17 °C Budapest
állampapír, Forrás: Magyar Állampapír Facebook

Tömegével váltják vissza a szuperállampapírt a magyar befektetők: mégis mitől ijedtek meg?

2022. július 11. 08:45

Minden ötödik tulajdonos visszaváltotta az értékpapírját az elmúlt negyedévben, és a tendencia folytatódhat, hiszen gyakorlatilag bármelyik másik állampapírral jobban jár egy kisbefektető mint az egykor "szuper" jelzővel illetett kötvénnyel. A magas infláció mellett nem éri meg tovább tartogatni a máp+-t - írja a Napi.hu.

Hároméves múlt a szuperállampapír, amely amilyen fényesen indult, olyan gyengén teljesít az elmúlt hónapokban. Az első héten azonnal 529 milliárd forintnyit vásároltak az évente növekvő kamatozású lakossági papírból a kisbefektetők, és bő két éven át ez a kötvény maradt a lakosság kedvenc befektetése. Mostanra azonban az emelkedő inflációs környezetben teljes bukássá vált a Magyar Állampapír Plusz (máp+), hetente alig 4 milliárd forintnyit ad el belőle az állam, kevesebbet, mint bármelyik másik lakossági papírból - írja a lap.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) sem erőlteti az eladást, az Egyéves Magyar Állampapír (1 MÁP) és a postán kapható Kincstári Takarékjegyek kamatai is magasabban a máp+ kezdő kamatánál. Az egyéves lakossági papírok 4,25, a kétéves 4,5 százalékot fizet, miközben a máp+ még mindig 3,5 százalékon indul. Az intézményi papírokhoz képest pedig totális ráfizetés lakosságit vásárolni, hiszen az egyéves hozam lassan eléri a 8 százalékot, az ötéves pedig egyre közelebb van a 10 százalékhoz. 

Így tűnt el 1300 milliárd forint

A máp+ állománya ez év január közepéig lassuló ütemben, de még emelkedett, a csúcson megközelítette a 6 ezer milliárd forintot, az elmúlt fél évben azonban 1288 milliárd forinttal csökkent, most már nem éri el az 5 ezer milliárdot sem az ÁKK honlapja szerint. Az emelkedő infláció láttán tömegek kezdték átváltani az egykor szupernek mondott állampapírt inflációt követő Prémium Magyar Állampapírra. A tendenciát az sem lassította le, hogy a Magyar Államkincstár a korábbinál alacsonyabb árfolyamon kezdte visszavásárolni a kötvényeket. 

A lakossági tulajdonban lévő lakossági állampapírok becsült állománya június végén 9 849 milliárd forint, ez 64 milliárd forinttal alacsonyabb, mint 2021. év végén. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a háztartásoknál május végén 10 298,2 milliárd forintnyi állampapír volt, ez ugyan történelmi rekord, de ebből ekkor már 371 milliárd forintot a devizás kötvények tettek ki. A háztartások öt hónap alatt nettó 186,6 milliárd forintért vásároltak állampapír, ebből 78 milliárdnyi devizás volt, és az idei állománynövekedésben is volt szerepe annak, hogy az eurós lakossági kötvények árfolyama a vásárlások mellett a forint gyengülése miatt emelkedett.

A becsült lakossági kézben lévő állomány 143 milliárd forinttal, azaz a tervnek megfelelően nőtt január- februárban, majd az orosz-ukrán háború, a globális és magyar tőkepiaci turbulencia, valamint a bankközi kamatok emelkedése hatására júniusra 208 milliárd forinttal csökkent, elsősorban a máp+ visszaváltásoknak köszönhetően. Az ÁKK szerint a második felévben a lakossági értékesítés erősödése várható, ugyanakkor az év egészében kisebb lehet a nettó lakossági értékesítés az év egészére tervezett 1 000 milliárd forinthoz képest.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ezt veszik helyette

Bár a máp+ tulajdonosok körében a visszaváltási arány a kint lévő állomány 20,3 százalékára emelkedett második negyedév végére, a legtöbben nem hagyják el az állampapírpiacot, hanem az inflációkövető Prémium Magyar Állampapírba forgatják át a pénzüket. A máp+ állomány ugyan csaknem 1300 milliárd forinttal csökkent, de a Prémium Magyar Állampapír állománya 1 218 milliárd forinttal emelkedett. A Prémium Magyar Állampapír sorozatok közül a 2028-ban lejáró a legnépszerűbb, amelynek a kamata 1,5 százalékponttal haladja meg az előző évi átlagos inflációt, jelenleg 6,6 százalékos. Az MNB által közzétett friss előrejelzések viszont 2022-re már 11-12,6 százalékos áremelkedést jósolnak, vagyis jövőre 13-14 százalékot is kamatozhat ez a papír, de még lehet, hogy 2024-ben is két számjegyű kamattal számolhatnak a befektetői. 

A többi, intézmények számára elérhető állampapír is sokkal jobban fizet már, mint a lakossági sorozatok. A három- és ötéves fix kamatozású kötvények kamata lassan megközelíti a 10 százalékot, az egyéves diszkontkincstárjegyé is egyre közelebb van a 8 százalékhoz. Ha pedig az MNB tovább emeli a kamatokat, ezek az állampapírok még magasabb hozamot fizethetnek majd a befektetőknek a lejáratuk idején - írta a lap.

Címlapkép: Magyar Állampapír Facebook

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 1. 10:05
 Szombattól a Nemzeti Sport az állami tulajdonú gazdasági társaság, a Nemzeti Sportügynökség tulajdo...
Bankmonitor  |  2022. október 1. 09:33
Egyre többet hallani arról, hogy a személyi hitelek kamata folyamatosan emelkedik, már drága fedezet...
Holdblog  |  2022. október 1. 06:29
220 milliárd amerikai dollár. Becslések szerint ennyi pénzt költött Katar a téli labdarúgó-világbajn...
Kasza Elliott-tal  |  2022. szeptember 30. 22:01
Adtam és vettem is, és osztalékemelések is voltak, de alapveten most pénzt gyjtök a késbbi vásárláso...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 1. szombat
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?