14 °C Budapest
Nyugdíjkorhatár 2023: mutatjuk, mennyi lesz az öregségi nyugdíjkorhatár 2023 évétől!

Nyugdíjkorhatár 2023: mutatjuk, mennyi lesz az öregségi nyugdíjkorhatár 2023 évétől!

2022. december 18. 08:52

Minden nyugdíjkorhatár közeli életkorban lévő magyar dolgozót foglalkoztatja a kérdés, miszerint emelkedik-e a nyugdíjkorhatár 2023 évében, lesznek-e változások a nyugdíjkorhatár megállapítása kapcsán. Járjunk utána, mennyi a nyugdíjkorhatár 2023 évében, mennyi volt a nyugdíjkorhatár 2022 során, melyik évben születettek mehetnek idén nyugdíjba!

Cikkünkben eláruljuk, történik-e nyugdíjkorhatár emelés 2023 évében, illetve, hogy mennyi a nyugdíjkorhatár 2023 során, mikor születtek azok, akik 2023-ban végre nyugdíjba vonulhatnak. Mit mond a nyugdíjkorhatár kalkulátor az idei nyugdíjkorhatárról, mik a kilátások a nyugdíjkorhatár tekintetében a következő évekre vonatkozólag? Milyen öregségi nyugdíjkorhatár kedvezmények érvényesíthetők, nyugdíjba vonulhat-e valaki korábban, mint az előírt öregségi nyugdíjkorhatár?

Miért emelkedik a nyugdíjkorhatár?

Az elmúlt években az egész országot lázban tartotta a kérdés, hogy mikor emelkedik a nyugdíjkorhatár. 2014 óta már megszokhattuk a nyugdíjkorhatár emelő intézkedéseket, ugyanis az ország demográfiai adatai indokolttá teszik a sávos nyugdíjkorhatár emelést. A nyugdíjkorhatár fokozatos emelkedése általánosságban jellemző a fogyó népességű európai országokra, hogy egyensúlyban tartsák a dolgozóképes korosztály és az eltartott nyugdíjasok arányát.

Arra a kérdésre, hogy a következő évek során emelkedik-e a nyugdíjkorhatár, nehéz válaszolni. Rövidtávon egyelőre nem emelkedik a nyugdíjkorhatár, azonban amíg a demográfiai adatokat nem sikerül stabilizálni, bármelyik évben előfordulhat egy 0,5-1 éves nyugdíjkorhatár emelés. A magyar nyugdíjkorhatár egyébként Európában teljesen átlagosnak mondható, bizonyos országokban (pl. Dánia, Görögország, Spanyolország) a nyugdíjkorhatár elérheti a 66-67 évet is.

Nyugdíjkorhatár 2023: várható idén nyugdíjkorhatár emelés?

Az öregségi nyugdíj feltételei

Magyarországon az öregségi nyugdíj két alapfeltétele a nyugdíjkorhatár betöltése, illetve az, hogy a nyugdíjba vonuló dolgozónak legalább 20 év szolgálati idővel, azaz (bejelentett, hivatalos) munkában eltöltött idővel kell rendelkeznie. A nyugdíjas a havi rendszerességű nyugdíj folyósítása mellett járulékfizetési kötelezettségtől mentesen dolgozhat (Magyarországon nincs nyugdíjkötelezettség, bárki dolgozhat tovább, aki képes rá és szeretne, kivéve speciális esetekben), keresetét csak a 15%-os személyi jövedelemadó terheli. A teljes öregségi nyugdíj mellett rendelkezésünkre állhat az öregségi résznyugdíj is, amennyiben betöltöttük a nyugdíjkorhatárt, és minimum 15 évnyi szolgálati idővel rendelkezünk.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nők kedvezményes nyugdíjba vonulása 2023

Nem változnak 2023-ban a nők kedvezményes nyugdíjba vonulási feltételei sem: kedvezményesen nyugdíjba vonulhat az a nő, aki megszerzett legalább 40 évi jogosító időt, azon belül pedig legalább 32 év, munkával szerzett szolgálati időt. A nőknél gyermekeik számától függetlenül összesen 8 évnyi gyermekneveléssel töltött idő ugyanígy jogosultsági időnek számít.

Ha a jogosult öt gyermeket nevelt fel, 1 évvel rövidül a szolgálati ideje; öt fölött pedig minden további gyermek után kap egy év kedvezményt. A nyugdíjkorhatár követelményei között a szolgálati idő nőknél 2023 évében akkor csökkenthető 30 évre, ha gyermeküket otthon nevelik (GYOD megállapítása), vagy ha valaki súlyosan fogyatékos gyermeket nevelt fel (ápolási díj megállapítása), illetve akkor, ha 1998. január 1. előtt ezzel egy tekintet alá eső szolgálati időt szereztek.

Öregségi nyugdíjkorhatár kalkulátor 2023

A nyugdíjkorhatár kalkulátor megállapítja, hogy az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése a következő életkorokban, a következő években mikor lehetséges:

  • az 1952. január 1-je előtt születetteknél a 62. életév volt a feltétel;
  • az 1952-ben születetteknél a 62. életév betöltését követő 183. nap (62,5 év);
  • az 1953-ban születetteknél a 63. életév betöltése;
  • az 1954-ben születetteknél ez a 63. év betöltését követő 183. nap (63,5 év);
  • az 1955-ben születetteknél (2020 nyugdíjkorhatár) a 64. év betöltése;
  • az 1956-ban születetteknél (2021 nyugdíjkorhatár) a 64. év betöltését követő 183. nap (64,5 év);
  • az 1957-ben születetteknél (2022 nyugdíjkorhatár), a 65. életév betöltése.
  • az 1958-ban születetteknél (2023 nyugdíjkorhatár) a 65. év betöltése – nincs nyugdíjkorhatár emelés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm