20 °C Budapest
Senior woman with cup in garden happy old lady tea garden terrace balcony

Érik az újabb nyugdíjkorhatár-emelés Magyarországon? A németek, hollandok, dánok már döntöttek

2023. október 6. 09:09

Az uniós országokban folyamatosan emelkedik a nyugdíjkorhatár. Dániában a jövő évtizedben már 69 éves korig kell dolgozni - írja a Növekedés.hu. Mivel Európa rohamosan öregszik, az életkorral összefüggő közkiadások egyre magasabbra emelkednek, ezért a kormányoknak tennie kell valamit, hogy fenntartható maradjon a nyugdíjrendszer. Így az európai országok kénytelenek időről időre megemelni a nyugdíjkorhatárt. Főként a nyugdíj előtt álló generációkat foglalkoztatja, hogy mikor várható emelés, és mégis meddig kell majd dolgozniuk.

Magyarországon a legutóbbi emelési ciklus 2022-ben zárult le: akkor 65 évre emelték az öregségi nyugdíjkorhatárt, de a nők 40 év szolgálati idővel továbbra is nyugdíjba vonulhatnak. A 65 éves határ átlagosnak mondható az EU-ban. A legtovább az olaszoknak, a bolgároknak, a dánoknak és a görögöknek kell dolgozniuk, náluk 67 évesen lehet visszavonulni. A franciák éppen idén jelentették be, hogy a 62 éves nyugdíjkorhatárt 2032-től fel fogják tolni 64-re, ez pedig heves indulatokat, tüntetéseket váltott ki.

Magyarországon egyelőre nincs terítéken a további emelés, de a trendek alapján egyértelmű: ami késik nem múlik - írja a lap. Sok uniós országban már be van tervezve a korhatár kitolása. Az alábbi táblázat jól példázza, milyen emelések várhatók Európában, amelyet az elöregedő társadalmak nem tudnak elkerülni, akkor sem, ha jelenleg nincs konkrét, hivatalos terv.

A nyugdíjkorhatár várható változása az EU-ban

  Jelenlegi általános nyugdíjkorhatár Jövőbeli nyugdíjkorhatár A korhatár emelésének éve
Málta 64 év 65 év 2027
Spanyolország 66 év 4 hónap 67 év 2027
Hollandia 66 év 10 hónap 67 év 3 hónap 2028
Belgium 65 év 67 év 2030
Csehország 64 év 65 év 2030
Szlovákia 63 év 64 év 2030
Németország 65 év 11 hónap 67 év 2031
Franciaország 62 év 3 hónap 64 év 2032
Dánia 67 év 69 év 2035

Forrás: Finnish Centre for Pensions

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem