7 °C Budapest
Serious stressed senior old couple worried about paperwork discuss unpaid bank debt calculate bills, shocked poor retired family looking at calculator counting loan payment upset about money problem

Kegyetlen kiadásokkal néz szembe sok magyar nyugdíjas: 2023 még a múlt évnél is szűkösebb lehet

2023. március 21. 10:03

A Pénzcentrum friss kutatásából kiderült, hogy 10-ből 6 nyugdíjasnak többet kellett az elmúlt évben rezsire, élelmiszerre és gyógyszerekre költenie. A plusz kiadásokat olyan költségeken spórolták meg, mint a vendéglátás, a ruházat, vagy a kulturális programok. Minden negyedik válaszadónak jelentősen romlott az anyagi helyzete, és a magyar nyugdíjasok többsége 2023-tól sem remél semmi jót.

Cikksorozatunk első részében lapunk friss, a magyar nyugdíjasok helyzetéről szóló felmérésének legfontosabb eredményeit tekintettük át, míg a második részben kifejezetten az egészséget érintő kérdésekre kapott válaszokat elemeztük. Most azt vizsgáltuk, hogyan változtak a magyar nyugdíjasok kiadásai a válaszaik alapján, mi az, amin spóroltak, és mire voltak kénytelenek többet költeni.

A 2023. február-március folyamán végzett felmérésből kiderült, hogy a nyugdíjasok anyagi helyzete jelentősen romlott. A válaszadóink 16,9 százalékának hónapról hónapra anyagi gondjai vannak, és 37,7 százalékuk nyilatkozta, hogy éppencsak kijön a jövedelméből, de félretenni már nem tud. Mindössze a válaszadók 15,8 százaléka jön ki gond nélkül a bevételeiből és van tartaléka is. Ezek az értékek 2022 óta romlottak - a tavalyi kutatásunk szerint akkor még arányaiban kevesebb nyugdíjasnak voltak anyagi problémái.

Az is beszédes, hogy a válaszadó nyugdíjasok közül 27,9 százalék érzi úgy, hogy jelentősen romlott az anyagi helyzete az elmúlt év során - miközben a koronavírus megjelenésétől 2022 elejéig eltelt időszakra ezt a válaszadóknak "csak" 15,6 százaléka jelölte. Jobban megtépázta tehát a nyugdíjasok anyagi helyzetét az elmúlt egy válságos év, mint megelőző három, járvány sújtotta év. A válaszokból az is kiderült, hogy nem sokan bíznak abban, hogy 2023-ban javulni fog az anyagi helyzetük - 30 százalék szerint nem fog változni, 57,2 százalékuk viszont a helyzet romlására számít. Miközben a felmérés már akkor készült, amikor már a legtöbbeknek az emelt nyugdíj és a 13. havi juttatás is megérkezett.

Rezsire, élelmiszerre, gyógyszerre megy el minden pénz

A kutatás résztvevőit megkérdeztük részleteiben, hogy mi az, amire többet, illetve kevesebbet költöttek a legjellemzőbb kiadások közül. A válaszokból az derült ki, hogy legnagyobb arányban a rezsire adtak ki többet az elmúlt egy évben a nyugdíjasok - még úgy is, hogy egy enyhe tél van mögöttünk. A második helyen a gyógyszerek állnak, harmadik helyen pedig az élelmiszerkiadások:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A válaszok azt mutatják, hogy 10-ből 6 válaszadónknak megnőttek az említett kiadásai. A lakásfenntartásra szintén többet költött a válaszadók több mint fele. Amire azonban kevesebbet költöttek - feltehetően ezeken a cikkeken spórolva - az a szeszesital, dohányáru, ruházat, lábbeli, vendéglátás, valamint a kultúra és szórakozás. A közlekedés és üzemanyag kategória megosztó volt, feltehetően élethelyzetből adódik, hogy ki volt kénytelen többet kiadni erre, és ki tudott spórolni ezen.

A szöveges válaszokból az derült ki, hogy sok Nem tudom / Nem válaszolok válasz abból adódhat, hogy bizonyos cikkekre már korábban sem költöttek semennyit - így nem is tudtak azokból a költségekből lefaragni. Mint a szeszesital, dohányáru kategóriában, ahol a bizonytalanok aránya 16,6 százalék. Az egészségügyi vizsgálatok tekintetében pedig többen vannak azok, akik többet költöttek, viszont a 17,9 százalék is magas arány, akik lefaraghattak ebből a kiadásból. Az egészségügyi szolgáltatásokon való spórolás viszont nem olyan, mintha a benzinen spórolna valaki: az egészségre veszélyes is lehet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem