2019. szeptember 15. vasárnap Enikő, Melitta

Itt az UNICEF jelentése: ennyire családbarát Magyarország


Az UNICEF friss jelentése azt vizsgálta, hogy különböző európai, illetve OECD országokban mennyire családbarát az aktuális (2016-os adatok alapján) politika. A vizsgálódásnak négy indikátora volt, az UNICEF ezeken belül rangsorolta az országokat. Azt lehet mondani, hogy Magyarország átlagosan kicsivel több mint a 16. helyen végzett a vizsgált területeken, ami elég volt ahhoz, hogy éppenhogy becsusszanjunk a vizsgált 31 európai ország közül a Top 20-ba. Amivel azonban kitűntünk, az az anyáknak biztosított rendkívül hosszú szülői szabadság, ami a 2. legtöbb az összes vizsgált országot figyelembe véve.

OECD statisztikák alapján az UNICEF azt vizsgálta friss jelentésében, hogy az egyes európai és más OECD országok mekkora mértékben folytatnak családbarát politikát. A vizsgálódást négy fő indikátor mentén végeztek, ezek alapján rangsorolták az országokat. Az indikátorok a következők voltak:

  • anyák rendelkezésére álló fizetett szülői szabadság;
  • apák számára fenntartott fizetett szülői szabadság;
  • gyermekgondozásban való részvétel 3 év alatti gyerekek esetében;
  • gyermekgondozásban való részvétel 3 éves kortól iskolás korig.

Így muzsikálunk

Ha sorra vesszük az UNICEF, 2016-os adatok alapján készített összesítését akkor azt látjuk, hogy Magyarországon az anyák rendelkezésére álló fizetett, szülői szabadsága mértéke 72 hét, ami a 41 vizsgált ország közül a második legtöbb. Ennél is többet fizetett szabadságként csak az észt anyák maradhatnak otthon, náluk a szabadság mértéke 85 hét. Az első indikátor kapcsán tehát a 2. legjobb helyen végeztünk.

Érdekes megjegyezni, hogy ilyen támogatás néven az USA-ban egészen pontosan 0 hét jár az anyáknak, de Új-Zélandon és Ausztráliában is csupán 8. Európában a legkevesebb fizetett szülői szabadságban a svájci, illetve ír anyák részesülhetnek, 8, 9 héttel. 

Az apák számára fenntartott fizetett szülői szabadság mértéke világszerte nagyon alacsony. Az UNICEF jelentése szerint Magyarországon 2016-os adatok alapján egy hét fizetett szülői szabadság járt a férfiaknak. Ám ez az alacsony szám is elég volt ahhoz, hogy az összesített listán a 21. helyen végezzünk. Igaz ez csak annyit jelent, hogy nálunk legalább egy hetet kapnak az apák, ennél kevesebb már csak a nulla, ami 15 országra igaz. A második indikátorban tehát 21. vagyunk. 

Érdekes megjegyezni, hogy a vizsgált országok közül Japánban maradhatnak otthon a legtöbbet fizetett szabadságra az apák, ami az esetükben 30 hetet jelent, összehasonlításképp a japán nők 36 hetet kapnak. Európában a legtöbb fizetett szülő szabadság Portugáliában jár az apáknak, ennek a mértéke 12 hét.

A 3. vizsgált indikátor a 3 éves kor alatti gyermekfelügyeleti beiratkozások aránya. Ebben Magyarország eléggé a lista végén végzett, ugyanis a vizsgált időszakban a 3. év alatti magyar gyerekek csupán 16 százaléka vett részt ilyenben. Ez az összesített listán a 24. helyre volt elég.

Összehasonlításként, az éllovas Dániában például a 3 év alatti gyerekek 70 százaléka, igaz itt az anyák például csak 27 hét fizetett szülői szabadságot kapnak. De például Norvégiában, ahol 45 hét fizetett szabadság jár az anyáknak, a 3 éves kor alatti gyerekek 52 százaléka mégis részese valamilyen gyermekfelügyeleti intézményben. 

Az UNICEF jelentés 4. indikátora a 3 éves és iskolás kor közötti gyerekeknél vizsgálta a gyermekfelügyeleti beiratkozás arányát. Ezen a listán Magyarország a 18. helyet szerezte meg, 87 százalékos aránnyal. A lista élén egyébként Izland végzett, ott az ebbe a korosztályba tartozó gyerekek 99 százaléka részese valamilyen gyermekfelügyeleti intézménynek, de ezen kívül még 4 másik ország is 95 százalék vagy a fölött végzett. 

Verdikt

Ha megnézzük a négy indikátor alapján elért helyezésünk, és ezt átlagoljuk, akkor az jön ki, hogy Magyarország az egyes indikátorokat nézve átlagosan a 16,25 helyet szerezte meg az UNICEF friss jelentése szerint. 

Ez elég arra, hogy ha csak európai országokat nézzük, akkor az összesített listán beférjünk a Top 20-ba.

Így olyan országokat magunk mögé utasítva, mint például Svájc, az Egyesült Királyság vagy éppen Írország.

Jól jönne 3 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 3 millió forintos hitelösszeget, és 72 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 52 421 forintos törlesztővel a CIB Bank (THM 8,17 %) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank (54 071 Ft/hó; THM 10,03%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket az OTP (63 419 Ft/hó; THM 16,06 %) ajánlata, de érdemes megnézni az K&H és az Erste ajánlatát is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Újabb áremeléssel indul a fűtési szezon: nem fognak örülni, akiknek gázkazánjuk van
csak hetekre előre lehet időpontot egyeztetni a fűtésszerelőkkel.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS