2020. július 3. péntek Kornél, Soma

Filléres dilemma az ATM-nél: sokan még mindig ragaszkodnak hozzá


Senki nem kötelez minket arra, hogy az ATM-es készpénzfelvételkor kérjünk bizonylatot. A környezetvédelmi szempontok mellett enyhe biztonsági, és bármilyen meglepő, egészségügyi kockázatai is lehetnek a készpénzfelvételkor kinyomtatott bizonylatoknak. Mi most arra voltunk kíváncsiak, hogy a magyarok mekkora aránya nyomtat bizonylatot készpénzfelvételkor.

Aki vett már fel készpénzt, az tisztában van azzal, hogy sok ATM-en a készpénzfelvétel és a készpénzfelvétel bizonylattal két különböző menüpont, így egyáltalán nem kötelező nekünk kinyomtatni azt. A legfontosabb funkciója természetesen az, hogy megnézzük az egyenlegünket, erre azonban a mobilapplikáció is tökéletesen alkalmas. Kíváncsiak voltunk, hogy a magyarok hány százaléka nyomtat bizonylatot készpénzfelvételkor.

Megkérdeztünk 10 Magyarországon működő nagybankot, hogy az ügyfelek hány százaléka nyomtat bizonylatot. Sokra nem mentünk vele, a legtöbb bank nem gyűjt erre vonatkozó adatot, amelyik meg igen, az nem bocsátotta rendelkezésünkre. Leszámítva az MKB Bankot:

Náluk az ügyfelek 59 százaléka bizony nyomtat bizonylatot készpénzfelvételkor.

Természetesen ez minden banknál változhat, ebből az adatból viszont arra következtethetünk, hogy az arány a többi banknál is hasonló lehet. A K&H válaszában azt írta, hogy bár nincs adatuk a bizonylat-kérések arányáról, elmondták, hogy a mobilbank használatát és az SMS értesítés beállítását javasolják, ahol azonnal megtekinthető az egyenleg a tranzakció után.

Az Erste Banknál több olyan tranzakciótípus is végezhető ATM-en, ami sokszor jogszabályi előírás miatt bizonylatköteles. Ilyen például az ATM-es készpénzbefizetés. Készpénzfelvételnél ugyanakkor azt látja az Erste, hogy növekszik azon ügyfelek arány, akik nem kérnek bizonylatot. Az OTP Bank is mobilbank és az SMS szolgáltatás használatára buzdít.

A kockázatokról és mellékhatásokról

A papírhasználat környezeti hatásival mindenki tisztában van. Teljes értelmetlen a kis cetliket kinyomtatni, miközben az internetbankos és mobilbankos felületek azonnal lekövetik a tranzakciókat. Fontos kiemelni, hogy bár a bankok ezen felületek alternatíváiként emlegetik az SMS-értesítéseket, azoknak némely esetben díja van, míg az internetes felületeknek nincs közvetett költsége.

A környezeti hatások mellett érdemes beszélni a kockázatokról. Népszerű hoax, hogy a banki bizonylat tartalmaz olyan adatokat, amelyeket felhasználva a "hekkerek" már könnyen lerámolhatják a számlát.

Ez a félelem manapság nem alaptalan, ennek ellenére a fenti legenda nem igaz.

Az egyedüli kockázatot az jelenti, hogy amennyiben az eldobott/otthagyott cetlin megjelenő szám kellően nagy, az ötletet adhat egy épp arra járó rossz szándékú polgártársunknak arra, hogy kedvet kapjon a kártya elemelésére és az azon levő összeg leemelésére. De lássuk be, erre nem sok esély van, a kis kinyomtatott cetli így javarészt biztonságos.

De nem az egészségünkre - amennyiben azok ugyanis hőpapírból készülnek, úgy az a helyzet, hogy azok akár rákkeltőek is lehetnek. Korábban a Pénzcentrum ugyanis megírta, hogy a hőpapírból készült blokkok, számlák, jegyek stb. meglehetősen károsak az egészségre.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Felmondási hullám a magyar munkahelyeken: ez már a poszt-covid szindróma?
Sokan, az eddig elégedettnek, stabilnak hitt emberek közül egyik napról a másikra mondanak fel munkahelyükön, teljesen meggondolatlanul.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk