31 °C Budapest
Budapest, 2022. augusztus 13.Az Erste Bank fiókja a fõvárosban a József körút és a Corvin köz találkozásánál. Az Erste Bank Hungary Zrt. vagy röviden Erste Bank egy magyarországi kereskedelmi bank.MTVA/Bizományosi: Róka László ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Egyre több magyar hisz ezekben a befektetésekben: rengeteg pénzt pumpálnak bele

2024. május 8. 10:33

Az Erste Bank 2024 első negyedévi eredményeiről a bank vezetői számoltak be a pénzintézet sajtótájékoztatóján, melyen a Pénzcentrum is részt vett. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a bank lényegesen jobb első negyedévet zárt az idén, mint 2023-ban - a hitelintézet eredménye a tavalyi 6,3 milliárd forintról 28,66 milliárd forintra emelkedett.

Az Erste 2024 első negyedévi eredményeiről Jelasity Radován elnök-vezérigazgató, Harmati László, a pénzintézet lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese és Cselovszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója, a vállalati és pénzügyi piacok üzletág vezetője számolt be a bank sajtótájékoztatóján.

"A növekvő működési bevételeknek köszönhetően az egy évvel korábbinál jobb eredménnyel zárta az Erste az első negyedévet" - kezdte előadását Jelasity Radován elnök-vezérigazgató. A bank működési bevétele 32 százalékkal emelkedett a szóban forgó időszakban, míg a működiséi költségek 16 százalékkal haladták meg a tavalyi első negyedéves kiadásokat. A költség/bevétel arány tovább csökkent, 32 százalékos szinten zárta az első negyedévet. A bank eredménye a 2024 január-márciusi időszakban 28,66 milliárd forint volt, ami jelentős javulást jelent az egy évvel ezelőttihez képest (6,3 milliárd forint).

A hitel- és kötvényállomány 1 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, ellenben az új kihelyezés 38 százalékkal emelkedett a tavalyi első negyedévhez képest.

Harmati László, a pénzintézet lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy jelentősen felpörgött a lakossáhi hitelezés - 2023 első negyedévéhez képest 2,5-ször több lakáshitelt folyósítottak, miközben az eleve magas szinten lévő személyi kölcsönök is növekedni tudtak. Sőt, a várakozásokkal ellentétben a babaváró hitel is jobban teljesített az Ersténél - a konstrukcióból 39 százalékkal nagyobb összeget folyósított a bank az első negyedévben a tavalyinál, ez azonban leginkább az év végén, a szabályok változása előtt az utolsó pillanatban beadott igénylések ez évre áthúzódó kihelyezésének a hatása. Az NPL-ráta 2,4 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 2,8 százalékról.

Harmati László azt is elmondta, hogy a lakossági ügyfelek továbbra is kseresik a jó hozamú befektetési lehetőségeket. A lakossági megtakarításokra egyébként most az a jellemző, hogy a korábban felélt megtakarításokat igyekeznek visszatölteni, visszapótolni az ügyfelek. A bankcsoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon meghaladja az 5 800 milliárd forintot, miközben az értékpapírállomány tovább növekedett. A bankcsoport által kezelt befektetési alapok eszközértéke meghaladja a 2 400 milliárd forintot. Az összeg harmada fenntartható (ESG – E, environmental: környezeti; S, social: társadalmi; G, governance: vállalatirányítási területek) befektetési alapokban van.

Az eseményen az is elhangzott, hogy 621 ezer lakossági és 51 ezer mikro ügyfél már digitálisan aktív. Mindezt Harmati László jelentős mérföldkőnek nevezte előadása során. A személyi kölcsönök 50 százaléka, a bankszámlanyitásoknak 25 százaléka, az értékpapírszámlák 20 százaléka, míg az értékpapír-tranzakciók 50 százaléka már digitálisan teljesült.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Cselovszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a vállalati hitel- és kötvényállomány 5 százalékkal csökkent, főként a nagyvállalati és önkormányzati állomány csökkenése miatt. A cégek esetében az első negyedévben csökkent az új kihelyezés a KKV és a nagyvállalati, önkormányzati szegmensekben.

Címlapkép: MTVA/Bizományosi: Róka László

 

NEKED AJÁNLJUK
Gyengült a forint kedden

Az euró árfolyama a reggel hét órakor jegyzett 391,53 forintról 391,99 forintra erősödött 18 órakor.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. július 21. 09:43
Sajnos előfordul, hogy a házasság végül a kapcsolat megromlásával, válással végződik. Ebben a helyze...
Holdblog  |  2024. július 21. 09:14
Azt sem tudjuk pontosan, hány ember él a Földön, pláne nehéz megbecsülni, hányan fognak száz év múlv...
MEDIA1  |  2024. július 20. 19:31
Hogyan fordulhatott elő az, hogy beavatkozás nélkül végignézte a Való Világ 12 (VV12) készítőinek st...
ChikansPlanet  |  2024. július 19. 13:20
Lassan hozzászokunk, hogy már nemcsak Brazília és Kalifornia szerepel visszatérően a hírekben pusztí...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 21. vasárnap
Dániel, Daniella
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm