22 °C Budapest

Nyugdíjcsapda: erre a kérdésre most akarjuk a választ

2015. szeptember 20. 07:02

A társadalom elöregedése szempontjából Magyarország Európa középmezőnyében áll. Az Eurostat előrejelzése szerint 2080-ra a 80 évesnél idősebbek aránya Európa teljes népességén belül megduplázódik és csupán két dolgozó fog eltartani egyetlen nyugdíjast a jelenlegi néggyel szemben.

Folytatódik az európai társadalmak elöregedése: egyszerre nő az átlagéletkor és csökken a születések száma - derül ki az Eurostat 2014-ben, az EU 28 tagországában elvégzett kutatásából. Eszerint 2080-ra a 80 évesnél idősebb emberek részaránya Európa teljes népességén belül megduplázódik. A 65 év felettiek összességében a lakosság közel harmadát fogják kitenni szemben a mostani 18,5 százalékkal.

Magyarország a középmezőnyében foglal helyet

Az idén januári adatok alapján hazánkban több mint 2 millióan kapnak öregségi nyugdíjat, az elmúlt négy évben számuk csaknem 300 ezerrel növekedett. Az öregségi nyugdíjasok számának folyamatos növekedése a népesség korösszetételének változásával magyarázható. A 65 év feletti korosztály létszáma megszakítás nélkül emelkedik Magyarországon. Míg 1990-ben a 65 év felettiek a népesség 13 százalékát tették ki, addigra ez a szám 2014 elejére 17,5 százalékra emelkedett.

Az Eurostat számításai szerint 2060-ban hazánkban a 65 éves kor feletti népesség aránya eléri a 29 százalékot.

Hamarosan már csak két keresőre jut egy nyugdíjas

A munkaképes korosztály, vagyis a 15-64 éves emberek részaránya folyamatosan csökken, amelynek eredményeként már 2060-ban mindössze két keresőnek kell eltartania egy nyugdíjas korú embert (65 évnél idősebb), szemben a jelenlegi néggyel.

A fenti adatok a vizsgált uniós országok átlagával megegyeznek, bár 2014-ben még jelentősek voltak az eltérések egyes országok között. Például Szlovákiában és Írországban hat ember, míg a skála másik végén elhelyezkedő Németországban csupán három ember tart el egy nyugdíjast.

Ennek megfelelően Írországban jelenleg a legmagasabb, 22 százalék a fiatalok (0-14 éves) aránya, ugyanakkor ez az arány csak 13 százalék Németországban. Magyarország a középmezőnyben helyezkedik el a maga 40 év körüli átlagéletkorával és a körülbelül 25 százalékos időskori függőségi rátájával - vagyis jelenleg az EU átlagával megegyezően, nálunk is négy ember tart el egy nyugdíjast. Azonban a tendencia azt mutatja, hogy ez az arány 2060-ra kiegyenlítődik és az Unióban mindenhol 50 százalék körüli értékkel számolhatunk - derül ki az NN Biztosító elemzéséből.

Kevesen gondolnak a nyugdíjas évekre

A befizetett járulékokból lehet állami nyugdíjra számítani, de "az annyi lesz, amennyi", ami nem feltétlenül elégséges ahhoz, hogy olyan nyugdíjas életet éljünk, amint szeretnénk. Hiszen a rendelkezésre álló források várhatóan nem fognak az eltartottak számával növekedésével lépést tartani.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A trendeket figyelve jól látható, hogy az államilag garantált nyugdíj szükségszerűen egyre jobban elszakad majd a munkajövedelmektől

- fűzte a kutatás eredményeihez Szabó Anikó a biztosító szakértője.

Ezért is fontos, hogy minél többen és minél előbb valamilyen formában - az állami nyugdíj mellett - maguk is gondoskodjanak nyugdíjas éveik anyagi biztonságáról. Hiszen Magyarországon, akinek ma 30 éve van hátra a nyugdíjig, az átlagosan több mint 16 évet fog nyugdíjasként eltölteni. Korántsem mindegy, milyen anyagi körülmények között.

A megfelelő öngondoskodás hiányát támasztja alá, hogy a pénzügyi tervezés esetében a leggyakrabban cél a váratlan kiadásokra való felkészülés, ezt követi a lakás célú megtakarítás, a létfenntartás jövedelem kiesése esetén, a gyermekek iskoláztatása és csupán csak az ötödik helyre került a nyugdíjas évekre való felkészülés.

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM