United States US stock market economy growth and recovery concept. S&P500 index in wooden blocks with increasing stack of coins in black background.

Itt a befektetési guru sötét jóslata: rengetegen teszik most ide a pénzt, csúnya bukás jöhet

2024. május 8. 11:15

John Hussman, a legendás befektető szerint a kedvezőtlen tőzsdei folyamatok miatt egy súlyos piaci korrekcióra kell felkészülni, amely akár az 1929-es nagy összeomláshoz hasonló mértékű is lehet - jelentette a Business Insider.

John Hussman, a befektetési világban elismert személyiség véleménye szerint a részvények extrém magas értékeltsége miatt a piac készülhet egy jelentős visszaesésre. Hussman összehasonlította a jelenlegi piaci helyzetet az 1929-es nagy gazdasági válság előtti időszakkal, és nem zárja ki egy akár 65%-os esés lehetőségét sem.

A Hussman Investment Trust vezetője szerint az S&P 500 index rekordmagasságokat ért el, ami részben a befektetők türelmetlenségének és a lemaradástól való félelemnek tudható be. Azonban Hussman szerint a piaci belső adatok nem támogatják ezt a felfutást, és az árazások szélsőségesen magasak. Az általa vezetett cég egyik kulcsfontosságú részvényértékelési mutatója szerint az S&P 500 az 1929 óta látott legmagasabb szinteken van árazva. A mutató alapján előrejelzik, hogy az index a következő 12 évben évente átlagosan 9,3%-kal fog alulteljesíteni a kincstári kötvényekhez képest. Ez még rosszabb előrejelzés, mint amit 1929-ben adtak.

Hussman hangsúlyozza, hogy a jelenlegi piaci feltételek statisztikailag hasonlítanak egy nagy bikapiaci csúcshoz, különösen az 1929-eshez. Bár ez nem jelenti automatikusan a piac összeomlását vagy további emelkedését, Hussman szerint az extrém értékeltség és kedvezőtlen belső tényezők kombinációja indokolja egy óvatosabb, medvepiaci nézőpontot.

Hussman korábban már helyesen jósolta meg több piaci összeomlást is, így véleménye nem hagyható figyelmen kívül. Az amerikai pénzügyi történelem legszélsőségesebb spekulációs buborékának nevezte a jelenlegi helyzetet, és úgy véli, hogy egy jelentős visszaesés valószínűsíthető - írja a lap.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az inflációs aggodalmak és a kamatlábakra vonatkozó várakozások változása miatt az egyéni befektetők is kezdtek távolodni a részvényektől. Az Amerikai Egyéni Befektetők Szövetségének (AAII) legfrissebb felmérése szerint csak 39% bízik abban, hogy a következő hónapban növekedni fognak a részvényárak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. június 18. 02:42
Június 17-én megjelent az otthonfelújítási támogatás végleges pályázati kiírása, a kedvezményt júliu...
MEDIA1  |  2024. június 17. 20:01
Az ATV sajtóosztálya hétfőn reggel arra a kérdésünkre, hogy mikor vette át az Egyenes beszéd főszerk...
Holdblog  |  2024. június 17. 08:26
Az Adidas-sztori első részében leírtuk, hogyan vált a vállalat egy kis német garázscégből meghatároz...
Buxelliott  |  2024. június 16. 13:54
Megérkezett az újabb ATH, majd lefordult a piac. Van fordulós jelzés (megerősítés a jövő héten érkez...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 18. kedd
Arnold, Levente
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem