1 °C Budapest
Business Investment analysis,Account and accounting Concept,Business Investment analysis

Megszólaltak a tőzsdeguruk: velünk maradhat a medvepiac, ide érdemes menekíteni a pénzünket

2022. november 23. 13:13

Körülbelül az elmúlt két hétben-egy hónapban kezdett el úgy viselkedni a piac, ahogyan egy a mostanihoz hasonló környezetben kell - árulták el az amerikai befektetési piac lehetőségeiről az Aegon szakértői. Az alapkezelő által szerda délelőtt tartott panelbeszélgetésen régiónk és benne hazánk helyzete is szóba került és kiderült, hogy a cég üzletági vezetői szerint befektetői sem általános szempontból nem olyan sötét a helyzet, mint amennyire azt a piac szereplői látják.

Körülbelül az elmúlt két hétben-egy hónapban kezdett el úgy viselkedni a piac, ahogyan egy a mostanihoz hasonló környezetben kell.  Újra van alternatíva. Amerikai kötvényekkel 8, amerikai állampapírokkal 3 százalékot lehet keresni. Nagyon kevés jel mutat arra, hogy puhul a munkaerőpiac, ameddig pedig a FED nem látja a munkaerőpiaci lazulás, nem igen fog lazítani a monetáris politikáján - ismertette az Aegon Alapkezelő konferenciáján tartott panelbeszélgetésen Bakos Ádám, az Aegon Alapkezelő kötvény-üzletág vezetője.

Eddig a fedezék szerepet nem töltötték be a kötvények, a közeljövőben viszont ez az időszak is eljöhet, ami tovább növelheti  ennek az eszközosztálynak a vonzerejét. A következő évben az lesz a fő kérdés, hogy ha szolgáltatásinfláció tovább emelkedik az hozhat-e újabb szigorítási hullámot. Az első félévben, - főleg az állami papírok - jól teljesíthetnek - mondta a szakértő.

A kötvénypiac mellett a részvénypiacot is a relatív pesszimizmus uralja.

Az idei teljesítmények tényleg nagyon rosszak. Két éve esnek folyamatosan a fejlődő piacok. Ez felveti a kérdést, hogy elértük-e a medvepiac végét és jöhet-e egy bikapiac. Szerintünk nem értük el, de másféle kihívások jönnek jövőre. Tetőzhet az infláció, a jegybankok kevésbé lehetnek szigorúak, a növekedés viszont sokkal lassabb lesz - ismertette ezután Pálfi György, az Aegon Alapkezelő részvény üzletágának vezetője.

A jövő év recessziós időszakában a központi kérdés az eredménynövekedés, pontosabban annak a hiánya lesz. Emiatt úgy gondoljuk, hogy eljön az a pont jövőre, ami jó lehet beszállási pontnak, de még sokáig nem tartunk ott és a kötvények emiatt még vonzóbbak. Ahelyett, hogy mit érdemes megvenni most leginkább azt látjuk, hogy mit nem érdemes megvenni - teszi hozzá a szakértő.

Régiós kilátások

A headline infláció még megy felfelé, de az inflációba jobban belenézve már látunk pozitív jeleket. A ciklikus árak növekedése már két hónapja lassul. Fiskális konszolidációban sokkal jobban áll Magyarország a régiós országokhoz (különösen Lengyelországhoz) képest, mi az EU-s pénzekkel kapcsolatban is pozitívak vagyunk és reméljük mielőbb megállapodás születhet, ami mindkét fél érdeke. De alapvetően a teljes régiót tekintve pozitívak vagyunk. Úgy gondoljuk jó évünk állnak előttünk a régiós kötvénypiacon - ismertette Bakos Ádám.

A bankoknál sem látni, hogy egy 2008-as, vagy akár a covid válsághoz hasonló romlást várnának. Ennek ellenére a diszkont a régióban nagyon magas. Szerintem ezeket a piacokat nem lehet ignorálni. Hiába nem vagyunk olyan optimisták a részvényekre, mint a kötvényekre, ez a régió sajátos lehet olyan szempontból, hogy látni most benne fantáziát - zárta az üzletági vezető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. november 28. 21:06
Ugyanazokért a valótlanságékért kényszerült bocsánatot kérni ma a Telex és a 444 is az igazságügyi m...
iO Charts  |  2022. november 28. 18:00
Az elmúlt pár hónapban elég sok olyan esemény történt, ami felforgatta a világpiacot. Tombol az infl...
Bankmonitor  |  2022. november 28. 16:20
Több, mint meglepő tapasztalattal gazdagodhatnak mindazok a házaspárok, akik úgy adják be a bankhoz...
Holdblog  |  2022. november 28. 15:56
A lítium különböző kémiai vegyületek formájában kerül felhasználásra számtalan ipari alkalmazás sorá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?