20 °C Budapest
Ezért tűnt el közel 500 ezer rokkantnyugdíjas

Ezért tűnt el közel 500 ezer rokkantnyugdíjas

2015. június 9. 08:31

A megváltozott munkaképességű személyek ellátórendszerének átalakításakor, 2012 januárjában a korhatár alatti, illetve a korhatárt betöltött rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjasok, valamint rendszeres szociális járadékban, átmeneti járadékban részesülők száma meghaladta a 870 ezret. Ez a szám 2015 januárjára 405 ezerre olvadt - derül ki Rétvári Bence államtitkár képviselői kérdésre adott írásbeli válaszából.

A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és felülvizsgálatáról érdeklődő Kórozs Lajos MSZP-s képviselő kérdésére Rétvári Bence kifejtette, nincs szó arról, hogy a kormány célkeresztbe állítja és bűnbakká teszi a megváltozott munkaképességűeket, ám mindenkinek meg kell adni a lehetőséget, hogy előre léphessen az életben. Kiemelt célunk a foglalkoztatás növelése, azt szeretnénk, ha minél több megváltozott munkaképességű ember kapna lehetőséget, hogy a segély helyett munkából éljen - írta az államtitkár válaszában.

A megváltozott munkaképességű személyek ellátórendszere átalakításával az egészségkárosodáson alapuló ellátások egységes, átlátható rendszere jött létre, amelyben a foglalkoztathatósági szempontok markánsabban érvényesülnek, és hangsúlyos szerepet kap a foglalkozási rehabilitáció - olvasható a dokumentumban.

Rétvári összegzéséből kiderül, az átalakításkor (2012. januárjában) 870 ezeren részesültek ellátásban, 2015-ben 405 ezren, közülük a korbetöltötté vált rokkantsági ellátásban részesülők száma meghaladta a 44 ezret. A felülvizsgálattal érintett személyek közül majd tízezren a felhívás ellenére nem nyilatkoztak, 466-an pedig nem kértek komplex minősítést, így ebben a körben a nyilatkozatok alapján 10 255 fő ellátása szűnt meg.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) adatai szerint 2011. decemberében a korhatár alatti rokkantsági nyugdíjak átlagos összege teljes ellátás esetén 72 888 forint volt, az egészségkárosodott személyek szociális járadékai esetén ez az összeg 30 299 forint.

Az új ellátórendszer bevezetése óta mintegy 64 ezer kérelmet utasítottak el, minden ötödiket azért mert hiányzott a szükséges biztosításban töltött idő. A megállapított ellátásokat alapvetően az állapotjavulás miatt szüntették meg, illetve nyugdíjkorhatárt betöltő érintett kérésére. A 2014-ben elvégzett felülvizsgálatok során az esetek 6 százalékában az állapotjavulás kizárta az ellátásra való jogosultságot.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A rehabilitációs hatóságokkal kötelezően, vagy önkéntesen együttműködő megváltozott munkaképességű személyek száma országosan jelenleg meghaladja az 52 ezret . A korábbi évek adatait figyelembe véve több mint 30 ezren rehabilitációs célú munkaközvetítés eredményképpen helyezkedtek el.

A felülvizsgálat folyamatos, a kormány igyekszik a vizsgálati hátralékokat mielőbb felszámolni - írja Rétvári. A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) további orvosszakértőket von be, a felülvizsgálatok száma az elmúlt hónapokban több, mint 20 százalékkal nőtt.

Az NRSZH-nál jelenleg országosan 7 működési helyen 100 fő, ebből 26 orvosszakértő látja el a szakértői feladatokat, emellett a szervezetnek széleskörű szociális és rehabilitációs feladatköre van. A rehabilitációs ügyviteli szakrendszer kiépítésére 500 millió forintot költöttek uniós forrásból

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 18. 16:33