30 °C Budapest
ATM limitet vezettek be a bankok: nagyot nézhetsz a készpénzfelvételnél

ATM limitet vezettek be a bankok: nagyot nézhetsz a készpénzfelvételnél

2019. január 25. 05:45

Ha próbáltunk egyszerre sok pénzt felvenni az ATM-ből, tapasztalhattuk, hogy az bizony nem olyan egyszerű. Nem létezik ma olyan bank Magyarországon, amelynek az ATM-ében ne lenne valamilyen készpénzfelvételi korlát, a mérték azonban minden banknál változik. Az utóbbi időben ráadásul egyes bankok szigorítottak is ezen, így aztán újabban meglepetés is érhet minket az ATM-eknél. A Pénzcentrum megkereste az országban működő legnagyobb bankokat: mutatjuk, mennyi készpénzt tudsz felvenni az egyes bankok ATM-éből, ha a bank ügyfele vagy, és akkor, ha nem. Hogy mi értelme a korlátozásnak? - erről is megkérdeztük a bankokat.

Képzeljük el, hogy hirtelen nagy összegű készpénzre van szükségünk. Mi az első, amire gondolunk? Elmegyünk a legközelebbi ATM-hez - ha sürgősen kell a pénz, nem feltétlenül a saját bankunkéhoz -, bedugjuk a kártyát, és kiválasztjuk a készpénzfelvételt. Az ATM azonban hibát ír ki: nem adja ki a kívánt összeget. Mi az első gondolat, ami átfut az agyunkon? Hát az, hogy van-e beállítva készpénzfelvételi limit. Akárhogy is gondolkodunk, mindig arra jutunk, hogy az bizony nincs. Megpróbáljuk még egyszer, az eredmény ugyanaz.

Ha valaki próbált már sok pénzt egyszerre felvenni az ATM-ből, az minden bizonnyal tapasztalta ezt. Ez azonban nem valamiféle hiba volt, vagy véletlen. De mi áll a jelenség hátterében?

Csupán az, hogy hiába nincs nekünk beállítva készpénzfelvételi limit, a bankok korlátozzák az ATM-ből egyszerre felvehető készpénz mennyiségét. Ennek sok oka lehet: elsőre talán arra gondolunk, hogy a bankok így próbálnak lehúzni minket, hogy egyrészt büntessék a készpénzhasználatot, másrészt plusz bevételhez jussanak azáltal, hogy esetleg így kiesünk az ingyenes készpénzfelvételi limitből. Hogy mi is az igazság, azt találgathatnánk, mi azonban inkább megkérdeztük magukat a bankokat. A korlátozás oka néhány esetben sokkal banálisabb a fenti vélelemnél. 

Drága a folyószámla? Találj olcsóbbat a Pénzcentrum kalkulátorában!

Több bank nem a felvehető készpénz mennyiségét korlátozza, hanem az egyszerre felvehető bankjegyek mennyiségét - bár ebben az értelemben nem is korlátozásról, hanem korlátról kell beszélni. A legtöbb bank pedig különbséget tesz aközött is, hogy valaki az adott pénzintézet bankkártyájával, vagy másik bank kártyájával próbál készpénzt felvenni. A Pénzcentrum megkereste a Magyarországon működő legnagyobb bankokat, és a válaszokból összeállítottunk egy körképet, hogy melyik bank ATM-énél mekkora az adott korlátozás saját- illetve idegen kártyás ügyfeleknek. Az alábbi táblázat mutatja a korlátozások mértékét:

A Budapest Bank automatáiból például egyaránt 800 ezer forintot vehet fel a bank ügyfele, valamit egyéb bank ügyfele is. Ennél többet viszont egy tranzakció során nem tud felvenni senki. A CIB-nél más a helyzet, náluk ez az összeg 400 ezer forint, de csak azon automaták esetén, amelyek képesek 20 ezer forintos bankjegyek kiadására, minden egyéb ATM-nél az egyszerre felvehető összeg legfeljebb 200 ezer forint. A CIB-nél viszont van egy napi össztranzakciós limit is: ez 1 millió forint a bank ügyfeleinek, azaz ennél nagyobb összeget még több részletben sem tud felvenni egy CIB-es ügyfél az ATM-ből. Idegen bank ügyfeleinek a kártyakibocsátó bank beállítása a mérvadó esetükben.

Az Erste bank válaszába azt írja, hogy egyszerre 40 darab bankjegy vehető fel - ha ezt húszezresekben tesszük, akkor a legtöbb felvehető pénz 800 ezer. Náluk nincs különbség a saját és az egyéb bank kártyájával próbálkozók között. Persze ha 40 darab tízezrest szeretnénk kivenni, így a maximális öszeg már csak 400 ezer forint.

A K&H bankautomatáinak korlátozása 500 ezer forint, ami a belga bank ügyfeleit illeti, más kártyával próbálkozók viszont csak egyszerre 150 ezer forintot tudnak felvenni az ő automatáikból. Érdekes, hogy az üzleti ügyfeleknél ez a limit már 1 millió, ezt a bank a magasabb várható céges készpénzforgalommal indokolta. Az MKB ügyfeleire a korlátozás a többi bankhoz képest alacsony, 200 ezer forint, idegen banki ügyfelek viszont 40 darab címletet vehetnek fel. Válaszában azonban megjegyzi az MKB, hogy idegen kártyák esetén a kibocsátó bank szabályozása ezt mind pozitív, mind negatív irányban felülírhatja - azaz egy másik bank esetén, amely saját ügyfeleinek több pénz felvételét engedi, a 200 ezernél több készpénzhez is juthat MKB-s automatából. Az MKB-s ügyfelek esetén ez nem lehetséges.

Bankváltáson gondolkodsz? Hasonlítsd össze a számlákat kalkulátorunkban!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az OTP automatáiból felvehető összeg maximálisan 40 címlet, azaz legfeljebb 800 ezer forint OTP-s kártyatulajdonosoknak. Érdekes, hogy míg a piacvezető bank saját ügyfeleinek meglehetősen magas korlátot ad, idegen banki ügyfeleire vonatkozó korlátozása az egyik legszigorúbb - esetükben a limit 100 ezer forint. Ha ezt euróban akarjuk felvenni, akkor az arra alkalmas automatáknál OTP-s ügyfeleknek a korlátozás 4000 euro, idegen banki ügyfeleknek pedig 400 - azaz mindkét esetben több, mint a forintban felvehető készpénz. 

A Raiffiesennél a saját banki ügyfelek 300 ezer, az idegen banki ügyfelek 200 ezer forintot vehetnek fel legfeljebb. A Pénzcentrumnak küldött válaszból az is kiderül, hogy eltérő a szabályozás más típusú kártyák esetén: így például Visa GOLD kártyával már 500 ezer forintot is felvehetnek a raiffeisenes ügyfelek. 

A Takarék nem alkalmaz egységes szabályozást, ATM-einek készpénzfelvételi korlátja ugyanakkor minden esetben 40 címlet, azaz legfeljebb 800 ezer forint. Ez igaz a bankcsoport ügyfeleire és idegen kártyás ügyfelekre egyaránt. Legmagasabb szám talán az UniCreditnél van: ott a bank ügyfelei és más bank ügyfelei is egyaránt 1 millió forinthoz juthatnak - ott sem az összeg szabályozott ugyanakkor, hanem a címletek. Náluk ez 50 darab. Válaszukban azt is megemlítik, hogy amennyiben valaki 20 ezresekben veszi fel az összeget, akkor 1 milliót is fel tud venni, 999 ezer forintos összeg felvételére azonban nincs lehetőség, mert ehhez már 55 darab bankjegy kellene. Az alábbi ábra grafikusan mutatja az egyes banki ATM-ek egyszerre felvehető készpénzmennyiségét:

Mégis mi értelme a korlátozásnak? - Megkérdeztük!

Elsőre talán nem érthető, hogy mi értelme van az ilyen korlátozásoknak. Akár gondolhatnánk arra is, hogy a bankok a készpénzfelvételi díjakból beszedett pénzt akarják növelni, az okok azonban sokkal hétköznapibbak. Egyrészt biztonsági okai is vannak a plafonnak, másrészt fizikai korlátai. Amint az fent is látható, sok bank nem a felvehető készpénzmennyiséget korlátozza, hanem egyszerűen a kiadható címletek száma korlátolt. Ennek okát például a K&H nagyon pontosan fogalmazta meg:

 A K&H által üzemeltetett ATM-ek esetében a készpénzkiadó nyíláson maximum 50 darab bankjegy fér ki egyszerre. 

Az Erste válasza is ezt erősítette meg: Az ATM-en felvehető összeg mértékét befolyásoló tényezők egyrészt logisztikai, másrészt a gépek műszaki korlátai miatt léteznek. De technikai okokkal indokolta az MKB, valamint a Takarék is azt írta, hogy az ATM-eik mindössze 40 darab bankjegyet tudnak kiadni. 

Az egyszerű igazság tehát az, hogy ennél több pénz egyszerre nem fér ki az ATM-ek pénzkiadó nyílásain.

Ez persze érthető, hiszen 40-50 darab bankjegy egymásra pakolva már egész tekintélyes halom, van azonban egy másik fontos szempont is, ez pedig a biztonság. A CIB például ezzel indokolta a korlátozását: 

A korlátozásra vonatkozó főérv az, hogy ha illetéktelen felhasználás történik, akkor ezekkel a limitekkel is óvni tudjuk ügyfeleink számláit egy nagyobb kártól. Az ATM használati statisztikáink szerint a beállított készpénzfelvételi értékek elegendőek az igények döntő többségének kielégítésére.

Így már talán nem olyan meglepő, hogy létezik ilyen korlátozás a bankoknál - sokaknál viszont sokkal alacsonyabb, mint más bankok esetén, mint ahogy az is látható, hogy egyes bankok különbséget tesznek az ügyfeleik és más bankok ügyfelei között, mások egyáltalán nem. A többszöri készpénzfelvétel - ahol nincsen napi limit - megoldhatja ezt a problémát, így viszont akár ki is futhatunk az ingyenes készpénzfelvételi keretből. Nagy összegnél ez sok ezer forintot is jelenthet.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 9. 13:42
A 10 részes, Rise of the Raven címen futó, Hunyadi János török hódítás elleni küzdelmét bemutató sor...
Holdblog  |  2022. augusztus 9. 06:04
Exkluzív (mini)interjút készítettünk Zsiday Viktor portfóliómenedzserrel, aki az elmúlt hetekben, tö...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 8. 16:46
A hitelbl való ingatlanvásárlás elengedhetetlen eleme az értékbecslés, amely során felmérik a lakás...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 8. 10:17
Idén a kriptoeszközök piacának egyik legnagyobb esését élhették át a befektetk. A kriptopiac jelenle...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?