Portrait of happy senior woman in nursing home cimlapi

Holnap érkezik a novemberi nyugdíj: lesz, aki a dupláját kapja a szokásos összegnek

2021. november 11. 09:02

Nem kell már sokáig várniuk a nyugdíjasoknak: a bankszámlákra holnap érkezik a novemberi nyugdíjprémium, illetve az -emelés, és az emelés miatt visszamenőleg egy összegben járó kiegészítés. Lapunk számításai szerint egy átlagos összegű nyugdíj esetén közel 100 ezer forinttal lehet majd több holnap a számlákon a szokásosnál. A novemberi nyugdíj és kiegészítések pontos összege attól függ, hogy mekkora is a nyugdíj mértéke, ami alapján az emelés összegét kiszámolják. Arról, hogy ki és mekkora összegre számíthat holnap, bárki megbizonyosodhat a Pénzcentrum kalkulátorával.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Október elején jelent meg a Magyar Közlönyben a nyugdíjprémiumról és a kiegészítő nyugdíjemelésről szóló rendelet, amelynek értelmében november 1-jétől (január 1-jei visszamenőleges hatállyal) 1,2 százalékos emelés jön a nyugellátásra és nyugdíjszerű ellátásra jogosultaknak. A rendelet alapján a 2021. novemberi ellátásokat a jogosultak számára már emelt összegben kell folyósítani és a január—október időszakra járó emelés összegét (valamint a tizenharmadik havi nyugdíj után járó összeget is). Azt is rögzítették, hogy idén, egyszeri alkalommal egységesen 80 ezer forint nyugdíjprémiumot fizetnek a jogosultaknak. A teljes összeg kifizetése a mai napon esedékes, így az holnap lesz majd a nyugdíjasok bankszámláján, a postás pedig a jövő hét folyamán viszi ki mindenkinek a nyugdjnaptár alapján.

A Magyar Posta pedig minden hónapban 12 munkanapon át viszi ki a havi rendszerességű nyugdíjakat. A nyugdíjasok minden év novemberében megkapják az ún. nyugdíjkifizetési naptárt, amelyben megtalálják a következő év minden hónapjára a konkrét kifizetési napokat.

2021. január 1-jén az öregségi nyugdíj összege átlagosan 150 571 forint volt havonta. Mivel a nyugdíjakat növelték a 2021. évi költségvetési törvény módosítását követően évközben 0,6%-os rendkívüli kiegészítő emeléssel, így nyártól már 151 475 forint körül lehetett a havi átlagnyugdíj. A visszamenőleges egyösszegű emelés egy összegben jár: 10+egynegyed (13. havi!) hónapra összesen (10,25x1,2%) 12,3%-os emelés jár. Így az átlagos nyugdíjösszeget kapók nagyjából 18 600 forinttal kapnak többet novemberben. Ehhez jön maga az emelés, ami novembertől lesz érvényben, és a fixen 80 ezer forintos prémium is. Így a teljes összeg tehát, amit novemberben kap majd egy átlagos összegre jogosult nyugdíjas csaknem 252 ezer forint lesz.

Csakhogy nem mindenki kap átlagos nyugdíjat, így sokak számára "meglepetés", hogy pontosan mekkora összegre is számíthatnak novembertől. A Pénzcentrum kalkulátorával viszont könnyedén kiszámolható, hogy milyen összegre számíthatnak novemberben, csak a októberi nyugdíj összegét kell tudni hozzá.

A kalkulátor számításaiból látható, hogy 100 ezer forintos nyugdíj esetén csaknem kétszer akkora összeg, 193 500 forint érkezik hamarosan, 200 ezer forintos nyugdíjösszeg esetén novemberben 307 ezer forint lesz a kifizetés összesen. Az pedig, akinek eddig 400 ezres nyugdíja volt, novemberben 534 ezer forintot fog kapni. Azt nem szabad elfelejteni, hogy ez az összeg csak novemberre érvényes. A decemberben már a 80 ezer forintos prémium, és a visszamenőleges egyösszegű emelés nem jár majd, hanem csak az alapnyugdíj emelkedik 1,2 százalékkal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 24. hétfő
Timót
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?