12 °C Budapest
Portrait of happy senior woman relaxing on armchair in nursing home

Itt áll feketén-fehéren: ennyire alacsony a magyar idősek nyugdíja az emelés után

2023. március 1. 14:02

Friss adatokat közölt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a nyugdíjban, ellátásban, járadékban és egyéb járandóságban részesülőkről. Az adatokból kiderül, mennyi volt az átlag- és a mediánnyugdíj 2023 januárjában. Az adatsor szerint öregségi nyugdíjban 1,99 millió fő részesül, akiknek az ellátása 208 168 forint havonta. A mediánnyugdíj alacsonyabb, 184 725 forint. 

Az utolsó ismert hivatalos adat arról, átlagosan mennyi pénzből gazdálkodnak havonta a magyar nyugdíjasok, 2022. januári volt. Eszerint az átlagos havi ellátás összege 164 102 forint volt. Azóta azonban több évközi nyugdíjemelést is végrehajtott a kormány, illetve az újonnan nyugdíjazottak bekerültek, az elhunytak pedig kikerültek a statisztikákból. Most ismét érkezett friss adat a KSH-tól arról, mekkora a magyar öregségi nyugdíjasok járandósága: 2023. januári adat alapján 208 168 forint, vagyis 26,9 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Úgy tűnik, az adatközlés már nem csak évente egyszer, hanem havonta ismerteti majd a nyugdíjban, ellátásban, járadékban és egyéb járandóságban részesülők számát, átlagos ellátását és medián ellátását.

Nyugdíjban, ellátásban, járadékban és egyéb járandóságban összesen 2,43 millióan részesültek, ebből 1,99 millió öregségi nyugdíjas volt 2023 januárjában. Életkoron alapuló ellátásokban 33,2 ezer fő részesült, megváltozott munkaképességűeknek járó ellátásban 253,7 ezer fő, özvegyi és szülői nyugdíjban 46,8 ezer fő, árvaellátásban pedig 56,6 ezren. A KSH friss közlése az ellátások átlagos és medián összegeit is ismerteti: 

Az új adatsor felépítéséből arra lehet következtetni, hogy ezentúl havonta közöl majd statisztikákat a KSH a Magyar Államkincstár adatai alapján a magyar nyugdíjak és egyéb ellátások alakulásáról. 

Kutatást készít a Pénzcentrum a nyugdíjasok helyzetével kapcsolatban

A Pénzcentrum legújabb kutatásában azt vizsgálja, hogyan élték meg az idősek az elmúlt egy év válságait, és milyen várakozásaik vannak a jövőben. A kérdőívet nyugdíjasok és nem nyugdíjasok is kitölthetik. Köszönjük, ha válaszaival segíti a munkánkat!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem