29 °C Budapest
Ennyit a magyar családi támogatásokról: százalékban sok, összegben kevés

Ennyit a magyar családi támogatásokról: százalékban sok, összegben kevés

2019. június 4. 11:02

EU-s szinten az összes szociális kiadáshoz képest Magyarország kifejezetten sokat költ családtámogatásra. Az unióban arányait tekintve a negyedik legtöbbet. Igen ám, de ha konkrét összegekkel számolunk, akkor kiderül, hogy egy főre a számítások már koránt sem ilyen rózsásak. Sőt, ez utóbbi adatot tekintve hátulról a 10. helyen végeztünk az Európai Unióban. Ahol egy főre átlagosan majd 224 ezer forintnyi családi támogatás jutott 2016-ban, míg Magyarországon kb. 85 ezer.

Az EU-tagállamok 2016-ban több mint 350 milliárd eurót (az EU GDP-jének 2,4 százaléka) költöttek családtámogatásra, ami az összes szociális támogatás 9 százalékát tette ki átlagosan - derült ki az Eurostat friss jelentéséből. Az egyes tagállamok közötti szórás azonban jóval nagyobb mértékű volt ennél. 

Míg például az éllovas Luxemburgban a teljes szociális juttatások 15 százalékát a családtámogatások tették ki, addig Görögországban ez a négy százalékot sem érte. Arányaiban egyébként Magyarország a lista élvonalába tartozik, ugyanis az összes hazai szociális támogatás majd 12 százalékát fordították valamilyen formában családi támogatásra 2016-ban. Ez arányait nézve egyébként a negyedik legmagasabb az egész EU-ban. 

Ahogy az a statisztikából is látszik, szinte az egész EU kevesebbet költött nálunk családtámogatásra (arányosítva) az összes szociális kiadását figyelembe véve. Igen ám, de mit tapasztalnak mindebből a lakosok?

Hát, ez nem a legjobb

Az Eurostat a teljes szociális kiadásokhoz mért családtámogatási arányszámokon túl kiadta azt is, hogy mindebből a pénzből mekkora összeg jut akkor, ha egy lakosra viszonyítunk. Ezen a listán pedig Magyarország már koránt sem szerepelt valami fényesen, hátulról a 10. lettünk. Ami jelen esetben azt jelenti, hogy míg

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Magyarországon 2016-ban átlagosan 261 eurónyi (kb. 84 564 forint) családtámogatás jutott egy főre, addig az EU-28-ak átlaga 691 (kb. 223 884 forint) euró volt.

Ez a különbség pedig rendkívül magas, főleg annak fényében, hogy az EU-átlagnál 10 országban is több jutott. Igaz, az éremnek mindig két oldala van, euróban nézve ugyanis négy ország is van, ahol egy lakosra számolva a családi támogatások összege nem éri el a 200 eurót sem (Görögország, Litvánia, Bulgária, Románia.)

A környező országok közül ráadásul Szlovákia és Horvátország is mögöttünk végzett, de Szlovénia például már majd 80 euróval előzött minket, míg Ausztriában nem kevesebb mint 1 133 eurónyi családi támogatás jutott átlagosan egy lakosra, ami 4,3 szorosa a magyar juttatásnak.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?