25 °C Budapest
Nyugdíjcsapda: erre a kérdésre most akarjuk a választ

Nyugdíjcsapda: erre a kérdésre most akarjuk a választ

2015. szeptember 20. 07:02

A társadalom elöregedése szempontjából Magyarország Európa középmezőnyében áll. Az Eurostat előrejelzése szerint 2080-ra a 80 évesnél idősebbek aránya Európa teljes népességén belül megduplázódik és csupán két dolgozó fog eltartani egyetlen nyugdíjast a jelenlegi néggyel szemben.

Folytatódik az európai társadalmak elöregedése: egyszerre nő az átlagéletkor és csökken a születések száma - derül ki az Eurostat 2014-ben, az EU 28 tagországában elvégzett kutatásából. Eszerint 2080-ra a 80 évesnél idősebb emberek részaránya Európa teljes népességén belül megduplázódik. A 65 év felettiek összességében a lakosság közel harmadát fogják kitenni szemben a mostani 18,5 százalékkal.

Magyarország a középmezőnyében foglal helyet

Az idén januári adatok alapján hazánkban több mint 2 millióan kapnak öregségi nyugdíjat, az elmúlt négy évben számuk csaknem 300 ezerrel növekedett. Az öregségi nyugdíjasok számának folyamatos növekedése a népesség korösszetételének változásával magyarázható. A 65 év feletti korosztály létszáma megszakítás nélkül emelkedik Magyarországon. Míg 1990-ben a 65 év felettiek a népesség 13 százalékát tették ki, addigra ez a szám 2014 elejére 17,5 százalékra emelkedett.

Az Eurostat számításai szerint 2060-ban hazánkban a 65 éves kor feletti népesség aránya eléri a 29 százalékot.

Hamarosan már csak két keresőre jut egy nyugdíjas

A munkaképes korosztály, vagyis a 15-64 éves emberek részaránya folyamatosan csökken, amelynek eredményeként már 2060-ban mindössze két keresőnek kell eltartania egy nyugdíjas korú embert (65 évnél idősebb), szemben a jelenlegi néggyel.

A fenti adatok a vizsgált uniós országok átlagával megegyeznek, bár 2014-ben még jelentősek voltak az eltérések egyes országok között. Például Szlovákiában és Írországban hat ember, míg a skála másik végén elhelyezkedő Németországban csupán három ember tart el egy nyugdíjast.

Ennek megfelelően Írországban jelenleg a legmagasabb, 22 százalék a fiatalok (0-14 éves) aránya, ugyanakkor ez az arány csak 13 százalék Németországban. Magyarország a középmezőnyben helyezkedik el a maga 40 év körüli átlagéletkorával és a körülbelül 25 százalékos időskori függőségi rátájával - vagyis jelenleg az EU átlagával megegyezően, nálunk is négy ember tart el egy nyugdíjast. Azonban a tendencia azt mutatja, hogy ez az arány 2060-ra kiegyenlítődik és az Unióban mindenhol 50 százalék körüli értékkel számolhatunk - derül ki az NN Biztosító elemzéséből.

Kevesen gondolnak a nyugdíjas évekre

A befizetett járulékokból lehet állami nyugdíjra számítani, de "az annyi lesz, amennyi", ami nem feltétlenül elégséges ahhoz, hogy olyan nyugdíjas életet éljünk, amint szeretnénk. Hiszen a rendelkezésre álló források várhatóan nem fognak az eltartottak számával növekedésével lépést tartani.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A trendeket figyelve jól látható, hogy az államilag garantált nyugdíj szükségszerűen egyre jobban elszakad majd a munkajövedelmektől

- fűzte a kutatás eredményeihez Szabó Anikó a biztosító szakértője.

Ezért is fontos, hogy minél többen és minél előbb valamilyen formában - az állami nyugdíj mellett - maguk is gondoskodjanak nyugdíjas éveik anyagi biztonságáról. Hiszen Magyarországon, akinek ma 30 éve van hátra a nyugdíjig, az átlagosan több mint 16 évet fog nyugdíjasként eltölteni. Korántsem mindegy, milyen anyagi körülmények között.

A megfelelő öngondoskodás hiányát támasztja alá, hogy a pénzügyi tervezés esetében a leggyakrabban cél a váratlan kiadásokra való felkészülés, ezt követi a lakás célú megtakarítás, a létfenntartás jövedelem kiesése esetén, a gyermekek iskoláztatása és csupán csak az ötödik helyre került a nyugdíjas évekre való felkészülés.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 19. 14:40