2019. május 23. csütörtök Dezső

Pár év alatt verte el nyereményét a lottómilliárdos: emiatt csúszott le


A mai napon már több mint 3 milliárd forint lesz a tét az Ötöslottón. Ez az összeg olyan nagy, hogy egy átlagember elsőre vélhetően nem is tudja mit kezdjen vele. pedig befektetési lehetőség számtalan van. Ha csak a mostanság rendkívül alacsony hozammal kecsegtető bankbetétbe fektet a nyertes, akkor is elképesztően magas összegre tehet szert havonta, de egy ingatlanbefektetés már havi akár 17 millió forintot is hozhat számára. Ha pedig csak különféle értékpapírokban kívánja parkoltatni a pénzét, akkor is évi 137 millió forint hozamra tehet szert, még a mai alacsony hozamkörnyezetben is.

Nettó 3 milliárd 55 millió forint - ennyit nyerhet egy szerencsés játékos ma az Ötöslottón. Egy átlagembernek nehéz felfognia az ilyen összeget. Sokan össze is roppannak a vagyon súlya alatt - nem egy lottónyertes vallott arról, hogy a nyeremény után lecsúszott, többek élete gyakorlatilag negatív fordulatot vett. Ha a nyertes nem kellő körültekintéssel jár el, meg lehet találni a módját annak is, hogy ilyen mértékű pénzt is elköltsön akár egy év alatt is - mégha nem is annyira könnyű.

Sokan csúsznak le lottónyeremény után. Még 2002-ben történt, hogy az amerikai Jack Whittaker megnyerte a 315 milliós dolláros US Powerball jackpotot (ez több mint 88 milliárd forint), ami úgy nézett ki, élete legszerencsésebb eseménye, ám hamar tragikus fordulatot vett az élete. Először is rablás áldozata lett, kétszer is feltörték a kocsiját és ellopták az ott tárolt többszáz ezer dollárnyi készpénzét. Ibi Ronciaolit a nyereménye után 12 évvel holtan találták a vaughn-i otthonában. Először azt gondolták a hatóságok, hogy természetes körülmények között halt meg, később azonban feltűnt, hogy testén rengeteg tűnyom található, majd a vérvizsgálatból kiderült, hogy szervezetében halálos mennyiségű drog került.

Az sem várható el természetesen, hogy a nyertes pénzügyileg annyira tudatos legyen, hogy egyetlen célja a nyeremény továbbfialtatása legyen. Holott számtalan befektetési lehetőség van számára, ahol az ilyen mértékű tőke havi hozamai is rengeteg pénzt hoznának számára. Így az egész életében biztosított lenne neki egy átlagos magyar életszínvonalat messze meghaladó élet. Ehhez pedig nem is kell feltétlenül napi szinten nyomon követni a részvénypiacon alakulását - sőt.

Ennyi pénzt még felélni is nehéz

Természetesen érthető magatartás az is, ha valaki a hirtelen jött nagy nyeremény birtokában szeretne egy olyan életvitelt folytatni, ami korábban elképzelhetetlen volt számára. 3 milliárd forintot azonban még elkölteni sem könnyű - ha csak nem tölti valaki minden napját luxushotelekben és tölti fel a garázsát luxusautókkal, bizony sok évbe telik, míg lenullázza a kövérre hízott bankszámlát. Mi most végeztünk is ezért egy kalkulációt, hogy mennyit kéne havi szinten költenie a nyertesnek, hogy még egy emberöltő alatt el tudja költeni a pénzt.

Ha például 10 év alatt elveri az egész nyereményt, az azt jelenti, hogy havi szinten több mint 25 millió forintot költött. Ez olyan, mintha minden hónapban vásárolna egy külvárosi budapesti ingatlant, vagy egy felsőkategóriás, felszerelt autót. Ha jobban meghúzza magát, és ennek a felét, havi 12,8 millió forintot költ, akkor is 20 évnek kell eltelnie, hogy a 3 milliárdos vagyon elfogyasztásának a végére érjen.

Ha csak egy "picit" jobban visszafogja magát, és havi szinten 8,5 millió forintot költ, akkor is 30 évig kéne fenntartania ezt a fogyasztást, hogy teljes mértékben el tudja tapsolni a 3 milliárd forintot. Ha 6,36 millió forintot költ havonta, akkor a pénz akár 40 évig is kitart, de ha 50 évig akarja élvezni a dőzsölést, akkor meg kell elégednie havi szinten 5 millió forintos kiadásokkal. Ezek olyan számok, amelyet egy átlagos magyar család el sem tud képzelni,

hiszen 2017-ben például egy átlagos magyar ember 82,9 ezer forintot költött havonta.

Ennek ellenére mégis akadnak olyan nyertesek, akiknek sikerül nagyon tövid időn belül felélniük a vagyont, holott egy kis odafigyeléssel akár generációról generációra biztosítani tudnák a családjuknak a megélhetést belőle. Ehhez mutatunk pár ötletet.

A lekötött betétek szinte semmit nem fialnak - de még így is biztos a megélhetés

Ha a nyertes nem kíván sokat gondolkodni azon, hogy mibe fektesse a pénzét, kézenfekvő megoldás lehet számára a lekötött banki betét. Kis pénzügyi ismeretek birtokában persze nyilvánvaló, hogy ez messze nem a legjobb befektetés, de az őrült költekezésénél még ez is jobb. Az MNB adatai szerint a hosszú távú lekötött betétek átlagkamata januárban 0,76 százalék volt. Ez ráadásul - az állampapír hozamokkal ellentétben kamatos kamat.

Feleslegesen fizetsz sokat a bankodnak? Válogass banszámla kalkulátorunkban!

Ha bankbetétbe fektetne a nyertes, akkor ilyen kamatszint mellett 10 év alatt 295 millió forint hozamra tehetne szert. Ez azt jelenti, hogy éves szinten 24,6 millió forintot keresne, ami havi szinten 2 millió forintot jelentene neki. Ez is messze a magyar átlagos életszínvonal felett van, a bankbetéttel ugyanakkor az a probléma, hogy a befektetett tőkéhez nem tudna a nyertes hozzáférni. Így a bankbetét nem a legracionálisabb megoldás.

Az ingatlan most nyerő - de nem biztos, hogy mindig az lesz

A magyarok közt nagyon kedvelt befektetési típus az ingatlanvásárlás. Ha valaki mind a 3 milliárd forintot ingatlanba fektetné, az - 30 milliós ingatlanárral számolva - kb. 100 darab ingatlan megvásárlását jelentené. Ez jelentős papírmunka és idő, ennyi ingatlanhoz pedig már valamilyen gazdasági társaságot kéne alapítani. Ha erre rászánja magát a nyertes, akkor viszont nagyon magas hozamokat tudna elérni. Futó Péter, a Portfolio ingatlanpiaci elemzője szerint például a jelenlegi körülmények között is könnyedén elérhető évi 5 százalékos hozam.

Ha ezzel a számolunk, az azt jelentené a nyertesnek, hogy a megvásárolt ingatlanból éves szinten 152 millió forint érkezhetne be lakbér formájában, ami havi szinten 12,7 millió forintot jelent. Ez bruttó hozam, ebből le kell vonni az ingatlanüzemeltető társaság működési költségét és az esetleges egyéb ráfordításokat. Nem csak az ingatlanok bérbeadása jöhet szóba, Futó Péter például kitért az Airbnb-re is. Az elemző ugyanakkor elmondta, hogy nem feltétlenül érdemes az egész összeget ingatlanba fektetni:

Egy ekkora nyeremény esetén a kockázatok csökkenése érdekében már érdemes diverzifikálni, vagyis az összeget különböző típusú befektetések között megosztani. A mostani, felfelé tartó ingatlanpiacon a 3 milliárd forint harmadát/felét lenne érdemes ingatlanba fektetni. Budapest belvárosában az utóbbi időben elkezdtek megjelenni azok a fejlesztések, amelyekben kimondottan befektetési céllal kínálnak lakásokat, elsősorban rövidtávú, turisztikai célú hasznosításra. A nyeremény felével számolva nagyjából 30 darab új építésű lakást lehetne megvásárolni, amelyeket Airbnb-n keresztül kiadva 7-8 százalékos nettó éves hozam lenne elérhető, havi szinten 9-10 millió forintnyi passzív jövedelmet biztosítva ezzel. A még nagyobb biztonság érdekében ugyanakkor az ingatlanpiacon is érdemes több helyszín és több befektetési mód között megosztani a nyereményt, akár 4-5 helyszínen, egyenként 10-12 lakást megvásárolva rövid és hosszú távú lakáskiadást vegyesen alkalmazva.

- válaszolta kérdésünkre a szakértő. Azt is fontos hozzátenni, hogy bár jelenleg a reálbérek arányában meglehetősen magasak a bérleti díjak, korántsem biztos, hogy ez hosszú távon is így lesz. Azt is hozzá kell tenni, hogyha valaki Airbnb céljából vásárol lakást, annak meglehetősen magas költségei is lehetnek, hiszen abban az esetben a karbantartás, takarítás, stb. a tulajdonos feladata.

Ha valaki pénzügyileg tudatos, akkor ez a nyerő megoldás

A befektetésekhez valamennyire értő nyertes számára több lehetőség is van. 3 milliárd forintból például nem egy magyar vállalaton belül jelentős tulajdonrészt lehet szerezni, de kevésbé kockázatos befektetések is rendelkezésre állnak. Megkérdeztük a Portfolio Trader szakértőjét, Bence Balázst, hogy szerinte mi lenne az ideális portfolió a lottónyertes számára. Természetesen nem kérdés, hogy a kockázatot csökkenteni kell a diverzifikációval, emiatt kell a portfolióban tartani kevésbé kockázatos papírt is.

A lakossági állampapírral jelenleg nagyon magas hozam érhető el, viszont ebből egy személy egyszerre csak 50 millió forintnyi papírt vásárolhat. Egyéb formában ugyanakkor megoldhatja a lottónyertes, hogy állampapírokhoz jusson, ezek azonban alacsonyabb kamatozásúak lesznek. Bence ekképp állítaná össze a portfóliót:

  • 40 százalék ingatlan, amely éves szinten 5 százalékos hozammal kecsegtet
  • 20 százalék állampapír, ami 2,5 százalékot fial
  • 20 százalék S&P 500 indexkövető alap - Bence szerint 8 százalékos hozammal
  • 10 százalék DAX indexkövető alap, amellyel 6 százalék érhető el évente
  • 10 százalék globális osztalékalap, amely akár 9 százalékot is hozhat.

Kis számolgatás után arra jutottunk, hogy összesen így akár egy év alatt 137 millió forintos hozam is elérhető, ami havi szinten 11,4 millió forintot hozhat a konyhára a nyertesnek. A kötvény- és részvénypiacok változásait ugyanakkor érdemes folyamatosan nyomon követni, hiszen gyorsan történhetnek nagymértékű változások, azaz a fenti portfolió elsősorban rövid távra értendő.

KATTINTS! Friss hírek, nyerőszám kereső ÖTÖSLOTTÓ aloldalunkon

JÓL JÖNNE 800 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 800 ezres forintos hitelösszeget és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 17 775 forintos törlesztőrészlettel a Raiffeisen nyújtja (THM 13,41%), de nem sokkal marad el ettől a K&H 18 198 forintos törlesztőt (THM 13,79%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cetelem, az OTP, valamint a CIB konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS