13 °C Budapest
Screenshot of Stock and Bond Information

Ez lehet a következő évek egyik legjobb befektetése: 15,4%-os hozam is összejöhet

2022. szeptember 9. 12:58

Három-öt éven belül eljön a kötvénytúlsúlyos befektetések ideje, melyekkel szép hozamot lehet elérni. Mindez elsősorban a magas inflációnak és a jegybank kamatemeléseknek köszönhető. Már csak az a kérdés, hol lesz ennek a vége.

Hol lehet a kamatemelések csúcsa?

Az utóbbi hónapokban jelentősen emelkedett a kötvények hozama, aminek nagyrészt a jegybanki kamatemelések az okai, melyeket pedig a magas infláció váltott ki. A kötvénypiaci hozamemelkedés a gyakorlatban azt jelenti, hogy esik ezeknek az eszközöknek az árfolyama - hívja fel a Pénzcentrum olvasóinak figyelmét az Aegon Alapkezelő.

Az elemzők ezzel kapcsolatban kiemelik: "Így ha például valaki egy-két évvel ezelőtt fektetett kötvénybe, az rosszul járt. A másik oldalon viszont, ha elérjük a csúcsot és csökkenésnek indulnak a hozamok, az árfolyamemelkedést jelent majd."

Így tehát most mindenki azt találgatja, hol lehet az infláció, illetve a kamatemelések csúcsa és mikor indulhatnak érdemben lefelé a hozamok. Ha ugyanis valaki a csúcson tudja megvenni a kötvényeket, azzal szép pénzt kereshet a következő években

- tették hozzá az alapkezelő befektetési szakemberei.

A kamatemelés csúcsa jó eséllyel ahhoz köthető majd Magyarországon, hogy mikor és hol tetőzik az infláció - jósolják a szekemberek. Hozzáteszik: Legutóbb Virág Barnabás, az MNB alelnöke azt mondta, hogy egészen addig készek további határozott lépésekkel reagálni, amíg nem látnak egyértelmű fordulatot az áremelkedési ütemben.

A várakozások szerint 16-18% körül lehet a csúcs az inflációban, ami azt jelenti, hogy még a jelenleg 11,75%-os jegybanki alapkamatban is van további tér az emelésre, hiszen az MNB láthatóan nem szeretne a mostaninál sokkal alacsonyabb reálkamatot. Vagyis, ha megvalósulnak a mostani alapforgatókönyvek, akkor

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

13-14% körül tetőzhet a kamat az őszi hónapokban.

Mit jelent ez a kötvénybefektetések szempontjából?

A fentieket támasztják alá az Aegon Alapkezelő szakértőinek a számításai is, melyek szerint, még ha további 100 bázisponttal emelkednek is a kamatok, akkor is 5,5 százalékos hozamot lehet elérni a magyar kötvénybefektetéseken egyéves időtávon. Ha viszont 100 bázisponttal csökkennek az állampapírok kamatai, akkor az árfolyamemelkedés miatt ez a teljes hozam 15,4% körül lehet.

Vagyis akkor érdemes beszállni, amikor a csúcson vannak a kamatok és a hozamok. Azt ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy valószínűleg a csúcs elérése után sem jön gyors kamatvágás, inkább stagnálásra lehet készülni az inflációs kilátások alapján

- jósolják az alapkezelő szakemberei, akik azt is hozzáteszik, hogy "az árstopokat ugyanis előbb-utóbb el kell engedni, egyes elemzői vélemények szerint emiatt akár még 2023 végén is 10 százalék felett lehet az infláció, vagyis legfeljebb minimális lazításra lesz lehetősége az MNB-nek." Így az Aegon Alapkezelő meglátása szerint könnyen lehet, hogy a következő három-öt éves időtáv ideális lesz a kötvénytúlsúlyos befektetések számára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem