2019. augusztus 25. vasárnap Lajos, Patrícia

Filléres dilemma az ATM-nél: sokan még mindig ragaszkodnak hozzá


Senki nem kötelez minket arra, hogy az ATM-es készpénzfelvételkor kérjünk bizonylatot. A környezetvédelmi szempontok mellett enyhe biztonsági, és bármilyen meglepő, egészségügyi kockázatai is lehetnek a készpénzfelvételkor kinyomtatott bizonylatoknak. Mi most arra voltunk kíváncsiak, hogy a magyarok mekkora aránya nyomtat bizonylatot készpénzfelvételkor.

Aki vett már fel készpénzt, az tisztában van azzal, hogy sok ATM-en a készpénzfelvétel és a készpénzfelvétel bizonylattal két különböző menüpont, így egyáltalán nem kötelező nekünk kinyomtatni azt. A legfontosabb funkciója természetesen az, hogy megnézzük az egyenlegünket, erre azonban a mobilapplikáció is tökéletesen alkalmas. Kíváncsiak voltunk, hogy a magyarok hány százaléka nyomtat bizonylatot készpénzfelvételkor.

Megkérdeztünk 10 Magyarországon működő nagybankot, hogy az ügyfelek hány százaléka nyomtat bizonylatot. Sokra nem mentünk vele, a legtöbb bank nem gyűjt erre vonatkozó adatot, amelyik meg igen, az nem bocsátotta rendelkezésünkre. Leszámítva az MKB Bankot:

Náluk az ügyfelek 59 százaléka bizony nyomtat bizonylatot készpénzfelvételkor.

Természetesen ez minden banknál változhat, ebből az adatból viszont arra következtethetünk, hogy az arány a többi banknál is hasonló lehet. A K&H válaszában azt írta, hogy bár nincs adatuk a bizonylat-kérések arányáról, elmondták, hogy a mobilbank használatát és az SMS értesítés beállítását javasolják, ahol azonnal megtekinthető az egyenleg a tranzakció után.

Az Erste Banknál több olyan tranzakciótípus is végezhető ATM-en, ami sokszor jogszabályi előírás miatt bizonylatköteles. Ilyen például az ATM-es készpénzbefizetés. Készpénzfelvételnél ugyanakkor azt látja az Erste, hogy növekszik azon ügyfelek arány, akik nem kérnek bizonylatot. Az OTP Bank is mobilbank és az SMS szolgáltatás használatára buzdít.

A kockázatokról és mellékhatásokról

A papírhasználat környezeti hatásival mindenki tisztában van. Teljes értelmetlen a kis cetliket kinyomtatni, miközben az internetbankos és mobilbankos felületek azonnal lekövetik a tranzakciókat. Fontos kiemelni, hogy bár a bankok ezen felületek alternatíváiként emlegetik az SMS-értesítéseket, azoknak némely esetben díja van, míg az internetes felületeknek nincs közvetett költsége.

A környezeti hatások mellett érdemes beszélni a kockázatokról. Népszerű hoax, hogy a banki bizonylat tartalmaz olyan adatokat, amelyeket felhasználva a "hekkerek" már könnyen lerámolhatják a számlát.

Ez a félelem manapság nem alaptalan, ennek ellenére a fenti legenda nem igaz.

Az egyedüli kockázatot az jelenti, hogy amennyiben az eldobott/otthagyott cetlin megjelenő szám kellően nagy, az ötletet adhat egy épp arra járó rossz szándékú polgártársunknak arra, hogy kedvet kapjon a kártya elemelésére és az azon levő összeg leemelésére. De lássuk be, erre nem sok esély van, a kis kinyomtatott cetli így javarészt biztonságos.

De nem az egészségünkre - amennyiben azok ugyanis hőpapírból készülnek, úgy az a helyzet, hogy azok akár rákkeltőek is lehetnek. Korábban a Pénzcentrum ugyanis megírta, hogy a hőpapírból készült blokkok, számlák, jegyek stb. meglehetősen károsak az egészségre.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 1 millió forintos hitelösszeget és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 20 252 forintos törlesztőrészlettel a Raiffeisen nyújtja (THM 8,97%), de nem sokkal marad el ettől a K&H 22 748 forintos törlesztőt (THM 13,79%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cetelem, az MKB, valamint a Budapest Bank konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

08.22-08.28
Országos

Auchan

08.22-08.28
Országos

Lidl

08.22-08.28
Országos

Spar

08.22-08.28
Országos

Tesco

08.22-08.28
Országos

Auchan

08.15-08.28
Országos

Lidl

Iskolakezdés
08.01-09.14
Országos

Aldi

Iskolakezdés
07.25-09.07
Országos