2 °C Budapest
Close-up of hands of businesswoman analyzing stock market charts and key performance indicators

Mélyrepülésben a magyar tőzsde: itt az idő, mikor vegyünk OTP, MOL, Richter, Telekom részvényeket?

2022. szeptember 30. 14:02

Majdnem kilenc hónap után egyértelműen kijelenthető, hogy 2022 nem a részvénybefektetések éve. A fontosabb indexek világszerte jelentősen zuhantak, ami persze nem is meglepő az emelkedő globális kamatkörnyezetben. Ez alól a kelet-közép-európai piacok sem jelentenek kivételt, de persze ettől még lehet relatív erős teljesítményeket, jó sztorikat találni a régióban.

Az OTP a régió leggyengébb bankja

Ha megnézzük a régiós részvényindexeket, akkor láthatjuk, hogy a BUX az év eleje óta 24 százalékkal zuhant, a varsói WIG20 eközben 35,7 százalékot veszített, miközben a cseh PX index 19,7 százalékkal jár most alacsonyabban, mint január elején. Vagyis első ránézésre a magyar részvénypiac a régióban „közepes” teljesítményt mutat az év eleje óta, de érdemes kicsit a részletekbe menni, és megvizsgálni a hazai blue chipeket a régiós versenytársakkal összevetve.

Ha a kelet-közép-európai pénzügyi szektort vizsgáljuk, akkor az OTP Bank árfolyama megfeleződött január eleje óta, ezzel a magyar pénzintézet a legrosszabb teljesítményt mutatta fel közel tíz hónap alatt a versenytársakhoz képest. A lengyel Pekao árfolyama például 44 százalékkal, míg a szintén varsói PKO jegyzése 45,7 százalékkal esett vissza, vagyis velük szemben nem jelentős az OTP lemaradása. Ha viszont a cseh Komercni Bankához mérjük, akkor az OTP zuhanása már kimagaslik, a legnagyobb cseh bank részvényei  “csupán” 31,8 százalékot buktak eddig.

Az OTP alulteljesítésének több oka is lehet: egyrészt a forint és a magyar eszközök jelentősen megszenvedték az évet, ezt pedig hagyományosan a bank árfolyama követi le legerőteljesebben. Emellett a magyar pénzintézetnek jelentős orosz és ukrán kitettsége van, ami aggasztja a befektetők egy részét, bár a menedzsment javuló körülményeket vár a két háborúban álló országban

- írják az Aegon Alapkezelő befektetési szakemberei.

További részvény árfolyamok a Pénzcentrum aloldalán!

Kimagaslóan állja a sarat a Mol

A régiós olajvállalatok rangsorában viszont kiemelkedően teljesít a Mol: a magyar cég árfolyama kicsivel több mint 4 százalékot veszített eddig, miközben az osztrák OMV 27,7 százalékkal, a lengyel PKN Orlen pedig 24,5 százalékkal lett olcsóbb. De miért lóg ki ennyire a Mol felfelé? Nos, az Aegon Alapkezelő elemzői szerint

a magyar olajcég számára egyértelmű pozitívum, hogy Ural típusú olajat finomít, mely iránt jelentősen visszaesett a kereslet a háború és az Oroszországgal szembeni szankciók miatt. Emiatt a Brent-Ural árfolyamkülönbség jelentősen nőtt, a magyar cég pedig mára szinte egyedüliként használ orosz olajat Európában, így jelentős profitot könyvel el a finomításon.

Átlagos Telekom és Richter

Nagyjából a régiós távközlési cégek teljesítményéhez igazodik a Magyar Telekom idei gyengülése: a magyar cég 27,8 százalékot veszített január eleje óta. A régióban például a Cyfrowy Polsat vagy az Orange Polska árfolyama ennél is nagyobbat esett, a Telekom Austria viszont eddig megúszta 21,5%-os leértékelődéssel.

A Richter szempontjából sem alakult jól eddig az idei év, a magyar gyógyszercég az általánosan rossz hangulatban 15,1 százalékkal lett olcsóbb, ez nagyjából megegyezik a szlovén Krka 19,25 százalékos idei visszaesésével.

A fenti számok azt mutatják, hogy általánosan negatív a hangulat a régió részvénypiacain, a rossz globális környezet rányomja a bélyegét Kelet-Közép-Európa megítélésére is. Ugyanakkor még ebben a környezetben is lehet találni jó befektetési lehetőségeket, sőt, ha valaki hosszútávon gondolkodik, akkor lehet, hogy a jelenlegi nyomott árfolyamok mellett érdemes befektetni

- zárják gondolataikat az elemzők.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. november 28. 21:06
Ugyanazokért a valótlanságékért kényszerült bocsánatot kérni ma a Telex és a 444 is az igazságügyi m...
iO Charts  |  2022. november 28. 18:00
Az elmúlt pár hónapban elég sok olyan esemény történt, ami felforgatta a világpiacot. Tombol az infl...
Bankmonitor  |  2022. november 28. 16:20
Több, mint meglepő tapasztalattal gazdagodhatnak mindazok a házaspárok, akik úgy adják be a bankhoz...
Holdblog  |  2022. november 28. 15:56
A lítium különböző kémiai vegyületek formájában kerül felhasználásra számtalan ipari alkalmazás sorá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?