21 °C Budapest
Middle age handsome businessman wearing tie sitting using laptop at the office thinking looking tired and bored with depression problems with crossed arms.

Ez a kérdés kínozza most az 50 pluszos magyarokat: búcsút inthetnek a zsíros nyugdíjnak?

2024. április 29. 11:27

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az elmúlt 5 évben jelentősen nőtt azok aránya, akik bizonytalanok háztartásuk anyagi jövedelme miatt. Ez a tendencia különösen a 45-54 évesekre és a 75 év felettiekre jellemző. Az időben történő tudatos öngondoskodással azonban könnyebbé válik az idős kori jobb megélhetés biztosítása.

A legtöbbek számára a nyugdíjas évek egyet jelentenek a megsokszorozódó szabadidővel, ám hiába juthatna több idő mindenre, az anyagi bizonytalanság még mindig sokak számára gátja a gondtalan időskornak. A KSH elégedettségi felmérésének eredményeiből az látszik, hogy 2019 óta a 45-54 évesek és az afölötti korosztály kevésbé elégedett élethelyzetével a fiatalabbakhoz viszonyítva, de az elmúlt évekhez képest már mutatkozik javulás az idősebbek értékéleseiben.

Idősebb korban az életminőség és a stabil pénzügyi helyzet még inkább előtérbe kerül, éppen ezért különösen fontos idejében tenni az öngondoskodásért, ami jelentősen hozzájárul az egyéni és családi jólét fenntartásához – közölte az OTP Nyugdíjpénztár.

A KSH felmérésében a jelenlegi helyzetével és a háztartása anyagi helyzetével kapcsolatos elégedettség a 65 éves és afeletti korosztálynál 10-es skálán 5,8 és 6,9 pont között mozgott az elmúlt két évben. Jellemzően a nyugdíj előtt állók, az 55-64 év közötti korosztály az elégedettebb: ők tavaly már a fiatalok átlagát jelentő 7-es értéket adták meg a jelenlegi élethelyzetre vonatkozó kérdésre, szemben a korábbi évek alacsonyabb pontjaival. A nyugdíjaskorúak, vagyis a 65-74 éves válaszadók hozzájuk képest valamivel bizonytalanabbak – elégedettségük mértéke 5,8 és 6,9 között mozgott 2022-23-ban –, de a KSH adatai alapján a még idősebb, 75 év feletti korosztály aggódik jobban anyagi biztonsága miatt.

A nyugdíj fontosságának mértéke az életkor mentén változik: a pénzintézet legutóbbi Öngondoskodási Indexe szerint igazán égető kérdéssé az 50 év körüliek körében kezd válni. A felmérésben a többség, 58 százalék úgy válaszolt, hogy azért nem tesz még félre a nyugdíjas évekre, mert az még messze van és kiemelkedővé vált azok aránya is 38 százalékkal, akik attól tartanak, egy esetleges katasztrófa vagy háború miatt fel kell majd élni a megtakarításaikat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Tapasztalataink szerint az öngondoskodáshoz különböző asszociációk társulnak. A pozitív hatás mellett egyesek még mindig szükséges rosszként tekintenek rá, holott a nyugdíjpénztári befizetésekkel az egyén a jelenben tehet azért, hogy megalapozza időskori álmai megvalósítását. Bíztató jel viszont, hogy nehéz piacon is 14 500 új ügyféllel növekedett tavaly a taglétszámunk és folyamatosan az érdeklődés növekedését tapasztaljuk. Érdemes mielőtt megkezdeni az öngondoskodást

– nyilatkozta Budai József az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 26. 20:39
A legendás újságíró és szerkesztő, illetve egykori MÚOSZ-elnök 81 éves volt. Több mint 60 éven át do...
Bankmonitor  |  2024. július 26. 13:13
A mai kormányinfón elhangzottak alapján a speciális adózási formát választó egyéni vállalkozók könny...
ChikansPlanet  |  2024. július 26. 11:57
Az Északkelet-Ausztráliában található Nagy-Korallzátony még az űrből is fantasztikus látványt nyújt,...
Holdblog  |  2024. július 26. 08:02
Ne hagyjátok, hogy kicsinyes érdekek mozgassanak benneteket. A Budapesti Corvinus Egyetem az idei di...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem