16 °C Budapest

Karcagi Marcsika luxuskamata: a bankok a nyomába se érnek

Pénzcentrum
2015. április 22. 06:02

Az elmúlt hónapok pénzügyi botrányai sok magyar családot arra sarkallhatnak, hogy biztonságos helyet keressenek a pénzüknek. Erre az egyik legjobb megoldás a bankbetét lehet, a baj csak az, hogy ennek kamatát az elmúlt három évben igencsak megtépázta a jegybank kamatcsökkentése. Megnéztük, karcagi Marcsika helyett melyik banknál juthatunk most mégis extra kamathoz?

Az elmúlt hónapok pénzügyi bedőlései, és különösen a Kun-Mediátor féle botrány miatt sokaknak megrendülhet a bizalmuk a betétekben.

Karcagon az utazási irodás Marcsika 20 százalékos kamatot ígért,

ami már önmagában is olyan elképesztően magas, hogy konkrétan hihetetlen, hogy ennyien bedőltek neki. Összehasonlításként: a bankok mostanában 1,6 - 2 százalékos kamatokat kínálnak átlagosan. Persze a DRB bankcsoport csődje, vagy a Quaestor kötvénycsalása sem növelte a bizalmat a magyar pénzügyi rendszerben.

Kattints! Mibe tegyem most a pénzem? Van élet a brókerbotrány után

A biztonság és könnyű hozzáférhetőség miatt nem véletlen, hogy még mindig a bankbetétek a legnépszerűbb megtakarítási termékek. Ha kellően tőkeerős bankot választunk, akkor a pénzintézet csődjétől sem kell tartanunk. Ha mégis, 100 ezer euróig (kb. 30 millió forint) kártalanít minket az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA).

Hogyan juthatunk extra kamathoz?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatvágásai nem kedveztek a betéti kamatoknak, legutóbb kedden csökkentették az irányadó rátát, így az jelenleg 1,8 százalékon áll. Emiatt a betétek kamatai is korábban nem látott szintre csökkentek, igaz, találhatunk (ehhez képest) kiemelkedő ajánlatokat is.

Érdemes azonban ketté választani a feltétel nélkül lekötött betéteket és a feltételhez szabott lekötést. Alapvetően a bankok ezekhez a feltételekhez kötik az extra kamatot:

  • Friss pénz beérkezése a bankhoz
  • Befektetéssel kombinált betét
  • Aktív kártyahasználat
  • Jövedelem jóváírás
  • Csoportos beszedési megbízás rögzítése és fenntartása

A friss pénz beérkezésére vonatkozó kikötés azért lehet hátrányos, mert ez azt jelenti, hogy egy banknál csak egyszer lehet adott pénzösszeget elhelyezni. Az aktív kártyahasználat, a jövedelem jóváírás és a csoportos beszedési megbízások rögzítése pedig azt feltételezi, hogy aktívan használjuk a bank folyószámláját.

A szokásosnál magasabb kamatok befektetéssel kombinált betétekkel érhetők el. Ezek azonban összetettebb termékek, ugyanis másfajta befektetést is kell indítanunk a betét mellett, így kaphatunk extra betétikamatot. Ezek a befektetések bankonként eltérnek, de általában az alábbi közül valamelyik megtakarítások egyikének elindítását kérik tőlünk:

  • Befektetési alap
  • Megtakarításos életbiztosítás
  • Lakástakarék pénztár
  • Egyéb megtakarítási forma

Mégis, mekkora kamattal számolhatunk?

A kamatok soha nem látott mélységben vannak jelenleg, azonban van olyan bank, ahol a többihez képest kiemelkedő ajánlattal találkozhatunk. A Pénzcentrum a BankRáció.hu kalkulátorával gyűjtötte össze a jelenleg elérhető legjobb ajánlatokat. A számításaink során egy évre kötöttünk le 1 millió forintot - természetesen a futamidőt és az összeget változtatva eltérő kamatokat kaphatunk.

Ha feltétel nélküli lekötött betétet keresünk, akkor 1 millió forintra egy éves lekötéssel a legtöbb kamatot jelenleg az FHB-nál kapjuk (2,3 százalék, 23 ezer forint), igaz, a Sberbank és az AXA ajánlata sincs sokkal lemaradva ettől (2,2 és 2 százalék). Ha viszont mind az öt fent felsorolt feltételnek meg tudunk felelni, akkor a BNP Paribas ajánlata a legkedvezőbb, 3,2 százalékos kamattal (32 ezer forint). Ezt követi az AXA és az FHB ajánlata 3,1, illetve 2,3 százalékos kamattal.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Hogyan válasszunk a betétek közül?

Nemcsak a betét kamatát érdemes figyelni, hanem meg kell nézni, melyik feltételeknek tudunk megfelelni, ugyanis hiába a legmagasabb a kamat egyes esetekben, ha a feltételt csak nehezen tudjuk teljesíteni, akkor lehet, hogy inkább másik bankhoz érdemes fordulnunk.

Az is lényeges, hogy csomagokban gondolkozzunk. Elsősorban a betéthez kapcsolódó bankszámla költségeit kell megnézni, de, ha aktív számlahasználatot kér a bank az extra kamatért cserébe, akkor a számlahasználat költségeit is figyelembe kell venni a betétek összehasonlításakor.

Kattints! Hova tegyük most a pénzünket? Tényleg csak a méret a lényeg?

Gyanakodjunk, ha irreálisan magas a kamat

Ha a többi bankhoz képest magas kamatot látunk, akkor a pénzintézet általában másfajta (gyakran hosszútávú elköteleződést jelentő) megtakarítás kötését kéri tőlünk az extra kamatért cserébe. Ha viszont a többi ajánlat sokszorosát kínálják hozamként, akkor érdemes lehet elgondolkodni azon, hogy belevágjunk-e, hiszen a fentiektől eltérő banki kamat a jelenlegi kamatkörnyezetben elég nehezen elérhető, de legalábbis kockázatvállalással jár együtt.

Ha nem egy banknál vagy takarékszövetkezetnél kopogtatunk, könnyen előfordulhat, hogy a mostanában sokszor látott piramisjátékba akarnak minket belerángani. De hogyan ismerjük fel, ha ilyennel van dolgunk?

  • Irreálisan magas hozam ígérete
  • A cégnek nincs online elérhetősége
  • A cég nincs bejegyezve (ezt ingyenesen lekérhetjük)
  • Ha egy ismerősünk sem hallott még a cégről.
  • Természetesen ezek mellett is lehet tisztességes az adott cég, de ezek figyelmeztető jelek lehetnek egy esetleges csalás esetén. 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 08:35
Négy epizód készül az olimpiai, Európa-bajnoki és világbajnoki címet is megszerző profi magyar boksz...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem