senior calculator bill

Nyugdíjemelés 2023! Itt a kalkulátor: pontosan ennyi pénzt kapnak a magyar nyugdíjasok januárban

2022. december 14. 11:01

Bejelentették a 2023. évi nyugdíjemelés mértékét, mely jövőre 15 százalék lesz. Ezt Orbán Vikotr miniszterelnök közölte a közösségi médiában. A rendkívüli nyugdíjemelések miatt már nehéz lehet követni, kinek mekkora összeg járhat jövőre, ezért a Pénzcentrum készített egy 2023. évi nyugdíjkalkulátort. Ezzel bárki kiszámíthatja, mekkora lesz a nyugdíjemelés összege, milyen összegű nyugdíj érkezik januárban, és a 13. havi nyugdíjjal együtt milyen összegre lehet számítani februárban. Ehhez elég a decemberi nyugdíj összegét beírni.

Kiderült, milyen mértékű lesz jövőre a magyar öregségi nyugdíjak - és számos más járandóság - 2023-i évi emelése: 15 százalékos. Jövőre a jogosultak ugyanúgy számíthatnak a 13. havi nyugdíj utalására februárban, a nyugdíjprémium jövője még kérdéses. Ez alapján az átlagos nyugdíj összege 215 ezer forintra emelkedhet jövőre Magyarországon.

Nyugdíjemelés 2023. januárban

A törvény szerint a nyugdíjakat januárban a költségvetési törvényben előrejelzett inflációs mértékkel kell megemelni, ez az érték még nem nyilvános, december 22-e környékén közölheti az MNB. Azt azonban már bejelentették, hogy 2023. január 1-jétől a nyugdíjakat 15 százalékkal emelik. Mennyit is jelent azonban ez az összeg?

Mivel százalékos emelésről van szó, 200 ezer forintos nyugdíjösszeg esetén 30 ezer forintos havi emelésre számíthatnak a jogosultak, 500 ezer forintos, jóval az átlag feletti nyugdíj esetén 75 ezer forintnyi pluszpénz érkezik januártól. Aki azonban kisnyugdíjból él, például 120 ezer forintból, annak 18 ezer forinttal emelkedik csak a járandósága. Pedig a kenyér kilója mindenki számára több mint 800 forintba kerül, míg egy éve a 450-et sem érte el, és 2020-ban még a 400-tól is messze volt.

Azonban a jelenlegi nyugdíjrendszer szerint százalékosan kell emelni a nyugdíjakat, így a kis nyugdíjból élők kisebb összegekre, a luxusnyugdíjasok akár hatszámjegyű emelésre is számíthatnak januártól, a várható infláció mértéke alapján.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2023. évi nyugdíjkalkulátor

A Pénzcentrum kalkulátorával bárki pontosan kiszámíthatja, milyen nyugdíjösszeg érkezik 2023 januárjában és februárjában, csak a 2022. december havi nyugdíj összegét kell megadni hozzá!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 28. 19:18