14 °C Budapest
Female customer in a supermarket

Kész, vége! Jön a hiánygazdaság: ide menekítsd a pénzed, ha nem akarsz leégni

2022. szeptember 2. 13:03

Egyre több nyersanyag esetében szembesül a világ a problémával, hogy sokkal többet fogyasztunk, mint amennyi rendelkezésre áll. Az utóbbi években gyakran tapasztalt jelenség várhatóan csak fokozódni fog, fontos nyersanyagok esetében látszik, hogy sokáig már nem fedezhető a jelenlegi fogyasztás. Így joggal merülhet fel a befektetőkben a kérdés, ha tényleg kinőttük a Földet, akkor hogyan lehet majd a globális hiánygazdaságban pénzt keresni.

Miközben a világ népessége a múlt század második felében kétszeresére nőtt , a gabonafogyasztás több mint háromszorosára, az energiafogyasztás négyszeresére, a globális GDP pedig ötszörösére nőtt. Vagyis arányaiban egyre többet fogyaszt az emberiség - részben kényelmi funkciók miatt - összegezte korunkegyik leghangsúlyosabb kihívását a Pénzcentrumnak az Aegon Alapkezelő.

Mint írják, ez egyben azt is jelenti, hogy a Föld ökológiai lábnyoma ma már sokszorosa a kapacitásának. Az USA-ban ez az arány ötszörös, de Magyarországon is két és félszeres. A világ legnagyobb nyersanyagfogyasztója jelenleg Ázsiai és az óceániai térség.

A feltörekvő piacok folyamatos fogyasztásnövekedése persze egyrészt jelentős áremelkedést hozott: az utóbbi három évben a Bloomberg Commodity Index több mint másfélszeresére emelkedett. Az emelkedő árak és növekvő kereslet miatt pedig előtérbe került az erőforrások birtoklása és az ellátásbiztonság kérdése

- teszik hozzá a befektetési szakemberek.

Hogy lehet a hiánnyal pénzt keresni?

A strukturális, hosszútávú keresletnövekedésből befektetőként is lehet profitálni, hiszen vannak olyan vállalatok, melyek ennek a trendnek a nyertesei. "Az egyértelműen látszik a fentiekből, hogy a kínálat nem tud lépést tartani a kereslettel, térben és időben is strukturális hiány van. És ez nem fog egyhamar megoldódni, sőt várhatóan csak súlyosbodik majd" - jósolja az Aegon Alapkezelő.

A hiány jelentős átrendeződést indíthat el iparágak között, vagy egyes iparágakon belül. A strukturális keresletnövekedés és a deglobalizáció leginkább talán a globális chip- és félvezető szektorban jelent meg az utóbbi években, folyamatosan hallani hiányról

- mondják a befektetési szakemberek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Összegzésük szerint a félvezetők iránti kereslet elsősorban Kínában, az USA-ban és az Európai Unióban jelentős, miközben a termelés az USA mellett kiemelkedő mértékű Dél-Koreában és Tajvanon. A megugró globális kereslet nyertesei a globális chip- és félvezető gyártók, vesztesei pedig elsősorban az autógyártók, melyeknek a legtöbb félvezetőre van szükségük.

Nem csak a félvezetők iránt nőhet meg azonban a kereslet, a  szakemberek szerint az ásványi anyagok iránti igény a következő 30 évben hatszorosára ugorhat. Ennek oka elsősorban az elektromos autózás és a megújuló energia térnyerése. Ide tartozik a lítium, a kobalt és a nikkel, melyek kereslete felrobbanhat.

Ráadásul ezeknek az ásványoknak a termelése erősen koncentrált, a három legnagyobb termelő ország a kínálat több mint háromnegyedét adja. Ráadásul az összes kulcsfontosságú ásvány termelésében az élmezőnyben van Kína, ezért a nyertesek között is főként amerikai, kínai, ausztrál és kanadai bányák, feldolgozók vannak

- vázolják a szakemberek, azt viszont hozzáteszik, hogy "persze ezt nem csak a konkrét részvényekkel lehet lekereskedni, hanem például befektetési alappal is, számos alap egyik kiemelt befektetési területe éppen a hiány és a deglobalizáció."

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
Bankmonitor  |  2022. szeptember 26. 16:49
Bár a legnépszerbb lakáshitelek kamata már 7-8 százalékról indul a támogatott hiteleknek köszönheten...
MEDIA1  |  2022. szeptember 26. 16:35
A cél, hogy 1 millió ember imádkozzon három napon át az esti órákban a békéért.
Kiszámoló  |  2022. szeptember 26. 15:28
Megjelent a tájékoztató az új prémium állampapírokról. Az ötéves 0.75 százalékos prémiumot fizet, de...
Számvető  |  2022. szeptember 26. 05:12
A diszkont kincstárjegy nagyon felkapott lett az elmúlt fél évben. Ez nem is csoda, hiszen az 1 éves...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?