Woman adding a coin to savings in a piggy bank.

Ezzel a módszerrel kerülheted el a nyugdíjkrízist: egyre több magyar jön rá, nincs más lehetőség

2022. július 12. 16:29

Egyre többen gondolják úgy, hogy tenniük is kell a pénzügyi nehézségektől mentes időskor és az egészségmegőrzés anyagi feltételeinek biztosításáért, derült ki az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) első negyedéves eredményeiből. Amellett, hogy mind a taglétszám és a pénztárakban kezelt vagyon is növekedett 2021 azonos időszakához képest, az ÖPOSZ eredményeiből az is kiderült, hogy a nyugdíjpénztári befizetések csaknem 18, az egészségpénztári hozzájárulások pedig 17 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet.

A nyugdíj és egészségpénztári megtakarítások komoly segítséget jelentenek abban, hogy ne csak kitűzzük, hanem el is érjük akár közép-, akár hosszútávú céljainkat, de ehhez érdemes minél előbb megtenni az első lépéseket, már kis összegű, néhány ezer forintos havi befizetésekkel.

Az ÖPOSZ töretlenül hisz abban, hogy a jövő mindenkié, de az anyagi gondoktól mentes nyugdíjaskor és az egészség megőrzésének biztosításáért az első lépéseket nekünk kell megtennünk. A megoldás az öngondoskodás. Örömmel tapasztaljuk, hogy évről-évre egyre többen választják ezt az utat

– mondta a 2022-es első negyedéves eredményeket értékelve Nagy Csaba, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke.

Töretlen az egészségpénztárak népszerűsége

Az egészségpénztárakban erőteljes volt a taglétszám bővülése, 2022 első negyedévében több mint 954 ezer tagot számláltak, ami 2,6 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet. A kezelt vagyon 2021 első negyedévéhez képest 4,6 százalékkal emelkedett és meghaladta a 60,7 milliárd forintot.

A tagdíjbevétel éves összevetésben több mint 17 százalékkal emelkedett 2022 első három hónapjában, ezen belül kiugró, 21,8 százalékos volt a növekedés az egyéni befizetéseknél. Az egészségpénztáraknál is a tagok befizetései a jelentősebbek, arányuk 86 százalék, 14 százalék érkezett a munkáltatóktól.

A taglétszám gyarapodása az egészségpénztáraknál volt jelentősebb, náluk 24 ezer új belépőt regisztráltak a vizsgált időszakban. A nyugdíjpénztáraknál ennél szerényebb volt a bővülés, de összesítve így is 31 ezer új taggal zártak az ÖPOSZ tagpénztárai. Ez annyi, amennyien a Békés megyei városban, Gyulán élnek

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

– tette hozzá Nagy Csaba.

Közel egyharmados munkavállalói szerepvállalás a nyugdíjpénztáraknál

Az önkéntes nyugdíjpénztárak taglétszáma 2022 első negyedévében 7 ezerrel bővült a megelőző év azonos időszakához képest, így megközelítette az 1 millió 73 ezret. A kezelt vagyon értéke 1 585 milliárd forintot tett ki március végén, 2,4 százalékos gyarapodással a 2021 első negyedéves adatokhoz viszonyítva.

A tagdíjbevételek jelentősen, 18 százalékkal múlták felül a 2021 első negyedévében mért szintet, összegük meghaladta a 38,2 milliárd forintot az idei év első három hónapjában. Az egyéni és a munkáltatói befizetések éves összevetésben egyaránt növekedtek, az előbbiek 13,7, az utóbbiak 3 százalékkal. A befizetések nagyobb része, 71 százaléka a nyugdíjpénztári tagoktól, 29 százaléka a munkáltatóktól érkezett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 1. 15:25
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója az RTL Csoport tulajdonosánál, a Bertelsmannál...
Bankmonitor  |  2022. október 1. 09:33
Egyre többet hallani arról, hogy a személyi hitelek kamata folyamatosan emelkedik, már drága fedezet...
Holdblog  |  2022. október 1. 06:29
220 milliárd amerikai dollár. Becslések szerint ennyi pénzt költött Katar a téli labdarúgó-világbajn...
Kasza Elliott-tal  |  2022. szeptember 30. 22:01
Adtam és vettem is, és osztalékemelések is voltak, de alapveten most pénzt gyjtök a késbbi vásárláso...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 1. szombat
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?