a férfiaknak 5600 forint, a nőknek 8300 forint elég lenne - írták.

Az életkor előrehaladtával kisebb a tévedés mértéke a közlemény szerint, de a 35 és 45 éves kor közöttiek körében is csaknem kétszeres a különbség a becsült és a számított befizetések között. A megkérdezettek 27-29 ezer forint körüli összegre tippeltek havonta, pedig a férfiaknak 11 ezer forintból, a nőknek 17 ezer forintból jönne ki a havi 50 ezer forintos nyugdíjkiegészítés - tették hozzá.

A modellszámítások szerint 100 ezer forint pluszhoz huszonévesen 10 és 20 ezer forint közötti összeg kell, míg aki 40 évesen kezd takarékoskodni, annak havi 30 ezer forint körüli összeget kell félretennie.

Ha egy fiatal férfi meg akarja duplázni a jelenlegi átlagnyugdíj összegét, vagyis 200 ezer forint pluszjuttatást szeretne öregségére, havi 20 ezer forintnál kicsit többet kell fizetnie. Nőknek ugyanebben a korcsoportban 30 ezer forint feletti összeget kell fizetni ekkora kiegészítéshez. 40 éves korban elkezdtett kiegészítésnél nagyobb a különbség a nemek között, havonta, a férfiaknak 40 ezer forint, a nőknek 60 ezer forint feletti megtakarítással kell számolniuk. Az ÖPOSZ ugyanakkor hozzátette, hogy a megkérdezettek ezeket a megtakarítási összegeket is túlbecsülték.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A közlemény szerint a nyugdíjcélú takarékoskodáshoz sosem késő, és sokkal többen megtehetnék ezt az anyagi helyzetük alapján. Érdemes minél korábban elkezdeni, mert nem csak a befizetési összeg lesz kisebb, de így többször vehető igénybe a 150 ezer forintos szja-visszatérítés is - tették hozzá.

A felmérés online kérdőíves kutatással készült. A megkérdezettek csoportja nem, életkor, iskolai végzettség és lakhely szerint reprezentatív a 18 és 65 év közötti lakosságra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm