6 °C Budapest
Over the shoulder view of Asian woman using NFT investment wallet on smartphone in city street, working with blockchain technologies, investing or trading NFT (Non-Fungible Token) on cryptocurrency, digital asset, art work and digital ledger

Magyarok tömegeit szorítja sarokba a brutális infláció: mégis hagyják, hogy a drágulás elvigye a pénzüket

2023. január 3. 15:31

Aki készpénzben tartja megtakarítását, egy év alatt elbukta annak ötödét az infláció miatt. Márpedig egy friss felmérés szerint a legtöbben így tesznek, tehát folyamatosan veszítenek megtakarításaik értékéből. Hogyan kezdhetünk tudatosabban bánni a pénzünkkel? Mit tehetünk az infláció ellen? Miért sorolják a kriptovalutákat a legértékállóbb megtakarítások közé?

Egy bizonytalan gazdasági helyzetben azt várnánk, hogy az emberek elkezdik növelni a megtakarításaikat és olyan megoldásokat keresnek, amelyekkel meg tudják őrizni azok értékét. A közelmúltban megjelent felmérések ugyanakkor azt mutatják, hogy az emberek többsége alig, vagy egyáltalán nem rendelkezik megtakarítással, akinek pedig van, az főként készpénzben tartja – írja közleményében a Blockben.

„Két számjegyű infláció mellett az életszínvonal megőrzésének egyik alapfeltétele, hogy az emberek elkezdjenek tudatosabban megtakarítani, befektetni.  A lehető legrosszabb döntést hozza az, aki a készpénz mellett dönt. Egyértelműen látszik, hogy az emberek elkezdték keresni az inflációállóbb megtakarítási formákat, és egyaránt nyitottak olyan tradicionális eszközökre, mint az arany, vagy olyan innovatív megoldásokra, mint a digitális pénzügyi termékek” – tájékoztat Krocsek Attila, a cég vezérigazgatója.

A szakértő kiemeli: a kutatásokból kiderült, hogy a megkérdezettek a felsorolt lehetőségek közül (befektetési célú ingatlan, kriptodeviza, nyugdíjpénztári megtakarítás, élet- és nyugdíjbiztosítás, állampapír, lekötött bankbetét, tőzsdei részvény, lakás- takarékpénztári megtakarítás, babakötvény, befektetési jegy) a kriptovalutával szeretnének rendelkezni a befektetési célú ingatlan vásárlások mellett, mindezek ellenére mégsem kezdték el nagyobb arányban vásárolni, aminek több oka lehet.

Az egyik a bizalom hiánya, amihez az elmúlt félév elektronikus pénzpiacot érintő botrányai nagyban hozzájárultak. Jobban megvizsgálva az események mögött rejlő okokat, azt látjuk, hogy a nem megfelelő szabályozottság vezetett például az egyik legnagyobb kriptotőzsde, az FTX összeomlásához. Ezek az esetek rávilágítanak arra, hogy mielőtt bármilyen pénzügyi szolgáltató mellett tesszük le a voksunkat, mindenképp érdemes megvizsgálni a céget, illetve alaposan megnézni az engedélyeit – figyelmeztet a szakértő.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A másik ok, amiért még nincsenek a legnépszerűbb megtakarítási formák között az elektronikus fizetőeszközök: az információhiány. "A digitális pénzpiacnak épp a működésében rejlik az egyik legfontosabb előnye: a technológiából eredő átláthatóság. A biztonság és a nyomon követhetőség mellett a digitális pénzeszközök nagy előnye a hordozhatóság, egyszerű tárolás és a likviditás. Ráadásul azok termékek, amelyek mögött arany fedezet van, annak értékállóságát kihasználva, inflációálló, stabil, tartós befektetések ­lehetnek. A kriptovaluták szerepe is felértékelődik a következő időszakban: már fejlesztés alatt vannak az inflációnak hatékonyabban ellenálló kriptomegtakarítási csomagok” – hangsúlyozza Krocsek Attila.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 1. 10:29
Idén először úgynevezett árnyékkormányinfót tartott a Demokratikus Koalíció (DK) két politikusa, Kál...
Holdblog  |  2023. február 1. 06:11
Még ha egy sátorban is kell élned hozzá, az adósságot kerüld el! (Sara Quin) Meglepő idézet, pláne m...
Kasza Elliott-tal  |  2023. január 31. 22:00
Kellemetlen évkezdés osztalékvágással és egy emelés elmaradásával. Új részvényt nem, csak a meglévők...
Kiszámoló  |  2023. január 31. 19:15
Nagyon sok ember rendelkezik nyereménybetétkönyvvel vagy nyereménybetéttel, hiszen néhány tízezer fo...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 1. szerda
Ignác
5. hét
Február 1.
A civilek napja
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?