10 °C Budapest
Frustrated parents having an argument in the kitchen.

Erről a legtöbb elvált szülő nem tud: óriási tévhitben élhetnek a tartásdíj kapcsán

2023. január 24. 10:05

Megsokasodhatnak a magyar bíróságokhoz benyújtott keresetek, ugyanis a 2022. évi rekordinfláció miatt a korábban megállapított gyermektartási díjak aligha fedezik a gyermekek szükségleteit. Az elmúlt időszakban ezért került a figyelembe középpontjában, és lesz az elkövetkező évben is fontos kérdés a gyermektartási díj értékállósága. Arról, hogy mi a módja a gyermektartási díjak újratárgyalásának, illetve miért lehet nehéz dolga annak a szülőnek, akik magasabb összegre tartana számot 2023-ban, Dr. Havas-Sághy Gábor ügyvéd, a Havas-Sághy és Társai Ügyvédi Iroda info-kommunikációs szakjogásza nyilatkozott a Pénzcentrumnak.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint 24,5 százalékos volt az infláció decemberben, a teljes évben pedig 14,5%-kal nőttek a fogyasztói árak. A gyermeket nevelő családok számára még magasabb lehet a tapasztalt drágulás mértéke, hiszen önmagukban az élelmiszerek árai 44,8%-kal nőttek. Mindeközben januártól a minimálbér 16 százalékkal emelkedett, a legutoljára közölt adatok szerint pedig 2022 októberében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nettó átlagkeresete - 352 ezer forint - 19,1%-kal magasabb volt, mint egy évvel korábban. Ez azt jelenti, hogy a családok számára az elmúlt év vélhetően jelentős változásokat hozott kiadások, valamint bevételek terén - a gyermektartásdíjat azonban fix összegben állapítják meg, amely így nem alkalmazkodik rugalmasan a megváltozott körülményekhez.

Dr. Havas-Sághy Gábor lapunknak elmondta, hogy gyakran találkoznak az ügyfelek körében azzal a tévhittel, hogy a minimálbér emelkedésével a gyermektartásdíj összege is nőne. A jelenlegi bírói gyakorlat szerint ugyanis a felek fix összegben állapodhatnak meg, amely a KSH szerint akkor emelkedik automatikusan, ha ezt kifejezetten rögzítik a felek. . A szakértő elmondása szerint sokan keresik fel az utóbbi irodájukat az ügyben, hogy újratárgyalnák a gyermektartásdíjat az emelkedő kiadások, a jövedelmi változások, illetve még az euróárfolyam-változás kapcsán is. Viszont a bíróság önmagában az infláció vagy a minimálbéremelés mértéke miatt nem feltétlen állapít meg magasabb tartásdíjat - emelte ki.

Önmagában az, hogy infláció van, vagy az egyik, illetve mindkét fél keresete megváltozik, nem jelenti azt automatikusan, hogy több tartásdíjat kell fizetni. A bírósági álláspont az, hogy a tartásdíj összege a gyermek vagy gyermekek szükségletein alapul. Amennyiben ez megváltozik, akkor ítélnek meg magasabb összeget. Általában a tartásdíj összegét nem szokták forintra-fillérre pontosan kiszámolni, hiszen ez bizonyos tételek esetében (rezsi, havi étkezés) nem is lehetséges, de sokszor számlákkal kell alátámasztani  a kiadásokat

- vázolta a helyzetet Dr. Havas-Sághy Gábor. A szakértő azt is elmondta, hogy még mindig terjed a tévhit arról, hogy a gyermektartásdíj a munkabérnek bizonyos százaléka lenne, vagy az inflációval változna, pedig ez nincs így. A tartásdíj mindig fix összeg, amelyet a gyermek szükségletei és a két szülő keresetének különbségének aránya határozn meg.

Dr. Havas-Sághy Gábor kitért arra is, hogy a szülők jellemzően nem egyenlő arányban állják a gyermek szükségleteit, hanem keresetüknek megfelelően: a többet kereső szülő nagyobb részt vállal a gyermek szükségleteinek fedezéséből, tartásdíj és eseti költségek megtérítése formájában. A szakértő szerint, bár ez egyszerű számításnak tűnik, nem szabad azonban elfelejteni, hogy a szülő, akinél a gyermek többet tartózkodik - még heti váltott felügyelet esetén is -, mindenképp többet vállal a gyermekkel kapcsolatos kiadásokból. A különbséget a megállapított tartásdíjak összege nem feltétlenül tükrözi - még akkor sem, ha viszonylag magas összeget ítélnek meg.

Vannak viszont más visszásságai is a jelenlegi szabályozásnak, gyakorlatnak.

Amennyiben az erre kötelezett fél nem fizeti a tartásdíjat, a szülő fordulhat a gyámhatósághoz, hogy az állam finanszírozza ezt az összeget. Így hosszabb ideig, akár egy évig is rendezheti az állam a tartásdíjat a kötelezett fél helyett, azonban ennek van egy feltétele. Az egy háztartásban élőkre jutó kereset átlagosan nem haladhatja meg az öregségi nyugdíjminimum kétszeresét, amely nagyon kicsi összeg

- magyarázta Dr. Havas-Sághy Gábor, aki arra is rávilágított ezzel, milyen kevesen lehetnek jogosultak erre a lehetőségre. Az öregségi nyugdíjminimum összege - az öregségi teljes nyugdíj legkisebb havi adható összege, és számos más ellátás alapját is képezi! - 28 500 forint, és 2008. január 1. óta nem emelkedett. Ennek kétszerese 57 ezer forint - egy egyedülálló szülő egy gyermekkel tehát akkor lenne jogosult rá, hogy az állam átvállalja a tartásdíjat a nem fizető féltől, ha 114 ezer forint alatt keresne.

Külön nehézséget okoz továbbá a nemzetközi tartásdíj végrehajtása – ehhez át kell látni a nemzetközi behajtás lehetőségeit.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mi a gyermektartásdíj emelésének módja, újratárgyalásának menete?

A szakértő szerint, ha nagyobb összegre van szükség a gyermek szükségleteinek fedezéséhez, akkor az a legjobb megoldás, ha a szülők ezt meg tudják beszélni egymással békésen. Azt mindenki beláthatja, hogy az elmúlt évben jelentősen emelkedhettek a költségek, nem csak az élelmiszer vagy a rezsi, hanem az iskolai kiadások, különórák, tanszerek ára is. Bár banálisnak hangzik, a leghatékonyabb módja a költségek rendezésének, ha leülnek a felek és megbeszélik - mondta el. Amennyiben ez nem járható út,

a következő lépés ügyvéd, ügyvédek bevonása ebbe a folyamatba.

Megoldást jelenthet, ha szakértőkkel közösen leülnek egy asztalhoz, és így beszélik meg a költségek új megosztását, természetesen a gyermek szükségleteinek és a szülők körülményeinek figyelembevételével. Azonban, ha így sem sikerül megegyezni, akkor keresetet kell benyújtani az illetékes bírósághoz.

A bírósági folyamat már nem olyan egyszerű megoldás. Le kell vezetni, mi volt a korábbi megállapodás, mi változott, mikortól változott, és meg kell határozni hogyan és mikortól kérik az új tartásdíj módosítását. A változást tényekkel, akár számlákkal kell alátámasztani. A levezetést követően ezeket a körülményeket megvizsgálja a bíróság és jó eséllyel megállapítja a tartásdíj emelését. Ez azonban nem egy automatikus folyamat, még annak ellenére sem, hogyha a számlákon egyértelműen látszanak a megnőtt kiadások

- hívta fel a figyelmet Dr. Havas-Sághy Gábor. A szakértő arra is kitért, milyen költségei lehetnek egy ilyen folyamatnak: egy egyszerűbb ügy is 3-4 tárgyalást foglalhat magában, a költsége pedig több százezertől millió feletti összegre is rúghat.

Nem biztos, hogy megéri egy ekkora összeget perlekedésre költeni. Én azt szoktam javasolni, inkább költsék a gyermekre ezt a pénzt, ha megtehetik

- tette hozzá a szakértő, akit arról is kérdeztünk, mennyivel emelkedtek a pereskedés költségei tavalyhoz képest. Dr. Havas-Sághy Gábor elmondta, hogy az illeték összege nem változott, az ügyvédi irodák pedig változó mértékben emelték a díjaikat - 10 és 30 százalék között.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 13:12
Az uniós értékek magyarországi érvényesüléséről szóló új EP-állásfoglalás számos aggodalmat fogalmaz...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 12:53
A közkedvelt lakástakarék-pénztárak tavaly új erőre kaptak, jelenleg már 3 szolgáltató is verseng eg...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem