Hands of senior woman, 90 years old, holding empty purse

A magyar családok harmada letolt gatyával várja a válságot: a legrosszabbkor jött a rezsiemelés is

2022. augusztus 29. 13:03

A magyar lakosság több mint harmada kerülne bajba, ha hirtelen kellene finanszírozni egy nagyobb kiadást - derült ki az uniós statisztikai hivatal adataiból. A vizsgált környező országok közül csak Romániában és a bolgároknál rosszabb a helyzet - ellenben a cseheknél és az osztrákoknál 20 százalék alatti ez az arány.

A tavalyi évben a magyar lakosság 34,8 százalékának okozott volna gondot egy hirtelen jött nagyobb kiadás finanszírozása - derült ki az Eurostat adataiból.

A tendencia az utóbbi öt évben szinte csak romlott: 2017-ben még az emberek 31,5 százalékát vágta volna földhöz egy hirtelen jött nagyobb kiadás. Érdemes megfigyelni egyébként, hogy a bár azt gondolnánk, hogy a járványhelyzetben romlott a mutató, ám valamelyest még javult is a magyar lakosság helyzete ebből a szempontból.

 

Nehéz megmondani, hogy 2022-ben mi a helyzet ebben a tekintetben: hiszen bár év elején rengeteg család jutott nagyobb bevételhez az szja-visszatérítés végett, de egyfelől az érintettek jelentős hányada ezt már elköltötte, vagy felélte. Mindemellett pedig lassan érkeznek az első megemelt rezsiszámlák. Korábbi felmérésünkből pedig kiderült, hogy vélhetően a magyarok kétharmadát érinti az intézkedés. Ergo többen is a tartalékokhoz nyúlhatnak, ami szintén bizonytalan helyzetet okozhat a családoknál egy váratlan kiadás esetére.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ami a nemzetközi összehasonlítást illeti: 2021-ből még nincs teljes uniós adatsor, de Magyarország a hetedik helyen áll, Németország, Spanyolország, és Bulgári van velünk kb. egy szinten ebben a tekintetben. Ellenben Romániában 47,3 százalékos volt azon lakosok aránya, akiket földhöz vágna egy hirtelen jött kiadás, Horvátországban 46,5, Görögországban pedig 46,3.

Azonban a régióból több vizsgált országban is sokkal jobb a helyzet: a cseheknél és az osztrákoknál például 20 százalék alatti volt ez az arány, de Szlovéniában is csak a lakosok negyedének jelentene gondot, ha hirtelen nagyobb összeget kellene kifizetnie.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 1. 15:25
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója az RTL Csoport tulajdonosánál, a Bertelsmannál...
Bankmonitor  |  2022. október 1. 09:33
Egyre többet hallani arról, hogy a személyi hitelek kamata folyamatosan emelkedik, már drága fedezet...
Holdblog  |  2022. október 1. 06:29
220 milliárd amerikai dollár. Becslések szerint ennyi pénzt költött Katar a téli labdarúgó-világbajn...
Kasza Elliott-tal  |  2022. szeptember 30. 22:01
Adtam és vettem is, és osztalékemelések is voltak, de alapveten most pénzt gyjtök a késbbi vásárláso...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 1. szombat
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?