-1 °C Budapest

Filléres nyugdíjat kap az ismert színész: hogy tud ebből megélni?

2015. október 12. 15:15

Varga Miklós az ismert énekes és színész, aki többek között az István, a király rockopera főszereplője, egy televíziós műsorban árulta el, hogy mennyi a nyugdíja. Ez az összeg pedig jócskán a magyar átlagnyugdíj alatt van. A színművésznek ez mégsem jelent megélhetési problémát, hiszen ma is sokat dolgozik. Valóban ez a megoldás a nyugdíjgondokra?

Varga Miklós, énekes és színművész, aki az István, a király rockopera főszereplőjeként vált híressé az ATV műsorában mesélte el, hogy havonta 50 ezer forint nyugdíjat kap. Hozátette: számára ez  azért nem jelent megélhetési problémát, mert még ma is sokat dolgozik, emellett pedig már fiatal korában megtanult önmagáról gondoskodni.


Sokan kapnak 100 ezer forint alatt

Az idén januári adatok alapján, ma Magyarországon az átlagnyugdíj összege 117 372 forint, ennek viszont kevesebb mint a fele jut csupán Varga Miklósnak. Ezzel az összeggel ő is az ellátottak legnagyobb táborát bővíti, ugyanis az öregségi nyugdíjban részesülők több mint a fele 100 ezer forint alatti összeget kap havonta. Viszonylag kevesen vannak, akik 50 ezer forint alatt kapnak, de közülük akadnak olyanok is, akiknek a nyugdíjminimum összege jár, azaz 28 500 forintot. A Pénzcentrum korábbi értesülése szerint összesen 122-en vannak, akiknek ez az összeg jár.

Egy friss kutatás szerint a legtöbben pozitívan látjuk a nyugdíjas éveinket, ám mivel ezért nem tesszük meg a megfelelő lépéseket,

sokan azt tervezik, hogy dolgozni fognak a nyugdíjas éveikben is, akárcsak Varga Miklós.


KATTINTS! Miről álmodik a magyar nyugdíjas? Van kiút a nyomorból?

A megfelelő öngondoskodás hiányát támasztja alá, hogy a pénzügyi tervezés esetében a leggyakrabban cél a váratlan kiadásokra való felkészülés, ezt követi a lakás célú megtakarítás, a létfenntartás jövedelem kiesése esetén, a gyermekek iskoláztatása és csupán csak az ötödik helyre került a nyugdíjas évekre való felkészülés.

Használjuk ki az államilag is támogatott nyugdíjcélú megtakarításokat

Aki azonban időben elkezd félretenni a nyugdíjas éveire, annak érdemes kihasználnia az államilag is támogatott nyugdíjcélú megtakarításokat. Hazánkban három különböző nyugdíjcélú megtakarítást is támogat az állam, mind a három esetében 20 százalékos személyi jövedelemadó jóváírásban részesülhetünk befizetéseink után. Emellett természetesen a megtakarítás maga is termel hozamokat, ami befizetések nélkül is hozzáadódik a megtakarításainkhoz. Természetesen mind a három konstrukciónak vannak előnyei és hátrányai, és az is eltérő, kinek melyik lehet a legjobb nyugdíjcélú megtakarítás:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • Önkéntes Nyugdíjpénztár (ÖNYP)

  • Nyugdíj-előtakarékossági Számla (NYESZ)

  • Nyugdíjbiztosítás

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 29. 16:06