19 °C Budapest
Little student with a backpack on the steps of the stairs of school building. Close-up of child legs, hands and schoolbag of boy standing on staircase of schoolhouse. Kids back to school concept.

Rengeteg családnak járhat akár 40 ezer forint beiskolázási támogatás: az élelmesek így csinálják

2022. augusztus 19. 05:48

Magyarországon is egyre többen használják ki a különböző öngondoskodási lehetőségeket, köztük az egészség - és önsegélyező pénztári megoldásokat. Az ismertebb szolgáltatások mellett, mint egészséggel kapcsolatos kiadások fedezése, egyre népszerűbbek az olyan önsegélyező lehetőségek, mint a jelzáloghitel-törlesztés, munkanélküliségi ellátások, vagy a beiskolázási támogatás. A Pénzcentrum egészségpénztári körképében most annak jártunk utána, mennyire jellemző a megtakarítás ebben a formában az iskolakezdésre, mi ennek a módja, és mennyi pénzt lehet így megtakarítani.

Az utóbbi évtizedben az önsegélyező- és egészségpénztárak taglétszáma ingadozást mutatott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint: 2016-ig dinamikus a bővülés volt látható, azonban az az évi visszaesés után egészen 2020-ig nem volt számottevő növekedés. A járvány első évét követően viszont ismét egyre nagyobb számban lépnek be új tagok az egészség- és önsegélyező pénztárakba: 2020 év végétől 2021 év végéig 3 százalékkal nőtt a taglétszám, a kilépők száma pedig csökken. A pénztárak szintén arról számoltak be lapunknak, hogy egyre többen fedezik fel ezt a megtakarítási lehetőséget.

A hazai egészségpénztárak 2016 óta ún. önsegélyező pénztári szolgáltatásokat is nyújthatnak, azt megelőzően nagyon sokáig a klasszikus kiegészítő egészségbiztosítási szolgáltatások, valamint az életmódjavító egészségpénztári szolgáltatások domináltak, és a jogszabályok is ezt tették lehetővé - mondta el lapunknak korábban Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) főtitkára.

2016-tól viszont a korábban igénybevehető rekreációs szolgáltatások támogatását megnehezítette a jogszabályi környezet, lényegében így alakult ki a jelenlegi szolgáltatási paletta a szakember szerint. Ezek közé olyan kevésbé ismert szolgáltatások is tartoznak, mint a lakáscélú megtakarítások ösztönzése, a kieső jövedelmek pótlása, valamint a gyerekneveléssel kapcsolatos költségek finanszírozása is. Sőt, még a rezsi támogatás is.

Egyre népszerűbb szolgáltatássá válik az iskolakezdési támogatás az egészségpénztárakból.

Milyen iskolai költséget és hogyan lehet a pénztárakból finanszírozni?

Az egészség- és önsegélyező pénztárakba befizetett megtakarítás után az állam 20 százalékos, de legfeljebb 150 forintnyi személyi jövedelemadó visszatérítést nyújt. A leggyakrabban egészséggel kapcsolatos kiadásokra, gyógyszerköltségre fordítják a pénztártagok az összegeket, azonban az önsegélyező lehetőségek is egyre népszerűbbek. Az iskolás korú gyermekek, illete felsőoktatásban tanulók tanulmányaival kapcsolatos kiadásokat is egyre többen fedezik ilyen módon, kihasználva a támogatást. Fontos, hogy ez esetben

a felhasználni kívánt befizetett összegnek 180 napja a számlán kell lennie, 

kivéve a jóváírt hozamot, illetve a szja-visszítérítést, mely azonnal felhasználható. A tanév ideje alatt - illetve az azt megelőző és azt követő 15. napig - kelt számlákat lehet elszámolni, azonban 120 napnál régebbi számlákat nem fogadnak be a pénztárak. Így érdemes a számlát minél előbb beküldeni.  A támogatást családi pótlékra jogosult pénztártag vagy kedvezményezett veheti igénybe.

A beiskolázási támogatás éves összege egy személy részére gyermekenként legfeljebb a tárgyév első napján érvényes havi minimálbér lehet, vagyis 2022-ben 200 ezer forint. Tehát maximálisan 40 ezer forintot kaphat vissza egy család gyermekenként az államtól.

Milyen költségeket lehet elszámolni?

1993. évi XCVI. törvény az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárakról 50/B. § (1) bek. g) pontja szerint "nevelésiév-kezdési, tanévkezdési (beiskolázási) támogatás, mellyel a köznevelésről szóló törvényben meghatározott gyermek, tanuló, illetve a szakképzésről szóló törvényben meghatározott tanuló, illetve képzésben részt vevő személy számára, a rá tekintettel a családok támogatásáról szóló törvény szerint családi pótlékra jogosult személy által vásárolt tankönyv, taneszköz, ruházat árának valamint a felsőoktatásról szóló törvény 1. számú mellékletében felsorolt, Magyarország államilag elismert felsőoktatási intézményében hallgatói jogviszonnyal rendelkező 25. életévét be nem töltött természetes személy tekintetében kifizetett, költségtérítés (tandíj), térítési díj, kollégiumi díj, albérleti díj megtérítése biztosítható".

Rengeteg szülő él a lehetőséggel

Lapunk megkereste a hazai egészségpénztárakat azzal kapcsolatban, mennyire népszerű ez a szolgáltatás, és hogyan lehet igénybevenni. A pénztárak tapasztalatai szerint a besikolázási támogatás évről évre egyre népszerűbb; a támogatást igénybe vevő tagok körében a tavalyi év során átlagosan 100 ezer forint felett volt a költések összege ilyen célra.

A Generali Egészség- és Önsegélyező Pénztár önsegélyező pénztári szolgáltatások keretében tankönyv, taneszköz, gyermekruházat vásárlását támogatja tanköteles gyermek esetében - a tankötelezettség megszűnését követően maximum addig a tanévig, amelyben a 20. évét betölti a tanuló - a családi pótlékra jogosult személynek. A Magyarországon államilag elismert felsőoktatási intézményben hallgatói jogviszonnyal rendelkező, 25. életévét be nem töltött tanuló esetében tandíj, kollégiumi, albérleti díj támogatása biztosított.

Az utóbbi három teljes évet tekintve a pénztár tapasztalatai szerint folyamatosan nőtt az ilyen célre kifizetett összegek nagysága, 2019-ben 9,1 millió forint, 2020-ban 10,1 millió forint és 2021-ben 10,5 millió forint kifizetésre került sor a tagok részére ezen szolgáltatások keretében. Összességében a nagyobb rész a beiskolázásra költött összeg és max. a kettő együttes összegének harmada volt az utóbbi 3 évben a felsőoktatásra fordított finanszírozás. 2021-ben a szolgáltatást átlagosan 123 ezer forint összegben vették igénybe a pénztártagok.

Az OTP Országos Egészség- és Önsegélyező Pénztárnál is azt tapasztalják, hogy a tagok egyre tudatosabban használják ki, a pénztár önsegélyező szolgáltatásaiban rejlő lehetőségeket. Ezt igazolja, hogy 2017 óta, az ilyen célokra felhasznált összegek nagysága, minden évben kétszájegyű növekedést mutatott. Tavaly több mint 1,2 milliárd forintot használtak fel a pénztártagok ilyen célokra, ami 31 százalékos emelkedés 2020-hoz képest. Azonban még mindig számos olyan lehetőőséget tartanak az önsegélyező szolgáltatások, amiket a tagok meggyőződésünk szerint még mindig nem használnak ki. Ilyen a beiskolázási támogatás is, amire az elmúlt évben 22 millió forintot használtak fel a tagok, igénylőnkként átlagosan 100 ezer forint értékben.

Az MKB-Pannónia Egészség- és Önsegélyező Pénztár tagjai számára rengeteg lehetőséget kínál a pénztártagság. A gyermekvállalás tervezésétől egészen a fiatal felnőtt gyerekek támogatásáig jó eszközt jelent a 20 százalék adókedvezménnyel, egyénileg, vagy munkáltatói hozzájárulással is gyarapítható egészségszámla - írta megkeresésünkre a szolgáltató. A pénztártagok minden egészségszámlára befizetett forint után jogosulttá válnak akár 150 ezer forint összegig 20 százalék adókedvezményre, és a számlára bárki, tehát a számlatulajdonos, a munkáltatója, vagy épp családtag is befizethet. Az előrelátó önsegélyező szolgáltatáson keresztül a gyermekek tanulmányai egészen az óvodás kortól a felsőoktatásban tanuló fiatal felnőttkorig támogathatók.

A beiskolázási támogatás gyermekenként a mindenkori - tárgyév első napján érvényes - minimálbér összegéig terjedhet. A beiskolázási támogatás keretében tankönyv, taneszköz, ruházat 2022. évben 200 ezer forint/év/gyermek összegben számolható el a legalább fél éves egyenleg terhére óvodás, általános iskolás és a középfokú oktatásban résztvevő gyermekek után. 2021–ben a pénztártagok átlagosan nézve több mint 101 ezer forintot fordítottak ilyen célra a beiskolázási támogatás szolgáltatás lehetőségeit kihasználva.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Évről évre népszerűbbek és jelentős a gyermekekkel kapcsolatos támogatások, megoldások kihasználása. 2021-ben nagyságrendileg összes előrelátó, azaz legalább 180 napos egyenlegből finanszírozható önsegélyező szolgáltatási lehetőségből a tagok 88 százalékban a családtervezés, gyermeknevelés támogatására használták fel megtakarításaikat.

Az Allianz Hungária Önkéntes Kölcsönös Egészség- és Önsegélyező Pénztár közlése szerint 1993. évi XCVI. törvény az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárakról 50/B. § (1) bek. g) pontja szabályozza a beiskolázási támogatáshoz kapcsolódóan igénybe vehető, illetve elszámolható szolgáltatásokat és meghatározza az folyósítható támogatás éves maximum összegét is. A jogszabály alapján elszámolható a beiskolázáshoz szükséges tanszerek (pl.: írószerek, papíráruk, iskolatáska), ruházat (cipő, sportcipő, alsó- és felsőruházat, tornacipő, melegítő, stb.), tankönyvek és kizárólag a felsőoktatási tandíj. Továbbá azok a számlák nyújthatók be a pénztárhoz, melyek a tanév kezdetét megelőző 15 nap és a tanév végét követő 15 nap között lettek kiállítva.

Az Allianz azt is közölte: a beiskolázási támogatás az egyik legnépszerűbb önsegélyező szolgáltatás pénztáruknál. A támogatás összege 2021-ben 167 400 forint volt gyermekenként, és az igénybe vevő pénztártagok tekintetében az átlagosan kifizetett összeg 90 ezer forint körül volt. A támogatás összege 2022-ben 200 ezer forint/év/gyermekre változott, amikor idén felemelték a minimálbért.

A Patika Önkéntes Kölcsönös Kiegészítő Egészség- és Önsegélyező Pénztár tanévkezdési támogatását szintén általában tankönyv, taneszköz, ruházat árának támogatására veheti igénybe az a pénztártag vagy szolgáltatásra jogosult kedvezményezettje, aki a közoktatásról szóló törvényben meghatározott gyermek után családi pótlékra jogosult. A szolgáltatás általános vagy középiskolás tanulóra vonatkozóan igényelhető egy személy részére gyermekenként legfeljebb a tárgyév első napján érvényes havi minimálbérig, mely idén 200 ezer forint.

Szintén évi 200 ezer forintot lehet igényelni 25 évesnél nem idősebb egyetemi, főiskolai hallgatók tandíjára (nappali, esti, levelezőképzés vagy távoktatás esetén is) kollégiumi vagy albérleti költségeire. Akár a 25 évesnél nem idősebb pénztártag saját jogán is igénybe veheti a szolgáltatást, de a szülő is jogosult ilyen jogcímen számlát elszámolni.

Amire figyelni kell: a pénztártag a nevére vagy a szolgáltatásra jogosultja nevére kiállított számlákat tudja elszámolni, de csak azt, ami 120 napnál nem régebbi.

PRÉMIUM Önkéntes Egészség- és Önsegélyező Pénztárnál szintén elszámolhatóak a család egészségével kapcsolatos kiadásai mellett olyan mindennapi költések is, mint a gyermek iskoláztatási kiadásai (tankönyv, taneszköz, gyerekruházat), egyetemi vagy főiskolai hallgatói tandíj, kollégiumi elhelyezésének díja, a lakáshitel törlesztő részlete vagy az idősgondozás költsége. Emellett gyermek születésekor és örökbefogadás esetén is egyszeri kifizetés igényelhető vagy kiegészíthető a kieső jövedelem a CSED, GYES, GYET ideje alatt. Ezt hívják Családi kasszának.

A Családi kassza szolgáltatása nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a pénztártagok a gyermekeik iskoláztatásával kapcsolatos kiadásaiból spóroljanak, hiszen az év nagy részében megvásárolt taneszközök, könyvek, gyermekruházat, táskák, rajzeszközök, cipők, sportfelszerelések elszámolhatóak - írták. Az egészségszámláról finanszírozható összeg felső határa 2022-ben évi 200 ezer forint. 2021-ben a szolgáltatást a Prémiumnál közel 1000 tag használta, ők átlagosan 103 ezer forintot számoltak el beiskoláztatási kiadásaikra.

Az elmúlt éveket tekintve a szolgáltatás népszerűsége folyamatosan növekszik.

Lehetőség van a felsőoktatásban tanuló gyerekek kollégiumi elhelyezésének, albérleti költségeinek elszámolására is, ehhez szintén éves 200 ezer forintos keret áll rendelkezésre. Jelenleg még kevés tag használja a szolgáltatást, azonban a kifizetett összeg nem elhanyagolható, a tavalyi évben 191 ezer forint volt átlagosan.

Hamarosan kezdődik az iskola

Még két hét van a nyáriszünetből, így nem csoda, ha sokan elkezdtek már készülni az iskolakezdésre. Az elmúlt időszakban a pedagógushiány határozta meg az oktatásról szóló híreket, ami szintén aggodalommal töltheti el a szülőket. A Pénzcentrum kutatása alkalmat ad arra, hogy kiderüljön, hogyan készülnek a magyarok az iskolakezdésre, mennyit költenek rá, mit gondolnak az iskolai digitalizációról, mi a véleményük az oktatás és az iskolai étkeztetés minőségéről, hogy állnak a 9 órai iskolakezdés kérdéséhez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. október 5. 12:58
Manapság, ha megkérdezünk egy elemzt, melyek azok a gazdasági események, amelyek a legnagyobb fejtör...
MEDIA1  |  2022. október 5. 12:29
Kovács Dávid Gábor lett a Zwack Unicum Nyrt. marketingigazgatója szeptembertl közölte a szeszipari v...
Bankmonitor  |  2022. október 5. 11:15
Ma már közismert tény, hogy az anyagilag gondtalan nyugdíjas éveinkért még aktív korunkban tennünk k...
Kiszámoló  |  2022. október 4. 10:59
Ha rendelni akarsz valamit az Aliexpressrl és valamiért európai raktárból szeretnéd megvenni, példáu...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?