12 °C Budapest

Ez az igazi nyugdíjkatasztrófa: a magyaroknak ijesztően kevés év jut

2019. július 24. 16:32

Jelenleg Magyarországon 64 év a nyugdíjkorhatár az 1955-ben születettek számára, amely jövőre 64 és fél évre emelkedik. Az 1957-ben születettekre már a 65 éves nyugdíjkorhatár fog vonatkozni, a jelenleg várható élettartam pedig 76,2 év. Egy friss OECD statisztika azt vizsgálta, hogy a világ országaiban átlagosan mennyi évet töltenek az állampolgárok nyugdíjban. Sajnos, ahogy a várható élettartamban, ebben a statisztikában sincs előkelő helyen Magyarország.

Hazánkban a várható élettartam több mint négy évvel emelkedett 2000 és 2016 között, viszont ezzel még mindig az uniós átlag alatt maradunk. Nagy eltérés mutatkozik a nők és férfiak várható élettartamában is: majdnem 7 év a különbség. Az OECD friss statisztikája - 2016-os adatok alapján -most azt is megmutatja, mennyi időt töltenek a lakosok nyugdíjban az egyes országokban, illetve hogyan változott 1970 óta a nyugdíjban töltött évek száma.

Az OECD átlag férfiak körében 18,1 év, nők esetében pedig 22,5 év. A férfiak helyzetét tekintve Magyarország jelentős hátrányban van, mert ők hazánkban csak 15,6 évet töltenek átlagosan nyugdíjban. A nők már jobban megközelítik az OECD országok átlagát 21,9 évvel. A vizsgált országok közül Franciaország vezeti toronymagasan a statisztikákat, ahol a férfiak átlagosan 23,6 évet, a nők pedig 27,6 évet töltenek nyugdíjban.

Sajnos a várható élettartamban megmutatkozó nemek közötti különbség ebben a statisztikában is meglátszik hazánk eredményein: a nyugdíjban töltött évek számában is nagy a szakadék férfiak és nők között. A magyar nők 6,3 évvel több időt töltenek átlagosan nyugdíjban, mint a férfiak. Ennél nagyobb különbség csak Lengyelországban (6,9) és Portugáliában (6,5) mutatkozik a nemek között. A szlovákoknál 5,5 év, a szlovéneknél 5,1 év, míg az osztrákoknál csak 4,4 év a különbség a környező országok közül. 

Mi a helyzet Magyarországon?

A legkorábbi adat 1970-ből származik, amikor a nők még 12,2 évet, a férfiak 9,3 évek töltöttek átlagosan nyugdíjban. Azóta ez az adat sokat javult, 2016-ra a nők már 9,7 évvel, a férfiak 6,3 évvel töltöttek többet nyugdíjban. Viszont a változás nem egyenletes növekedést mutat: a statisztika szerint a legjobb év 2004 volt, amikor még a férfiak 17,3 évig, a nők 24,4 évig élvezhették a nyugdíjat. A folyamatos emelkedés 2002-2004-ig tartott kisebb visszaesésekkel, viszont azóta kis mértékben folyamatos csökkenést mutat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az Európai Unió OECD által vizsgált tagállamaiban a férfiak nagyjából 19,1 évet, a nők pedig 23,7 évet tölthetnek nyugdíjban, tehát az OECD átlagnál cirka egy évvel többet. Viszont tagállamokon belül vannak jelentős különbségek: míg Luxembourgban 21,7 évig vannak nyugdíjban a férfiak, addig például Észtországban, Lettországban és Magyarországon csak 15,6 évet.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm