0 °C Budapest

Tényleg jöhet a nyugdíjcsökkentés? Csak ezen múlik

2015. július 26. 14:21

Feltehető a népnek az a kérdés, hogy a férfiak számára is legyen-e biztosított a 40 év szolgálati idő utáni korai nyugdíjba vonulás lehetősége. Ez az egyetlen kérdés és az arra adott válasz fenyegeti most a magyar nyugdíjrendszer fenntarthatóságát és emiatt aggódhatnak nemcsak a jövőbeli, de a jelenlegi nyugdíjasok is. A Portfolio-nak sikerült megszólaltatnia az ügyben a Nemzetgazdasági Minisztériumot is!

Lázas számolgatásokat és fejtörést okozhat a kormánynak a Kúria egyik legutóbbi döntése, amikor is a Nemzeti Választási Bizottság korábbi döntésével szemben engedélyezte azt a népszavazási kezdeményezést, amit Bodnár József, a Vasutasok Szakszervezetének tisztségviselője indított magánemberként. A kérdés pedig a következő:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés a nyugdíjjogszabályok megfelelő módosításával a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1.-től a férfiak számára is tegye lehetővé Magyarországon a nők számára biztosított kedvezményekkel történő nyugdíjba vonulás lehetőségét?

Első ránézésre a kérdés egyszerűnek tűnik, és a szakszervezetek igazságért való küzdelmének látszik, amiből persze előnyt kovácsolhatnak az akciót támogató pártok. Nem árt azonban mélyebbre ásni. Ezért most bemutatjuk, hogy mivel is járna ha a 200 ezer támogató aláírás összegyűjtése és a 4 millió választópolgár részvétele után be kellene vezetni a Férfiak40 programot.

Ezek az ijesztő számok

A Népességtudományi Intézet alapforgatókönyve szerint borús demográfiai jövőkép vár Magyarországra: 2060-ra 2 millió fővel leszünk kevesebben és minden harmadik magyar 65 év felett lesz. Ez az öregedési folyamat pedig önmagában óriási nyomást helyez a magyar nyugdíjrendszerre és előbb-utóbb cselekvési kényszerhez is.

A népszavazásra bocsátani tervezett ügy pedig erre tenne még rá egy jókora lapáttal. A nőkhöz hasonlóan ugyanis több ezer férfi azonnal nyugdíjra lenne jogosult, miközben nagy részük kieshet a járulékfizető munkavállalók közül, így két okból is billen a rendszer. Hogy pontosan milyen hatással járna, azt becsülni lehet a nők esetében 2011-ben bevezetett intézkedés következményei alapján.

A nők40 program bevezetése óta eltelt 5 év alatt 615 milliárd forintba került és 130 ezren mehettek így korhatár előtt nyugdíjba.
  • A legutolsó teljes költségvetési évben, 2014-ben 120 ezren vették igénybe a 40 év jogosultsági idő alapján járó nyugdíjat, átlagosan havi 115 ezer forintot kaptak az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság adatai szerint.
  • 2014-ben látott 120 ezer fős korai nyugdíjba vonulás a öregségi nyugdíjak teljes létszámának a 6 százaléka.
  • A 2016-os költségvetésbe a "Nők korhatár alatti nyugellátása" előirányzat soron 195 milliárd forintos kiadás van betervezve. Érdemes azt is kiemelni, hogy 2011-ben a kormány 60 milliárd forintot tervezett be ezen a soron a 2012-es költségvetésbe, ezzel szemben lett 105 milliárd forintos kiadás. Az elmúlt években pedig néhány milliárd forintos felülteljesítés volt tapasztalható.
  • A nők számára 2011-től biztosított lehetőség azzal is járt, hogy az elmúlt években a nők sokkal nagyobb aránya mentek korhatár előtt nyugdíjba. A Népességtudományi Intézet statisztikája szerint ez a helyzet odáig jutott, hogy 2013-ra a férfiak esetében alig volt érzékelhető korhatár előtti nyugdíjba vonulás, addig a nők esetében ez az arány 65% volt.


Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság korábbi tájékoztatása szerint már a bevezetés első évében 150 ezer férfi lenne jogosult a 40 év szolgálati viszony utáni korai nyugdíjba vonulásra. A férfiak magasabb átlagnyugdíjával számolva így akár néhány éven belül az intézkedés (ha a népszavazás nyomán megvalósul a Férfiak40 program) közel 200 milliárd forinttal növelné meg a 3000 milliárd forintos nyugdíjkasszát és így a költségvetés kiadási oldalát.

De mit mond a kormány?

Vagyis egyik évről a másikra 6,6 százalékkal növekednének a nyugdíjkiadások, ez pedig igencsak kikezdené a nyugdíjkassza fenntarthatóságát. Nem véletlen ezért, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is figyelmeztetett az ügyben, amikor az origónak nyilatkozva azt mondta:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Egy ilyen kedvezmény biztosításával minden érintett nyugdíjasnak a jövedelme csökkenhet.

A tárcavezető ezzel arra próbálta felhívni a figyelmet, hogy az intézkedés a teljes magyar nyugdíjrendszerre komoly hatással lenne és annak egyensúlyát valószínűleg általános nyugdíjcsökkentéssel lehetne csak visszaállítani.

Ezek után a Portfolio megkérdezte az NGM-et, hogy készültek-e már számítások a Férfiak40 programról. A minisztérium ezt a választ adta:

Több tényező - például az egyéni szándék - is meghatározza, hogy a jogosultság férfiakra történő kiterjesztése esetén az ellátást hányan vennék igénybe. A Kúria döntését követően megkezdtük a számításokat, azonban erre pontos adat előzetesen nem adható. Egy ilyen döntésnek az össznyugdíj-rendszerre van hatása, a kedvezmény biztosításával pedig nemcsak az ellátás színvonala, hanem minden érintett nyugdíjasnak a jövedelme is csökkenhet.

Vagyis a tárca megismételte Varga Mihály válaszát, miszerint ez az intézkedés akár általános nyugdíjcsökkentésbe is torkollhat.

A Portfolio elemzői véleménye szerint összességében elmondhatjuk, hogy amennyiben népszavazásra kerül a sor, a fentiek tudatában érdemes alaposan átgondolni a kérdést. Arról van ugyanis szó, hogy egy bizonyos társadalmi rétegnek előnyt biztosítunk-e mindenki más kárára és helyezünk újabb időzített bombát a rendszerbe. Nem árt a rövid távú politikai érdekek által vezérelt döntések mögé nézni, mert hosszú távon saját csapdánkba sétálhatunk bele.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?