17 °C Budapest
Screenshot of Stock and Bond Information

Ez lehet a következő évek egyik legjobb befektetése: 15,4%-os hozam is összejöhet

2022. szeptember 9. 12:58

Három-öt éven belül eljön a kötvénytúlsúlyos befektetések ideje, melyekkel szép hozamot lehet elérni. Mindez elsősorban a magas inflációnak és a jegybank kamatemeléseknek köszönhető. Már csak az a kérdés, hol lesz ennek a vége.

Hol lehet a kamatemelések csúcsa?

Az utóbbi hónapokban jelentősen emelkedett a kötvények hozama, aminek nagyrészt a jegybanki kamatemelések az okai, melyeket pedig a magas infláció váltott ki. A kötvénypiaci hozamemelkedés a gyakorlatban azt jelenti, hogy esik ezeknek az eszközöknek az árfolyama - hívja fel a Pénzcentrum olvasóinak figyelmét az Aegon Alapkezelő.

Az elemzők ezzel kapcsolatban kiemelik: "Így ha például valaki egy-két évvel ezelőtt fektetett kötvénybe, az rosszul járt. A másik oldalon viszont, ha elérjük a csúcsot és csökkenésnek indulnak a hozamok, az árfolyamemelkedést jelent majd."

Így tehát most mindenki azt találgatja, hol lehet az infláció, illetve a kamatemelések csúcsa és mikor indulhatnak érdemben lefelé a hozamok. Ha ugyanis valaki a csúcson tudja megvenni a kötvényeket, azzal szép pénzt kereshet a következő években

- tették hozzá az alapkezelő befektetési szakemberei.

A kamatemelés csúcsa jó eséllyel ahhoz köthető majd Magyarországon, hogy mikor és hol tetőzik az infláció - jósolják a szekemberek. Hozzáteszik: Legutóbb Virág Barnabás, az MNB alelnöke azt mondta, hogy egészen addig készek további határozott lépésekkel reagálni, amíg nem látnak egyértelmű fordulatot az áremelkedési ütemben.

A várakozások szerint 16-18% körül lehet a csúcs az inflációban, ami azt jelenti, hogy még a jelenleg 11,75%-os jegybanki alapkamatban is van további tér az emelésre, hiszen az MNB láthatóan nem szeretne a mostaninál sokkal alacsonyabb reálkamatot. Vagyis, ha megvalósulnak a mostani alapforgatókönyvek, akkor

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

13-14% körül tetőzhet a kamat az őszi hónapokban.

Mit jelent ez a kötvénybefektetések szempontjából?

A fentieket támasztják alá az Aegon Alapkezelő szakértőinek a számításai is, melyek szerint, még ha további 100 bázisponttal emelkednek is a kamatok, akkor is 5,5 százalékos hozamot lehet elérni a magyar kötvénybefektetéseken egyéves időtávon. Ha viszont 100 bázisponttal csökkennek az állampapírok kamatai, akkor az árfolyamemelkedés miatt ez a teljes hozam 15,4% körül lehet.

Vagyis akkor érdemes beszállni, amikor a csúcson vannak a kamatok és a hozamok. Azt ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy valószínűleg a csúcs elérése után sem jön gyors kamatvágás, inkább stagnálásra lehet készülni az inflációs kilátások alapján

- jósolják az alapkezelő szakemberei, akik azt is hozzáteszik, hogy "az árstopokat ugyanis előbb-utóbb el kell engedni, egyes elemzői vélemények szerint emiatt akár még 2023 végén is 10 százalék felett lehet az infláció, vagyis legfeljebb minimális lazításra lesz lehetősége az MNB-nek." Így az Aegon Alapkezelő meglátása szerint könnyen lehet, hogy a következő három-öt éves időtáv ideális lesz a kötvénytúlsúlyos befektetések számára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
MEDIA1  |  2022. szeptember 27. 11:50
Harmadik évadával tér vissza a kalandreality.
MNB Intézet  |  2022. szeptember 27. 11:08
A szingapúri Nanyang Technological University-t 1991-ben hozták létre többek között azzal a céllal,...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 27. 07:54
Megjelentek a részletek az új Bónusz Magyar Állampapírral kapcsolatban (BMÁP), az induló éves kamats...
Holdblog  |  2022. szeptember 27. 06:03
Ha összevetjük a fenntarthatatlan gazdasági rendszerünket a klasszikus szerencsejátékkal, a lottóval...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?