23 °C Budapest
Mi vár a Ratkó-gyerekekre? Ilyen reformokra szorul a nyugdíjpolitika

Mi vár a Ratkó-gyerekekre? Ilyen reformokra szorul a nyugdíjpolitika

2019. május 6. 09:30

Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament Országos Szövetségének elnöke elmondta az  ATV Start című műsorában, hogy óriási feszültséget fog okozni, hogy 55 ezer férőhely van csak az idősotthonokban Magyarországon, és ezekre 38 várakozó jut. Égető probléma, hogy nehéz bejutni az idősek otthonába, mivel a Ratko-korszakban születettek nagy része most kerül majd nyugdíjas korba, és ez az a korosztály, akikre mindig túl kevés jutott az aktuális intézményekből. 

Magyarországon jelenleg körülbelül 890 idősotthon van, ezek vegyesen állami, magán, vagy egyházi fenntartásúak, de ennek a duplájára lenne szükség. 55 ezer férőhely és 38 ezer várakozó mellett nehéz bekerülni az idősek otthonába, és ez csak rosszabb lesz, ha a Ratko-korszakban születettek nyugdíjba mennek. Amikor ez a korosztály bölcsődés korú volt, nem volt elég bölcsőde, amikor óvodás, nem volt elég óvoda, amikor iskolás, középiskolás voltak, akkor ott volt kevés a hely - írja a 24.hu.

A Nyugdíjas Parlament elnöke szerint fontos lenne a vegyes indexálású nyugdíjszámítás: erre az évre 11 százalékos bérkiáramlást tervez a kormány a költségvetési tervezet szerint, és 2,7 százalékos nyugdíjnövekedést. A nyugdíjak reálértéke inflációkövető, a vásárlóértéke viszont a 11 százalékos bérnövekedéshez fog igazodni.

A szövetségnek az MSZP és a DK is ígéretet tett, hogy az EP-ben  képviselni fogja a nyugdíjasok érdekeit is, és támogatja a Nyugdíjas Parlament céljait. Ez egyrészt a nyugdíjas szervezetek közötti kapcsolat intézményesítését jelenti, másrészt pedig a vegyes indexálású nyugdíjszámítást, mely azt jelentené, hogy a nyugdíjszámításnál fele-fele arányban veszik figyelembe a tervezett inflációt és a várt bérkiáramlás mértékét.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?