29 °C Budapest
Csúszik a nyugdíjak folyósítása: az OTP elárulta, mikor kapják meg a pénzt az idősek

Csúszik a nyugdíjak folyósítása: az OTP elárulta, mikor kapják meg a pénzt az idősek

2019. január 11. 09:52

Péntek reggel az Indexnek több olvasó is jelezte, hogy nem érkezett meg a nyugdíja. A Pénzcentrum az OTP Bank hivatalos weboldalán kiszúrt egy tájékoztatót is, amely szerint - a bank rendszerétől független okok miatt - csak január 14-én várható a nyugdíjak utalása. Egy Facebook-csoport tagjával pedig elvileg azt jelezte a kormányhivatal, hogy még ma megtörténik a folyósítás. A MÁK 11 óra magasságában kiadot közleménye szerint technikai hiba miatt nem mentek el eddig a bankszámlákra a pénzek, de még mindenki ma megkapja a járandóságát.

Délelőtt háromnegyed tizenegykor az alábbi közleményt adta ki a Magyar Államkincstár:

"Nincs fennakadás a nyugdíjak kifizetésénél! A Magyar Államkincstár felhívja a figyelmet, hogy nincs fennakadás a nyugdíjak kifizetésében. A bankszámlákra érkező nyugdíjak jóváírása technikai okok miatt napközbeni jóváírással történik meg. A bankszámlára érkező nyugdíjakat tehát az érintettek a mai nap folyamán megkapják. A postai kifizetések 2019. január 14-én indulnak el."

Az Index hozta le a hírt január 11-én reggel, hogy - az eddig megszokott folyósítási szokástól eltérően egyelőre - többen nem kapták meg a nyugdíjukat, és más állami juttatások kifizetésével is gondok lehetnek. A cikkben felidézik, hogy a jogszabályok szerint a januári nyugdíjat január 11-én kell átutalni. Az ügyben a hírportál kereste a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságot, a vonalaikon azonban elérhetetlenek voltak.

2017-től a MÁK utal!

Fontos megjegyezni, hogy 2017 novemberétől a járandóságokat az Országos Nyugdíj Főigazgatóság (ONYF) helyett már a Magyar Államkincstár (MÁK) fizeti ki. A MÁK idei évre vonatkozó tájékoztatója szerint így néz ki az idei folyosítási rend:

A nyugdíjakat hivatalosan minden hónap tizenkettedikén szokták folyósítani, azonban ez a nap januárban szombatra esik, így pénteken kellene megérkezniük.

Több bank is közleményt adott ki

A Pénzcentrum az OTP Bank hivatalos weboldalán azt is kiszúrta, hogy a nyugdíjak utalása várhatóan csak január 14-én várható. A tájékoztató szerint "a nyugdíjak utalása a bank rendszerétől független ok miatt csúszik". Íme, a hivatalos tájékoztató:

A CIB Bank pedig a következő tájékoztatót tette közzé honlapján:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A mai napra (2019.01.11.) várt nyugdíjak nem érkeztek meg a Magyar Államkincstártól. Ennek pontos okáról, illetve a folyósítás várható időpontjáról az Államkincstár ügyfélszolgálata tud tájékoztatást nyújtani (...)

Sokan háborognak

A Pénzcentrum több, kifejezetten nyugdíjasoknak és időseknek fenntartott Facebook-csoportban is dühös érintettekkel találkozott. Akad köztük olyan, aki azt állítja, felhívta a kormányhivatalt, ahol azt a tájékoztatást kapta, még ma megérkeznek a járandóságok. Íme, néhány érdekesebb bejegyzés:

Itt a MÁK közleménye

Nem sokkal 11 óra előtt megjelent az Államkincstár közleménye is, amely szerint "technikai okok miatt a bankszámlákra érkező nyugdíjak jóváírása napközbeni utalással történik meg." Mint azt közleményükben írják:

A bankszámlára érkező nyugdíjakat tehát az érintettek a mai nap folyamán megkapják. A postai kifizetések 2019. január 14-én indulnak el.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?