16 °C Budapest
:Szechenyis mansion at Nagycenk from Hungarian money - Forint

Drasztikus döntést hozott az MNB: így fékeznék meg a rekordinflációt

2022. augusztus 30. 15:19

Kedd délután három órától online háttérbeszélgetésen ismertette a mai kamatdöntés hátterét Virág Barnabás. Mint ismert, a Monetáris Tanács ismét 100 bázisponttal, immár 11,75 százalékra emelte az alapkamatot, a döntés mögött pedig az MNB alelnöke által elmondottak alapján pedig a kamatemelési ciklus még sokáig folytatódhat. Virág Barnabás arról is beszélt, hogy az infláció meddig tarthat és milyen magas szinten tetőzhet.

Az inflációs cél elérése szempontjából változatlanul fontosnak tartjuk a másodkörös hatások kivédését és a várakozások horgonyzását - kezdte a délutáni döntés hátterének ismertetését Virág Barnabás. Az MNB alelnöke szerint néhány hónapon át az infláció tovább emelkedhet, ezért indokolt lesz a további határozott szigorítás.

A kamatemelési ciklus ezért addig folytatódni fog, amíg az inflációs kilátások fenntartható módon stabilizálódnak és a kockázatok kiegyensúlyozottá válnak. A monetáris transzmisszió hatékonysága ezért Virág elmondása szerint kulcsfontosságú lehet az előttünk álló hónapokban, az MNB emiatt likviditásszűkítő lépések bevezetéséről döntött. A célt három intézkedéssel szeretnék elérni:

  • A bankok kötelező tartalékrátájának érdemi növelése
  • Rendszeres diszkont kötvény bevezetése
  • Hosszú lejáratú betéti eszköz bevezetése

Mindhárom újonnan bejelentett eszköz kamatozása a jegybanki alapkamathoz kötött, vagyis az irányadó továbbra is a jegybanki alapkamat lesz - tette hozzá a jegybank alelnöke. Az infláció Virág Barnabás elmondása szerint továbbra is emelkedő pályán van, de emögött szerinte egyre inkább a monetáris politika hatáskörén kívül álló tényezők vannak, mint az aszályhelyzet, az európai gáz- és áramárak vagy a hatósági rezsiárak módosítása.

Az inflációban a magas havi átárazódás augusztusban is velünk maradhatott, az augusztusi inflációs adat számításaink szerint valahol 15-16% között alakulhat 

- Folytatta az alelnök., aki szerint a három új eszközzel a jegybank célja a rövidtávon elérhető bankközi likviditás szűkítése. A kamatok gyors emelése mellett ugyanis kulcsfontosságú lehet a likviditás alakulása és a monetáris transzmisszió hatékonysága.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

2021 nyara óta a legjelentősebb, leghatározottabb kamatemelést hajtottuk végre nemzetközi összevetésben. A kulcs továbbra is a másodkörös inflációs hatások megtörése és a várakozások horgonyzása, az MNB eddig és ma is a leghatározottabb válaszokat adta - mondta ezután Virág. A következő időszakban a szeptemberi inflációs jelentésben megjelenő inflációs kilátások lesznek a kulcsfontosságúak - tette hozzá.

A három intézkedéssel a jelenlegi likviditás legalább a felét, reményeim szerint több mint a felét képesek lehetünk lekötni, vagyis nagyon jelentős hatással számolunk. Jelenleg az egyhetes betétben 9500-9700 milliárd forint van, ennek legalább a felét szorítaná ki az MNB - árulta el az alelnök már egy kérdésre válaszolva.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 3. 15:16
92 éves korában elhunyt Szabó Ferenc jezsuita szerzetes, író, költ, mfordító, teológus, a Vatikáni R...
Holdblog  |  2022. október 3. 11:51
A monetáris politika lehetetlen hármassága kissé leegyszersítve azt mondja ki, hogy a a szabad tkemo...
Bankmonitor  |  2022. október 3. 10:56
Önállóan vagy életbiztosításod mellett kiegészítként vásárolhatsz olyan biztosítást, amely a leggyak...
Kasza Elliott-tal  |  2022. szeptember 30. 22:01
Adtam és vettem is, és osztalékemelések is voltak, de alapveten most pénzt gyjtök a késbbi vásárláso...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?