11 °C Budapest
CSED kalkulátor 2024: mennyi a CSED összege 2024 évében, mik a CSED feltételei?

CSED kalkulátor 2024: mennyi a CSED összege 2024 évében, mik a CSED feltételei?

2024. március 3. 09:03

A szülési szabadság ideje alatt otthon pihenő anyáknak elengedhetetlen támogatást nyújt a CSED, azaz a csecsemőgondozási díj 2024 évében is, hiszen ebben az időszakban szinte mindenki szeretne munka helyett minél többet együtt lenni csecsemőjével. Járjunk utána, mi mindent érdemes tudni a CSED kapcsán, mit ír a CSED klakulátor 2024 évére vonatkozóan, mennyi lehet a CSED összege, hogyan számol a CSED 2024 kalkulátor, avagy a CSED GYED kalkulátor!

Cikkünkben minden hasznos és fontos információt összegyűjtöttünk a CSED klakulátor 2024 évi számításaival kapcsolatban: tudd meg, hogyan számol a CSED 2024 kalkulátor, mit érdemes tudnunk a CSED GYED kalkulátor működése kapcsán, mennyit adózunk a CSED 2024 évi összegéből, hány százalékát tarthatja meg bruttó fizetésének a CSED-en lévő anya! Amellett, hogy eláruljuk, mit ír a CSED klakulátor 2024 évében, azt is megtudhatod, mire számíthatnak a magyar családok a CSED letelte után, amikor megkezdődik a GYED. Nézzük, mi a CSED kalkulátor 2024 évi számításainak a lényege, hogyan alakul a CSED összege 2024-ben!

CSED kisokos 2024: mit érdemes tudni a CSED-ről?

A CSED, avagy a csecsemőgondozási díj egy olyan, nem szociális alapú, keresethez és TB-jogviszonyhoz kötött juttatás, amelyet a szülési szabadságon résztvevő szülőanya (vagy az örökbefogadó) vehet igénybe. A CSED szempontjából az apa csak akkor jogosult a juttatásra, ha az anya egészségügyi okokból kifolyólag nem élhet velük, vagy ha életét veszti. A CSED 2024 évi juttatását legkorábban a szülés tervezett dátumától visszaszámolt 28. naptól, legkésőbb a szülés tényleges bekövetkezésétől lehet igénybe venni.

A munkaviszony mellett TB-jogviszonynak minősül a CSED 2024 kalkulátor szempontjából a korább CSED és a GYED (kivéve hallgatói GYED), az örökbefogadói díj és a táppénz, a köznevelési, szakképző, vagy felsőoktatási intézmény nappali tagozatán 1 évnél hosszabb ideje folytatott tanulmányok idejéből 180 nap, emellett beszámítható a CSED TB-jogviszonyba a rehabilitációs ellátás folyósításának az ideje, továbbá a Tbj. 49/A. § (1) bekezdése alapján kötött megállapodás útján szerzett biztosítási idő is.

Ahogy a fentiekben is részleteztük, a CSED alapfeltétele, hogy a jogosultnak a szülést megelőző 2 év során legalább 365 napnyi TB-jogviszonnyal kell rendelkeznie, azonban megfelel a feltételeknek az az anya is, akinek a gyermeke a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül, vagy a biztosítás megszűnését követően 42 napon túl baleseti táppénz folyósításának az ideje alatt, vagy a folyósítás megszűnését követő 28 napon belül születik.

A CSED kalkulátor 2024 évi számításai szempontjából nagyon fontos kitétel, hogy a CSED folyósítási ideje alatt nem lehet kereső tevékenységet folytatni, ugyanis a CSED messze a legmagasabb összegű havi rendszerességű családtámogatás. Az anya a szülés után (a 2 hetes kötelező szülési szabadságon túl) csak akkor mehet vissza dolgozni, ha a havi munkabére javára lemond a CSED összegéről.

CSED klakulátor 2024: hogyan történik a CSED számítása?

A CSED kalkulátor 2024 évében változatlanul az anya bruttó jövedelmének a 100%-át veszi alapul, az utolsó 180 napi átlagkeresettel számolva. Fontos szabály, hogy a CSED esetében jövedelemként kizárólag az ellátásra való jogosultság kezdő napján fennálló TB-jogviszonyban elért, az szja-előleg megállapításához, az állami adóhatósághoz bevallott és a társadalombiztosítási járulékalapot képező jövedelmet lehet figyelembe venni.

A CSED kalkulátor 2024 évében tehát az anya bruttó jövedelmének a 100%-át veszi alapul, amelyből alapesetben csak a 15%-os személyi jövedelemadó kerül levonásra. 2023-ban bevezetett újdonságnak számít a CSED 2024 klakulátor szempontjából a 30 év alatt gyermeket vállaló anyák szja-mentessége: amennyiben ez az adókedvezmény is érvényesíthető, úgy a CSED-en lévő anyának a CSED jogosultsági ideje alatt a teljes bruttó fizetése nettó fizetéssé alakul – azaz a CSED kalkulátor 2024 évében levonás nélkül az anyának adja a fizetése 100%-át. A GYED-del ellentétben a CSED összege nincs maximalizálva, a CSED összege teljes mértékben az anya fizetésétől függ.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Érdemes egy pillantást vetnünk a CSED 2024 kalkulátor szempontjából a CSED speciális eseteire is:

  • Amennyiben az anya TB-jogviszonyában 30 napnál hosszabb ideig tartó kiesés van, akkor az elmúlt 180 napi helyett 120 napi jövedelme alapján számol a 2024 CSED kalkulátor.
  • Abban az esetben, ha az anyának nincs meg a 120 napi jövedelme, akkor a mindenkori minimálbér kétszeresének az 1/30-ad része az alapilletmény.
  • Ha a CSED-et megigénylő anya nem rendelkezik a 365 napos biztosítási jogviszonnyal, méltányossági alapon is folyamodhat CSED-ért.
  • Amennyiben az anya betegszabadságról megy CSED-re, a kezdeti hónapra a távolléti díj jár számára.
  • Ha az anya egyéni/társas vállalkozó, akkor a CSED 2024 kalkulátor a minimálbér 2024 évi összege alapján számolja ki neki a CSED összegét.
  • Ha az anya GYED, GYES megszűnését követően újra szülési szabadságra megy, és az újonnan kiszámított juttatása a CSED GYED klakulátor szerint alacsonyabb lenne, mint az előző juttatás, akkor jogosult az anya az előző gyermek után folyósított, magasabb CSED összegét igényelni.
  • Ha az anya a CSED-et megelőzően álláskereséséi támogatást kapott, a CSED 2024 összege nem haladhatja meg az álláskeresési járadék alapjának 1/30 részét.

CSED 2024 kalkulátor: mennyi a CSED összege 2024-ben?

A CSED kalkulátor 2024 évi számításainak tekintetében érdemes megnéznünk, hogy mennyi a CSED összege minimálbér, garantált bérminimum és magasabb fizetés esetén is:

  • CSED kalkulátor 2024 – minimálbéres CSED 2024: a 2024-es minimálbér emelés szerint alapesetben bruttó 266.800 Ft/hó jár (szja-elengedés esetén ennyi az anya nettója is), -15% szja esetén pedig nettó 228.480 Ft jár havonta.
  • CSED kalkulátor 2024 - garantált bérminimumos CSED 2024: a 2024-es garantált bérminimum emelés következtében a juttatás bruttó 326.000 Ft/hó-ra emelkedik (szja-kedvezmény esetén ennyi az anya nettója is), -15% szja esetén pedig nettó 277.100 Ft jár.
  • Amennyiben az anya magas fizetéssel megy szülési szabadságra, például bruttó 750.000 Ft-os keresettel, akkor a CSED időtartama alatt ezt a magasabb összeget veszik figyelembe. Amennyiben csak az szja-t vonják le tőle, akkor havi 637.500 Ft marad a zsebében, ha pedig jár neki a 30 év alatti anyák szja-mentessége, az egész bruttó fizetését megtarthatja.

CSED GYED kalkulátor 2024: mire készüljünk a CSED után?

A CSED féléves időtartamának lejárta után a GYED, azaz a gyermekgondozási díj válik elérhető juttatássá a babát vállaló szülők számára, amelyet a kisgyermek 0,5 éves korától 2. életévének betöltéséig lehet igényelni. A GYED klakulátor 2024 évi adatai szerint a GYED összege 2024 évében változatlanul legfeljebb a minimálbér duplájának a 70%-a lehet (egyéb esetben a szülő naptári napi jövedelmének a 70%-át nézik).

A GYED 2024 számítás alapja az igénylés előtti utolsó 180 napi átlagkereset, azonban 30 napnál hosszabb ideig tartó TB-jogviszony-megszakítás esetén 120 napot vizsgálnak, a jogosultságot közvetlenül megelőző 3. hónap utolsó napjától visszafelé számítva. A minimálbér idén, 2024-ben bruttó 266.800 Ft/hó, ennek a duplájának a 70%-a bruttó 373.520 Ft/hó – vagyis ennyi a GYED kalkulátor 2024 évi számításai szerint a GYED maximuma.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem