14 °C Budapest
Close-up of hands of businesswoman analyzing stock market charts and key performance indicators

Mélyrepülésben a magyar tőzsde: itt az idő, mikor vegyünk OTP, MOL, Richter, Telekom részvényeket?

2022. szeptember 30. 14:02

Majdnem kilenc hónap után egyértelműen kijelenthető, hogy 2022 nem a részvénybefektetések éve. A fontosabb indexek világszerte jelentősen zuhantak, ami persze nem is meglepő az emelkedő globális kamatkörnyezetben. Ez alól a kelet-közép-európai piacok sem jelentenek kivételt, de persze ettől még lehet relatív erős teljesítményeket, jó sztorikat találni a régióban.

Az OTP a régió leggyengébb bankja

Ha megnézzük a régiós részvényindexeket, akkor láthatjuk, hogy a BUX az év eleje óta 24 százalékkal zuhant, a varsói WIG20 eközben 35,7 százalékot veszített, miközben a cseh PX index 19,7 százalékkal jár most alacsonyabban, mint január elején. Vagyis első ránézésre a magyar részvénypiac a régióban „közepes” teljesítményt mutat az év eleje óta, de érdemes kicsit a részletekbe menni, és megvizsgálni a hazai blue chipeket a régiós versenytársakkal összevetve.

Ha a kelet-közép-európai pénzügyi szektort vizsgáljuk, akkor az OTP Bank árfolyama megfeleződött január eleje óta, ezzel a magyar pénzintézet a legrosszabb teljesítményt mutatta fel közel tíz hónap alatt a versenytársakhoz képest. A lengyel Pekao árfolyama például 44 százalékkal, míg a szintén varsói PKO jegyzése 45,7 százalékkal esett vissza, vagyis velük szemben nem jelentős az OTP lemaradása. Ha viszont a cseh Komercni Bankához mérjük, akkor az OTP zuhanása már kimagaslik, a legnagyobb cseh bank részvényei  “csupán” 31,8 százalékot buktak eddig.

Az OTP alulteljesítésének több oka is lehet: egyrészt a forint és a magyar eszközök jelentősen megszenvedték az évet, ezt pedig hagyományosan a bank árfolyama követi le legerőteljesebben. Emellett a magyar pénzintézetnek jelentős orosz és ukrán kitettsége van, ami aggasztja a befektetők egy részét, bár a menedzsment javuló körülményeket vár a két háborúban álló országban

- írják az Aegon Alapkezelő befektetési szakemberei.

További részvény árfolyamok a Pénzcentrum aloldalán!

Kimagaslóan állja a sarat a Mol

A régiós olajvállalatok rangsorában viszont kiemelkedően teljesít a Mol: a magyar cég árfolyama kicsivel több mint 4 százalékot veszített eddig, miközben az osztrák OMV 27,7 százalékkal, a lengyel PKN Orlen pedig 24,5 százalékkal lett olcsóbb. De miért lóg ki ennyire a Mol felfelé? Nos, az Aegon Alapkezelő elemzői szerint

a magyar olajcég számára egyértelmű pozitívum, hogy Ural típusú olajat finomít, mely iránt jelentősen visszaesett a kereslet a háború és az Oroszországgal szembeni szankciók miatt. Emiatt a Brent-Ural árfolyamkülönbség jelentősen nőtt, a magyar cég pedig mára szinte egyedüliként használ orosz olajat Európában, így jelentős profitot könyvel el a finomításon.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Átlagos Telekom és Richter

Nagyjából a régiós távközlési cégek teljesítményéhez igazodik a Magyar Telekom idei gyengülése: a magyar cég 27,8 százalékot veszített január eleje óta. A régióban például a Cyfrowy Polsat vagy az Orange Polska árfolyama ennél is nagyobbat esett, a Telekom Austria viszont eddig megúszta 21,5%-os leértékelődéssel.

A Richter szempontjából sem alakult jól eddig az idei év, a magyar gyógyszercég az általánosan rossz hangulatban 15,1 százalékkal lett olcsóbb, ez nagyjából megegyezik a szlovén Krka 19,25 százalékos idei visszaesésével.

A fenti számok azt mutatják, hogy általánosan negatív a hangulat a régió részvénypiacain, a rossz globális környezet rányomja a bélyegét Kelet-Közép-Európa megítélésére is. Ugyanakkor még ebben a környezetben is lehet találni jó befektetési lehetőségeket, sőt, ha valaki hosszútávon gondolkodik, akkor lehet, hogy a jelenlegi nyomott árfolyamok mellett érdemes befektetni

- zárják gondolataikat az elemzők.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 16:59
Hosszan tartó súlyos betegség után érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem