2020. július 9. csütörtök Lukrécia

Mégis, mire készülnek a családok: behúzták a féket, őrületes pénzfelhalmozásba kezdtek


Megtévesztően erős volt a monetáris dinamika májusban az euróövezetben. A szélesebb értelemben vett pénzmennyiség (M3) éves összehasonlításban 8,9 százalékkal bővült a belföldi hitelek erőteljes növekedésétől fűtve, ám ez a szám valójában inkább pénzügyi nehézségeket és az elővigyázatosságból történő takarékoskodás fokozódását tükrözte, semmint a gazdaság erősödését az ING holland bank gyorselemzése szerint.

Az Európai Központi Bank (EKB) pénteken közzétett havi jelentése szerint éves összevetésben 7,3 százalékkal nőtt a nem pénzügyi vállalatok hitelezése, gyorsult az ütem az áprilisi 6,6 százalékhoz képest. Az euróövezeti bankok lakossági hitelezése 3,0 százalékkal bővült májusban, csakúgy mint áprilisban.

A szűken értelmezett M1 pénzmennyiség, amely az azonnal felhasználható pénzt és a látra szóló betétek egyenlegét jelenti, 12,5 százalékkal nőtt májusban, enyhén lassult az ütem az előző havi 11,9 százalékhoz képest.

A tágabban értelmezett pénzmennyiség, az M3, amely az M1 mutató mellett tartalmazza a határidős betéteket és a takarékleveleket is, 8,9 százalékkal nőtt, gyorsult az ütem az áprilisi 8,2 százalékhoz képest. Elemzők 8,6 százalékos emelkedést vártak májusra. A májusinál erősebb ütemet, 9,3 százalékot legutóbb 2008 júliusában, a pénzügyi világválság kirobbanása előtt mértek.

Jóllehet az EKB rendkívül alkalmazkodó monetáris politikája által megteremtett laza pénzügyi feltételek nyilvánvalóan hozzájárulnak a hitelezés növekedéséhez, Peter Vanden Houte, az ING közgazdásza szerint hiba lenne a számokból a gazdaság erősödését kiolvasni.

Rámutatott: a koronavírus-járvány miatt a vállalatok lehívták a rendelkezésükre álló hitelkereteket, hogy nehogy készpénzhiányuk legyen a következő hónapokban. A nem pénzügyi vállalatok betétei éves szinten 17,6 százalékkal nőttek májusban az áprilisi 13,7 százalék után a likviditás felhalmozásának jeleként, miközben a banki felmérések arról tanúskodtak, hogy a befektetési célú hitelek iránti kereslet gyorsan csökken.

Hasonló a helyzet a háztartásoknál is: a munkaerőpiaci bizonytalanságokkal szembesülve sokan valószínűleg növelték a likvid eszközökben tartott elővigyázatossági megtakarításaikat. Ezt tükrözi, hogy a háztartások betétei 7,0 százalékkal nőttek májusban az áprilisi 6,7 százalék után.

Egyesek az erős monetáris növekedési számokból feltehetően azt olvassák ki, hogy a következő években gyorsan erőre kap az infláció. De ez ne tévesszen meg senkit, a növekedés nagy része pénzügyi nehézségeket és a megtakarítások gyarapodását takarja. Jelenleg a pénzmennyiségek információs tartalma legalábbis nem egyértelmű, és inkább gyengeséget, semmit erőt jelez

- vélte az ING elemzője.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk