Hány nyugdíjas él Magyarországon? Mikor lettek ilyen sokan?

Hány nyugdíjas él Magyarországon? Mikor lettek ilyen sokan?

2015. március 10. 06:01

Az elmúlt négy évben közel 300 ezerrel nőtt az öregségi nyugdíjasok száma Magyarországon. Az ellátottaknak több mint a fele nő, akik átlagosan 6 évvel tovább kapják a nyugdíjukat, mint a férfiak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) adatai szerint a Magyar nők átlagosan 25 éven keresztül részesülnek nyugellátásban, míg a férfiak 19 éven át.

Amellett, hogy a nők átlagosan 6 évvel tovább kapják a nyugdíjukat, nagyobb arányban is jelennek meg a nyugdíjasok között. Magyarországon ma megközelítőleg kétmillió nyugdíjas van: 62 százalékuk nő és 38 százalékuk férfi. Ez az arány az elmúlt években is hasonlóan alakult, bár a nyugdíjasok száma folyamatosan növekedett.

Míg 2011-ben 1,7 millió körül volt a nyugdíjasok száma, jelenleg már 2 milliónál is többen részesülnek öregségi nyugdíjban.

Kattints! Ennyit kap a leggazdagabb nyugdíjas havonta: új rekord!

Tovább élünk

Magyarországon a nők átlagosan 79 évig élnek, még a férfiak 72 éves korukig - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból. Az arányok 1990-hez képest javultak: a nőknek 5,02 míg a férfiaknak 6,88 évvel hosszabbodott meg a születéskor várható élettartama.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Népességünk öregedésének jele az átlagéletkor növekedése is. Míg 1990-ben a férfiak átlagéletkora 36 év volt ehhez képest 2014-ben ez már 40-hez közelít. A nőknél pedig a 39 éves átlagéletkor 44-re növekedett 1990 és 2014 között.

Ki mennyit kap?

Az átlagnyugdíj összege: 117 372 forint volt, ami tizede sincs annak, amit most a rekorder kap. Az öregségi teljes nyugdíj legkisebb összege pedig változatlanul havi 28 500 forint. A nyugdíjasok számára kifizetett összegek a következőképpen alakultak:

Viszonylag kevesen kapnak 50 000 forint alatti összeget, azonban az ellátottaknak több mint fele 100 000 forint alatti nyugdíjból él. Ellenben egészen sokan, majdnem 800 ezren kapnak 100 000 forint felett és megközelítőleg 101 ezren vannak, akiknek a megélhetés nem igazán jelenthet gondot, hiszen ők 200 000 forint vagy a feletti nyugdíjat kapnak.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?