12 °C Budapest

Akár 3 milliót is érhetnek ezek a régi ezresek

2015. január 14. 06:00

Évről-évre bocsát ki emlékérméket különböző címletekben a Magyar Nemzeti Bank (MNB). 2-5-10 ezres, vagy akár 50 ezer forintos emlékérmét is vásárolhatunk magunknak, és bár fizethetnénk is velük, nem igazán éri meg. Van olyan 1000 forintos érme, ami ma már akár 3 millió forintot is érhet.

Az emlékérmék kiemelkedő eseményekre, különleges alkalmakra, évfordulókra hívják fel a figyelmet, emlékeztetnek. Névértékük erejéig törvényes fizetőeszközök, de nem az efféle használat az elsődleges szerepük, hiszen értékük rövid idő alatt rengeteget nőhet, így utólag már bánhatnánk, hogy kiadtuk a kezünből.

A legek

Forrás: MNB

A legnagyobb súlyú emlékérme címét három kibocsátás is birtokolja, egyaránt 84,1044 gramm súlyúak:

  • az 1966-os Zrínyi Miklós halálának 400. évfordulójára megjelent 1000 forintos címletű arany érme. Ebből mindössze 330 db készült, így a magas nemesfémérték magas ritkaságfokkal is párosul. Ez az emlékérme a mai forint emlékérmék legértékesebbje, csak árveréseken érhető el, és az ára meghaladja a 10 ezer eurót, azaz majdnem 3 millió 200 ezer forintot.
  • az 1967-es Kodály Zoltán érme 500 db-os példányszámú, és ára alig marad el az előzőtől
  • az 1968-as kibocsátású Semmelweis 1000 forintos aranyérmék 55 mm-es átmérőjükkel a legnagyobb méretű érméink is egyben. Áruk közelít a millióhoz, mivel csak a bennük lévő arany mai értéke 900 000 forint.
Forrás: MNB

A legnagyobb címletértéket a 2010-ben kibocsátott Szent István intelmei elnevezésű, 500 000 forintos névértékű, 62,8 gramm aranyat tartalmazó emlékérme viseli. Az érmét 2010-ben 810 000 forintért lehetett megvásárolni, míg a mai piaci értéke másfél millió-két millió forint körül alakul.

A kisebb nemesfémértékkel bíró ezüst emlékérméknél például a 2003-ban 6000 példányban készült Rákóczi-szabadságharc 300. évfordulója ezüst emlékérmét a 2003-as kibocsátáskor a névértékkel egyező 5000 forintos áron értékesítette a Pénzverő. Ekkor az érmében lévő ezüst (29,1 gramm színsúly) értéke a névérték egyötödét tette ki. Ma ugyanez az ezüsttartalom 4200 forintot ér, amely a névértéknek 84 százaléka. Az érme mai piaci értéke 15 000 forint körül alakul.

Forrás: MNB

Ugyanakkor nem csak a nemesfém érméknél érhető el értéknövekedés: a tematika népszerűségének értékképző szerepét jelzi pl. a 2002-ben megjelent Rubik kockát ábrázoló, 500 forint névértékű réz-nikkel ötvözetű érme, amelynek mai piaci értéke a 10 000 forintot is meghaladja. Az érméből 10 000 db készült, és nagyon rövid idő alatt fogyott el a Pénzverőnél. A gyors fogyás és a népszerű téma együttesen járultak hozzá az érme piaci értékének emelkedéséhez.

Vagy a legfrissebbek közül a 2014. március 20-án kibocsátott Mária aranyforintja emlékérme 2000 forintos színesfém változatát említhetjük, amelyből ugyancsak 5000 db készült. Az érme néhány hónap alatt elfogyott az elsődleges forgalmazónál. Ma online árveréses oldalakon 3 990 forintos licitárat találhatunk, amely az érme eredeti árához képest máris kétszeres értéknövekedést jelez.

Az értékváltozás, ahogy az értékük is, több tényezőtől függ - tájékoztatta a Pénzcentrumot a Magyar Nemzeti Bank:

Névérték

A névértéknek az emlékérmék mindenkori értékének alakulásában jelentős szerepe van. A Magyar Pénzverő Zrt. 2014-től az új kibocsátású ezüst emlékérméket a kibocsátást követő három hónapig névértéken értékesíti, azaz például a 2014 novemberében kibocsátott ezüst Lechner Ödön 10 ezer forintos emlékérme még 10 ezer forintért kapható.

Az ugyanolyan képpel készülő, alacsonyabb névértékkel megjelenő színesfém változatokat időkorlát nélkül a névértékükkel azonos áron lehet megvásárolni. A Lechner Ödön érme ezen változata 2000 ezer forintos címletben jelent meg, és pénzverdei ára mindig 2000 forint is marad.

Az emlékérmék befektetésként is megérik. Hivatalos fizetőeszközök addig az értékhatárig, ami rájuk van írva, ugyanakkor annál sokkal többet is érhetnek. A Pénzverőnél pedig névértéken vissza is válthatók, így nem veszthetünk rajta sokat, ha elandnánk, amikor megszorulunk. Ráadásul a névértéken való vásárlás azt is jelenti, hogy nem kell utána általános forgalmi adót fizetnünk.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nemesfém érték

A nemesfémből készült emlékérmék esetében a bennük lévő nemesfém értékének alakulása is befolyásolja az emlékérmék értékét. A nemesfém árak a tőzsdei nemesfém árjegyzések figyelemmel kísérésével egyértelműen nyomon követhetőek.

Ritkaságfok

Az emlékérmék akkor válnak ritkasági szempontból értékessé, ha az összes vert érmét megvásárolják a pénzverdében.

Az emlékérme értékét ekkor a másodpiacon a mindenkori eladó és vevő közötti alkufolyamat eredményeként kialakuló aktuális piaci ár, árveréseken elért leütési árak, szakkönyvekben, érmekatalógusokban meghatározott piaci értékek határozzák meg.

Értelemszerűen az alacsonyabb darabszámban meghirdetett emlékérmék ritkaságfokból eredő értéknövekedése előbb indulhat meg, mint a nagyobb példányszámú érméké.

Művészi érték és a téma

A művészi terv, a technikai kivitelezés különlegessége - pl. különleges forma, nem szokványos méret, szélfelirat, többféle anyag használata - , az emlékérme tematikájának népszerűsége, közismertsége egyaránt befolyásolhatja az érmék mindenkori értékének alakulását.

Az 1948 óta megjelent forint emlékérmék között találhatunk példát olyan emlékérmékre, amelyeknek az értékét önmagában a bennük lévő nemesfém világpiaci árának emelkedése megnövelte, és vannak olyan érmék is, amelyeknek az alacsony példányszáma, a magas nemesfémtartalma, vagy a tematika ismertsége okán megnövekedett kereslet hatására emelkedett az értéke.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm