7 °C Budapest

Így nyúlják le a pénzt a bankkártyádról, pillanatok alatt + fotók

Pénzcentrum
2014. július 29. 05:32

Még mindig meglepően sokan írják fel bankkártyájukba, pénztárcájukba a PIN-kódjukat. De az is valószínűsíthető, hogy a gyenge, könnyen kitalálható kódoknak köszönhetően tudnak pénzt felvenni a tolvajok, ha ellopnak egy bankkártyát.

A rendőrségi híreket böngészve szinte hetente találkozunk olyan esetekkel, amikor a bűnözők az ellopott bankkártyákkal sikeresen vettek fel pénzt. Bankkártyabiztonsággal foglalkozó szakértők szerint ezen esetek 99 százaléka úgy történhet meg, hogy az áldozat a kártyájára írva, vagy a pénztárcájában, táskájában tartja PIN-kódját, esetleg a legkézenfekvőbb megoldást - az 1234-kódot - használja.

Már a budai nyugdíjasokra is vadásznak: ez a legújabb trükk - KATTINTS!

Nemrég Debrecenben történt hasonló eset: májusban a képen látható elkövető ellopott egy bankkártyát, és azzal több alkalommal készpénzt vett fel ATM-ekből - derül ki a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatásából.

Ha felismered, hívd a 06-52/457-040 telefonszámot! Fotó: police.hu

Szinte mindig mi vagyunk a hibásak

Egy, a Pénzcentrum.hu által megkérdezett, bankkártyabiztonsággal foglalkozó szakértő szerint még mindig rengeteg ilyen esettel találkoznak: ha sikeres a készpénzfelvétel, az szinte mindig első próbálkozásra sikeres, azaz a bűnöző egyből tudja a kódot. Bár az áldozatok gyakran ennek ellenkezőjét állítják, az esetek túlnyomó többségében egyértelmű, hogy táskájukban, pénztárcájukban tartották PIN-kódjukat, esetleg magára a bankkártyára írták fel azt.

Ha ellopták a kártyánkat, akkor érdemes a lehető leggyorsabban letiltani, ugyanis törvényi előírás szerint a letiltás pillanatáig okozott károkért45 ezer forintig az ügyfél felel. Ez alól a szabály alól is van kivétel: ha a kártyát annak fizikai jelenléte és/vagy a kártyabirtokos azonosítása nélkül használták (például a kártyabirtokos tudta nélkül a kártya adatait lemásolták), a kár teljes mértékéig a bank felel. Azonban ebben az esetben is megvan a kártyabirtokos kárenyhítési kötelezettsége, tehát ha tudomására jut a visszaélés ténye, akkor köteles a kártyáját azonnal letiltani, illetve minden olyan feladatot elvégezni, amely enyhíti a kár mértékét.

Az öt legjobb esküvői ajándék, ha pénzt kér az ifjú pár - KATTINTS!

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A bejelentés után elméletileg már a banké a felelősség - elméletileg. Ugyanis számos olyan kitétel van, amit ha nem tartottunk be, akkor a kártyával ellopott (ATM-ből felvett, levásárolt) pénzünkből semmit nem fogunk látni, ezen felül pedig az igen borsos (akár 15-20 ezer forintos) kártyatiltási- és pótlási díjat is meg kell majd fizetnünk. A dombornyomott kártya tiltásának díja magasabb, mivel ezek a típusú kártyák azonnal felkerülnek egy nemzetközi tiltólistára is, amiért a bank jelentős díjat fizet a kártyatársaságoknak. Vannak olyan bankok, amelyek csak egy részét számítják fel ennek a díjnak.

Pedig ilyenkor bukjuk a pénzünket is...

Kevesen tudják, hogy ha a kártyánkkal az illetéktelen személyek a PIN kóddal tudtak például pénzt felvenni, akkor igen nagy valószínűséggel el fogják utasítani a kártérítési kérésünket a banknál. Ugyanis valószínűsíthető, hogy a mi gondatlan magatartásunk miatt tudták kitalálni a kártya biztonsági kódját. Ez vonatkozik arra is, ha hagytuk, hogy a sorban mögöttünk álló fizetéskor lelesse a kódot, mert nem takartuk el. Ugyanez érvényes arra is, hogy ha a kivizsgálás során kiderül, hogy a személyünkhöz köthető vagy egyszerűen kitalálható (1111, 1234) PIN-t adtunk meg a bank biztonsági figyelmeztetése ellenére, akkor ugyanúgy elbúcsúzhatunk a számlán lévő pénztől, mintha a kártya mellett (vagy éppen a kártyára) felírva tartottuk volna.

Ha bebizonyosodik, hogy harmadik félnek kiadtuk bármely azonosítónkat (PIN-kód, kártyaszám, lejárati dátum), akkor szintén nem fog fizetni a bank. A visszaélésekre jórészt a kártyák tárolása és a titkos kód kezelésére vonatkozó szabályok be nem tartása teremti meg a lehetőséget. Tehát a legfontosabb, hogy mind a bankkártyát, mind pedig a PIN-kódot biztonságosan és körültekintően kezeljük.

Egy korábbi kutatás szerint a világszerte leggyakrabban használt PIN még mindig az 1234 - így valószínűleg sok bűnöző egyből ezzel próbálkozik. A legtöbbször használt kódok között ott vannak még az ismétlődő számjegyek (1111, 2222), a 19-cel kezdődő számok (születési évek), valamint a telefon/ATM-billentyűzeteken például egymás alatt/felett lévő számok (2580). Sorrendben az első 10 leggyakoribb PIN kód: 1234, 1111, 0000, 1212, 7777, 1004, 2000, 4444, 2222, 6969.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 19:55
Garázdaság mellett immáron még egy tényállás miatt folyik büntetőeljárás a Telex és a Gulyáságyú Méd...
Bankmonitor  |  2024. április 16. 12:05
Az otthonfelújítási támogatás részletszabályai még nem ismertek, egy sor fontos dolgot nem tudunk a...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm