22 °C Budapest
Wanted hackers coding virus ransomware using laptops and computers. Cyber attack, system breaking and malware concept.

Világméretű pénzügyi csalást lepleztek: rengeteg az áldozat, több száz milliós a kár

2024. április 19. 18:32

A Revolut csalásfelderítő rendszere 2023-ban 475 millió angol font értékű visszaélést előzött meg. A Revolut pár napja nyilvánosságra hozta az eddigi első jelentését a pénzügyi bűncselekményekről és a fogyasztók biztonságáról, amelyben feltárja a 2023-as trendeket és adatokat a legelterjedtebb csalások köréről.

A Revolut, a világszerte több mint 40 millió ügyféllel rendelkező globális pénzügyi alkalmazás, közzétette első jelentését a pénzügyi bűncselekményekről és a fogyasztók biztonságáról. A jelentés kiterjedt belső kutatásokon és adatelemzésen alapul, és célja, hogy rávilágítson a világméretű csalások növekvő iparágára, valamint konkrét tanácsokkal segítse az embereket saját védelmükben. A Revolut a jelentés adatait folyamatosan elemzi, hogy nyomon kövesse a csalások helyzetének alakulását.

A riport szerint a csalások egyre nagyobb veszélyt jelentenek: a Global Anti-Scam Alliance & ScamAdviser adatai alapján világszerte több mint 1000 milliárd amerikai dollártól fosztják meg ezzel a módszerrel az embereket évente.

Az adatok azt mutatják, hogy ez a jelenség az elmúlt évben tovább erősödött, a csalási módszerek jelentős változásokon mentek keresztül.

Kifinomult technikákat alkalmaznak a visszaélők, hogy érzékeny felhasználói adatokhoz és személyes információkhoz jussanak anyagi haszonszerzés céljából. A cég proaktívan lépett fel 2023-ban az újabb csalások ellen, fokozott biztonsági funkciókat vezetett be (biometrikus azonosítás, megelőző figyelmeztetések a fizetési folyamatban), továbbá a csalásokkal szembeni edukációra is hangsúlyt fektetett az alkalmazáson belüli ‘Tanulás’ program/oktatási anyag révén. Saját fejlesztésű, élvonalas mesterséges intelligencián alapuló csalásfelderítő rendszerük tavaly több mint 475 millió font értékű visszaélést akadályozott meg.

Engedély nélküli és engedélyezett csalások

A jelentés/beszámoló különbséget tesz az engedély nélküli csalások (amikor a bűnözők az áldozat háta mögött jutnak be a számlára) és az engedélyezett csalások (amikor az áldozatot sikeresen rászedve veszik rá a fizetési jóváhagyásra) között.

Bár a vállalatnál regisztrált csalási esetek 62%-a engedély nélküli volt 2023-ban, az engedélyezett visszaéléseknél az egy áldozatra eső kár átlagosan jóval magasabb volt (1400 angol font szemben a 110 angol fonttal).

Engedély nélküli csalások:

Fizikai lopás: A csalók fizikailag ellopják az ügyfél okostelefonját vagy más eszközét, amelyen banki alkalmazások futnak. Ezután az ellopott eszközön keresztül tudnak fizetéseket végrehajtani vagy pénzt utalni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Fiókfeltörés: A csalók megszerzik az ügyfél jelszavát és fiókadatait, vagy feltörik az okostelefont, gyakran az ügyfél által letöltött külső alkalmazásokon keresztül. Így átvehetik az irányítást valakinek a bankszámlája felett, majd fizetéseket hajtanak végre vagy pénzt utalnak.

Jogosulatlan kártyahasználat: A csalók hozzáférnek az ügyfél kártyaadataihoz. Az ellopott kártyaadatokkal olyan tranzakciókat hajtanak végre, amikről az ügyfél nem feltétlenül tud.

Engedély nélküli csalások főbb trendjei

Kártyás csalások (a csalások 98%-a): Ide tartozik például az adathalászat. A Revolut virtuális, egyszer használatos kártyái fokozott védelmet kínálnak, mivel csak egyetlen alkalommal használhatók, ami jelentősen csökkenti a visszaélések kockázatát.

Fizikai lopás: Bár csak a csalási esetek 1%-át teszi ki, a lopás okozza az engedély nélküli visszaélések 39%-ának anyagi kárát. Napjainkban a csalók szervezetten, ügyes megfigyelési technikákkal jutnak hozzá a PIN-kódokhoz. Ennek kockázatát csökkenti, ha mindig ügyelünk a környezetünkre bejelentkezéskor, és nem mentjük az azonosító adatainkat a telefonra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 24. 14:41
Radnóti Miklós Antirasszista Díjat vesz át június elején Somos András, aki néhány hónapja egy félreé...
ChikansPlanet  |  2024. május 24. 10:34
Gombákat szinte mindenki evett már, azt azonban kevesen tudják, hogy a klímaváltozás visszafordításá...
Bankmonitor  |  2024. május 24. 09:09
Mind nagyobb lakáshiteleket vesznek fel a magyarok, az átlagos hitelösszeg 2024. februárban már elér...
Holdblog  |  2024. május 24. 08:00
Brutális büntetővámmal igyekszik védeni Amerika a saját autópiacát, de a kínaiak olyan járművekkel é...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm