2 °C Budapest
Extended Drone view of Shing Mun River mount.

Már most látszik, ez lehet a jövő befektetése: egyre többen figyelnek rá, őrült pénzek mozognak

2022. augusztus 18. 18:02

A környezetvédelem, a társadalmi kérdések kezelése és a jó vállalatirányítás (ESG) szempontjai a magántőkealapokon keresztüli befektetések során is egyre inkább előtérbe kerülnek. A befektetési döntések meghozatala előtt az alapoknak érdemes a jogi környezetet részletesen felmérni. A greenwashing, valamint a közzétételi kötelezettségek teljesítésének elmaradása okozta veszélyek a befektetésünk jövőbeli értékét is jelentősen negatív irányba befolyásolhatják – hívják fel a figyelmet szakértők.

Az ESG keretrendszer (angol eredetiben Environment, Social és Governance) eligazítást nyújt a befektetési döntés előtt arról, milyen szempontokat tart igazán fontosnak az adott társaság. Segítségével a pénz- és tőkepiaci szereplők a fenntarthatóság szempontjából objektíven ítélhetik meg a vállalatok tevékenységét, és a rövid távú gondolkodásmódot felválthatja az újfajta, hosszabb távú és etikus profitmaximalizálás.

Megfigyelhető, hogy a befektetők fokozatosan csökkentik kitettségüket az ESG elveknek nem vagy kevésbé megfelelő szektorokban – például a fegyvergyártás, alkoholtermék-árusítás, szerencsejáték vagy a dohányipar –, míg egy ezzel ellentétes folyamat eredményeként egyes napelemes vállalkozásokat ESG szempontok alapján több tízéves olajvállalatoknál is magasabbra értékeltek.

Az ESG szempontok a magántőkealapok befektetéseire is hatást gyakorolnak. Számos magántőkealap keresi az olyan lehetőségeket, ahol a hozam mellett ESG szempontból is kedvezően hozzá lehet járulni a környezetvédelem, a társadalom vagy a vállalatirányítás jobbításához - írja elemzésében a Baker McKenzie.

Legyen szó befektetőkről vagy befektetést kereső társaságokról, egyre komolyabb jelentőséggel bír az ESG szempontok értékelése. Egy jogi átvilágítás lefolytatása, valamint egy vállalat és eszközeinek értékelése során elsődleges helyen kell szerepelnie a fenntarthatósággal kapcsolatos közzétételi és jogi kötelezettségek ellenőrzésének

– hangsúlyozta dr. Orosz Dániel, a Baker McKenzie budapesti irodájának szenior ügyvédje. – Az ESG követelmények záros határidőn belül szigorú jogi kötelezettségként fognak megjelenni a meghatározó piaci szereplőknél, így jelentős veszteséget okozhat, ha egy nem elég körültekintően kiválasztott befektetés után derül ki, hogy a társaság nem fenntartható szempontok szerint működik.”

Megindult egy folyamat, amelynek eredményeképpen jól látszik, hogy az ESG-vel összefüggő közzétételi kötelezettségek teljesítésének értékelése egy felvásárlást megelőzően egyre komolyabb jelentőséggel bírhat, kifejezetten akkor, ha egy társaság nem transzparens a fenntarthatósági adatait illetően - írják.

Az uniós jogalkotás hatására a pénzügyi, jogi és audit tanácsadók kiemelt szereppel bírnak az ESG szempontok ellenőrzésénél is, mivel az akvizíciót megelőző átvilágítási eljárás során a céltársaság eszköz- és szerződéses állománya, vállalatirányítási struktúrája, hatósági engedélyei és egyéb pozíciói vizsgálata alapján a tranzakció létrejöttét megelőzően észlelni tudják, ha "greenwashing" történik, vagyis ha céltársaság jobb színben igyekszik feltüntetni magát, mint ami a tényleges helyzet.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az Európai Unió két jogszabállyal – az úgynevezett Taxonómia- és SFDR-rendelettel – komoly lépéseket tett afelé, hogy az ESG-szemlélet előtérbe kerüljön a befektetési döntések meghozatala során. A rendelet értelmében akkor beszélhetünk környezeti szempontból fenntartható befektetésről, ha az lényegesen hozzájárul egy vagy több környezeti célkitűzéshez – például az éghajlatváltozás mérséklése vagy a hozzájárulás az erőforrások fenntartható használatához –, miközben nem sért jelentősen egyetlen környezeti célkitűzést sem. Feltétel továbbá, hogy a gazdasági tevékenységet a rendeletben megállapított minimális biztosítékokkal összhangban végezzék, illetve a tevékenység megfeleljen a Bizottság által megállapított technikai vizsgálati kritériumoknak.

Ha a magántőkealap által megvalósított befektetés nem csak előmozdítja, hanem kifejezetten célkitűzésként is határozza meg a fenntartható befektetést, úgy egy indexet kell kijelölni referenciamutatónak, és a magántőkealap köteles közzétenni, hogy a kijelölt index miként igazodik a fenntartható befektetéshez. Emellett közzé kell tennie a magyarázatát arra vonatkozóan is, hogy az említett célkitűzéshez igazított kijelölt index miért és mennyiben tér el egy általános piaci indextől.

Ha a magántőkealap környezeti szempontból fenntartható befektetést valósít meg, akkor meg kell jelölnie, hogy a befektetés a rendeletben meghatározott melyik környezeti célkitűzéshez járul hozzá. Emellett arról is tájékoztatást kell adnia, hogy a magántőkealap forrásai milyen módon és mértékben szerepelnek környezeti szempontból fenntarthatónak minősülő gazdasági tevékenységekben.

Magyarországon a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) kategorizálja a befektetési alapokat ESG- szempontok szerint. Ennek célja, hogy a befektetők meg tudják különböztetni a környezeti, társadalmi jellemzőket előmozdító alapokat azoktól, amelyek célként is határozzák meg a fenntartható befektetéseket - zárul a társaság közleménye.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Bankmonitor  |  2024. március 18. 16:52
A 2024-ben elérhető állami támogatások nem titkolt célja a gyermekvállalás ösztönzése. A CSOK Pluszt...
Holdblog  |  2024. március 18. 06:18
A 2023-as év egyik fontos meglepetése a diszkont kereskedők gyenge forgalma volt. Ezt a jelenséget v...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem