2020. december 4. péntek Borbála, Barbara

Lakástakarékok: érdekes dolgokat jelentett be a miniszter

  • Portfolio
  • 2018. október 17. szerda 16:00

Még többen kötöttek volna az utolsó pillanatban szerződést, ha másként jártunk volna el - ezzel indokolta Gulyás Gergely a lakástakarékok egyik napról a másikra történő megszüntetését. A Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette: még idén dönteni fognak a CSOK kiszélesítéséről.

CSOK-ra megy a pénz az LTP-ből

A jövőben az állami támogatásra fordított összeget szintén lakástámogatásra, de a CSOK keretében kívánjuk felhasználni, azt gondoljuk, hogy ez sokkal hatékonyabb módszer, a lakáskassza az utóbbi időben sokkal inkább volt kassza, mint lakás - mondja a lakástakarékpénztárak állami támogatásának megszüntetéséről Gulyás. A kormány még az idén fog dönteni a CSOK-program kiszélesítéséről, a lakáskasszára költött 70 milliárd forint jobban fog hasznosulni - mondta a miniszter.

Néhány héten, legfeljebb bő egy hónapon belül részleteket tudok majd mondani az új CSOK-programról - mondja újságírói kérdésre a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Hozzátette: két változatban tárgyalták a terveket, mindegyik jelentős pluszforrásokat igényel, ezért szüntették meg a lakástakarékok támogatását. "Szinte biztos, hogy lakásfelújításra is vonatkozni fog az új CSOK" - mondta konkrét kérdésre válaszolva.

Elárulta, miért siettek a lakástakarékokkal

Még többen kötöttek volna az utolsó pillanatban szerződést, ha másként jártunk volna el - indokolja a miniszter, miért kellett két nap alatt felszámolni a lakástakarékok támogatását. Hozzátette: a kormány áttekintette a lakástámogatási rendszert, döntött arról, hogy az nem hatékony jelenleg, ezért támogatta a javaslatot.

Az új CSOK-kal kapcsolatban egyelőre koncepciók vannak a kormány előtt, ezekben közös pont, hogy lakásfelújításra az eddiginél nagyobb összeg jusson, a jogosulti körről egyelőre nincs döntés - válaszolta a Miniszterelnökséget vezető miniszter arra a kérdésre, hogy a gyermektelenekre is vonatkozhat-e az új program.

Kész a Magyar Falu Program koncepciója

A kormány elfogadta a Magyar Falu Program koncepcióját, ennek célja, hogy az 5000 fő alatti települések népességmegtartó képessége javuljon, elemei:

  • A lakhatásra 30 milliárdot szánnak, de erről bejelentés az új CSOK-program keretében lehet. A cél, hogy egy falusi CSOK is létrejöjjön.
  • A tájegységi örökséget megőriznék, az adott tájegységhez illő házat külön támogatnák.
  • A tartósan betöltetlen háziorvosi praxis keretében lakhatást biztosítanának.
  • A következő években 58 milliárd forintot fordíthatnak közszolgáltatások fejlesztésére, bölcsődék, óvodák fejlesztésére.
  • Fontos cél a járdafelújítás, a kistelepüléseknél anyagköltségre lehetne pályázni.
  • Sportparkok épülhetnek és a temetők karbantartására lehet külön alap, illetve buszokra lehetne pályázni.
  • Az e-matricák áremelkedéséből mintegy 40 milliárd forint kerülhet a kistelepülési útalapba, a kormány erre 50 milliárd forint további forrást szán. Vagyis jövőre 50, azt követően pedig évi 90 milliárd lehet erre.
  • Közösségi terek támogatására jut 12 milliárd forint.

Pluszpénz budapesti útfelújításra

A kormány már az idén 10 milliárd forint extra forrást juttat a fővárosi utak aszfaltozására. Nagyjából 100 milliárd forintból lehetne minden fővárosi utat felújítani, a cél, hogy ebben a ciklusban erre sor kerüljön.

Jön a fővárosi fejlesztési tanács

Napokon belül megjelenhet a fővárosi fejlesztési tanácsról szóló rendelet, melynek keretében a kormány jogköröket ad át és oszt meg a fővárossal a hatékonyabb fejlesztés érdekében - mondta Gulyás Gergely. Régóta dolgozunk azon, hogy olyan Budapest-fejlesztési stratégia jöjjön létre, mely kijelöli a fő irányokat a következő évtizedre - mondja a miniszter. A 3-as metró meghosszabbításával kapcsolatban azt mondta, hogy a HÉV és a metró esetleges fejlesztésével kapcsolatos kérdéseket majd a létrejövő fejlesztési tanácsban kell megtárgyalni.

Belép az állam a nyugdíjpiacra?

Nem tervezzük pillanatnyilag a magánnyugdíjpénztári rendszer szabályozásának változtatását. Az ÁKK vezérigazgatójának tegnap említett javaslatáról egyelőre nincs kormánydöntés - mondta Gulyás Gergely. Ezzel a miniszter cáfolta azt, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárak és a nyesz-konstrukció adókedvezményének eltörlésére készülnének.

Tényleg lesz elbocsátás a kormányzatban

A központi kormányzatban 2500 ember elbocsátását tervezzük a jelenleg 13 ezres létszámból. Ez nem fűnyíróelv-szerű, az egyes minisztériumokkal konzultálva történik, nem cél a költségvetési megtakarítás - jelentette ki a sajtóban megjelent elbocsátásokkal kapcsolatban Gulyás.

Hamarosan jön a demográfiai csomag is

Már az idén dönthet a kormány a demográfiai intézkedéscsomagról, melynek keretében érdemes megvizsgálni, hogy a gyermeket nevelő apák is felhasználhassák a Diákhitel csökkentésével kapcsolatos könnyítést - mondta az erre vonatkozó kérdéssel kapcsolatban a miniszter.

Csúszik a Nemzeti Alaptanterv?

Erős kétségei vannak a kormánynak azzal kapcsolatban, hogy az új Nemzeti Alaptanterv 2019 szeptemberében bevezethető, így elképzelhető, hogy az csak egy évvel később történik majd meg - válaszolta kérdésre Gulyás Gergely.

Brexit: Magyarország érdeke a korrekt, fair megállapodás

Az uniós csúcs másik fontos kérdése a Brexit lesz, mi továbbra is egy korrekt, fair megállapodásban vagyunk érdekeltek, hogy a lehető legszorosabb kapcsolatok az Egyesült Királyság és az EU között fennmaradjanak. A magyar kormány képviselni fogja a magyar munkavállalók érdekeit, a brit belügyminiszter egy múlt heti tárgyaláson kijelentette, hogy a már a szigetországban dolgozók szabad munkavállalását szavatolja akkor is, ha nem lesz megegyezés.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Súlyos problémára világított rá a járvány második hulláma: ideje észbe kapni!
Egyre többen keresnek olyan megoldást, melyben biztonságba érzik saját magukat és a családtagjaikat.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk