12 °C Budapest
Itt a behajtók legújabb trükkje: fogalma sem volt, mit ír alá

Itt a behajtók legújabb trükkje: fogalma sem volt, mit ír alá

Pénzcentrum
2014. július 23. 11:15

Jogvédők szerint könnyen adósságcsapdába kerülhetnek azok a hitelfelvevők, akik nem olvassák el a szerződések apróbetűs részeit. Előfordulhat ugyanis, hogy majd évek múlva derül ki, hogy a havi törlesztőrészletnek gondolt befizetés csak a hitel állandó megújítási díja. De az adósok belefuthatnak a behajtók legújabb trükkjébe is: a valóságnál nagyobb tartozást elismerő nyilatkozatot más, hivatalos dokumentumnak álcázva íratják alá.

Számos elképesztő történetet hallott már egy kaposvári jogvédő az adósságcsapdába kerül ügyfelektől, akik többek között a legújabb trükkökre és a behajtó cégek tisztességtelen fellépésére szoktak panaszkodni. Például egy kaposvári nő még 2007-ben megújuló hitelt vett fel. A 200 ezer forintos kölcsönért cserébe havi hétezer forintos törlesztést vállalt, azonban évek múlva derült ki, hogy az összeg egy hitelkeret, a "törlesztés" pedig valójában a hitelkeret megújításának a díja volt - írja a Sonline.hu. Így a nő hiába fizetett folyamatosan, a törlesztést még csak el sem kezdte. Végül a bíróság tisztességtelennek ítélte meg a szerződést, és az eddigi törlesztések jóvá lettek írva az adósnak.

Miközben a kihelyezett hitelek összértéke az elmúlt években folyamatosan csökkent, az éven túli tartozások aránya két év alatt öt százalékkal, kilencről 14 százalékra nőtt a teljes hitelportfólión belül.


A már eladósodott ügyfelek is számos tisztességtelenséggel találkozhatnak, ugyanis a hitelek behajtására szakosodott cégek mindig újabb trükköket dobnak be, hogy megtévesszék az adósokat. Főleg a hitelbírálat nélkül meghirdetett (és akár közüzemi tartozással is felvehető) kölcsönökre jellemző, hogy különböző vállalkozásokat bíznak meg a pénzintézetek a behajtással. Ahogy a szerződés szerinti törlesztőrészlet elmarad, az adós adatai már át is szállnak a behajtóra, akik sokszor még a szomszédhoz is becsöngetnek, vagy megpróbálják rossz hírét kelteni a tartozónak.

Kamatemelés csalással

Sőt, Dombrovszky Nóra jogvédő már olyan esettel is találkozott, hogy a behajtó cég úgy igyekezett a tisztességtelen kamatemelést legalizálni, hogy válasznyomtatványnak álcázott tartozáselismerő nyilatkozatot tettek az adósok elé. Ha ezt aláírják, akkor a jogvédő szerint menthetetlen a helyzet. Amennyiben viszont nem ismerik el a tartozást, akkor jó eséllyel perre lehet menni.

KATTTINTS! Hiába fizetsz rendesen, a te hiteled is könnyen bedőlhet

De mi az a megújuló hitel?
Megújuló hiteleket elsősorban a gyorskölcsönök és személyi kölcsönök területéről lehetnek ismerősek. A befizetett törlesztőrészletekkel folyamatosan nő a visszafizetett tőkerész is. Amennyiben a hitel törlesztése közben ismét anyagi forrásra lenne szükség, akkor újabb szerződéskötés nélkül a visszafizetett tőkerészből ismét hitelhez juthatunk.


Követeléskezelés: kaotikus jogszabályi környezet

Új törvényben szabályozná az elsősorban banki, közüzemi és telekommunikációs követelések kezelésével, megvásárlásával foglalkozó hazai követeléskezelői piac tevékenységét a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetsége (MAKISZ). A szövetség július eleji sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint ez által nem csupán hatékonyabbá és átláthatóbbá válna a piac, hanem a fogyasztóvédelmi célok is sokkal jobban érvényesülnének - írja a Portfolio.hu

A szektor ugyanis ma számos krónikus betegséggel küzd: alacsony az ügyfelek pénzügyi tudatossága és együttműködő készsége, a belengetett adósmentő csomagok és illúziókat tápláló pénzügyi "szakértők" rontják a fizetési hajlandóságot, a követeléskezelők és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) között fennálló feszültség pedig adatkezelési anomáliákat tükröz. A legtöbb követeléskezelő "Isten tudja, milyen norma szerint működik" - mondta Nemes Ákos, a MAKISZ titkára, utalva a jellemzően kicsi, átláthatatlanul működő követeléskezelő cégekre.

A törvénytervezet szerint a követeléskezelés engedélyköteles lenne. A követeléskezelőket két csoportba sorolnák: minősített, valamint egyszerű követeléskezelők. A törvénytervezet magatartási szabályokat is tartalmaz, például az ügyfelekkel történő kapcsolatfelvételre vonatkozóan.

Mire figyeljünk?

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Láthatjuk tehát a fenti példákból, hogy akár a hitel felvétele előtt, akár közben is számos olyan trükkel, "csapdával" találkozhatunk, amelyek többszörösére növelhetik tartozásunkat. A Pénzcentrum.hu ezért összegyűjtött néhány tippet, hogy mire érdemes figyelni a kölcsön felvétele előtt.

  • Készíts házi költségvetést, és vizsgáld meg, mennyi havi törlesztőrészletet tudnál kifizetni.

  • Hasonlítsd össze a hitelkínálatot, vizsgáld meg az összes költséget és az alapján dönts!

  • Légy elővigyázatos: nézd meg, milyen feltételekkel mondhatod fel majd a szerződést és hogy van-e lehetőséged elő- vagy végtörlesztésre!

  • Részletesen olvasd el az Általános Szerződési Feltételeket, Üzletszabályzatot. Ha valami nem világos, kérdezz rá!

  • A szerződést rágd át akár többször is, nagyon részletesen olvasd végig!

  • Ne bízz a kimagaslóan csábító ajánlatokban: ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, valószínűleg az is.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?