7 °C Budapest
Még több pénzt húzhat le a magyar ügyfelekről a saját bankjuk: sokan ráfizethetnek a lustaságra

Még több pénzt húzhat le a magyar ügyfelekről a saját bankjuk: sokan ráfizethetnek a lustaságra

2022. május 21. 11:59

Még mindig gyorsul az infláció, áprilisban 9,5 százalék volt az éves áremelkedés mértéke. Meglepő módon az áremelkedés olyan szolgáltatások költségét is befolyásolhatja, mint a bankszámla. Aki jól választ, az megúszhatja a költségnövekedést - írja a Bankmonitor.

Az áremelkedés mértéke még mindig igen magas hazánkban – ahogy Európa számos más pontján is -, a drágulás pedig lassan már az élet minden területére begyűrűzik. Még oda is, ahova nem is gondolnánk. Ilyen például a bankszámla, ahol a költségek az inflációnak megfelelően változhatnak évről évre.

A számlaköltségeket az egyes pénzintézetek nem módosíthatják tetszőlegesen: a díjakat csak a jogszabályban, illetve az adott pénzintézet üzletszabályzatában foglalt esetekben változtathatják meg.

Milyen tételek szerepelnek a szabályzatban:

  • Adózási szabályok változása.
  • Jogi környezet változása.
  • Bank által igénybe vett szolgáltatások változása.
  • Az előző évi fogyasztói árindex, azaz az infláció alakulása.

Még számos egyéb tényező is szerepelhet a bankok szabályzatában, azonban a legtöbb pénzintézetnél az infláció megjelenik a díjváltozás lehetséges okaként. Fontos kihangsúlyozni, hogy nem automatikus az árváltozás, csupán a lehetőséget tartják fenn a bankok.

Ne költs fölösleges szolgáltatásokra! Nézz körül a Pénzcentrum bankszámla kalkulátorában!

Az OTP Bank például az előző évi infláció mértékével automatikusan módosítja a számlaköltségeket. „A szerződés alapján felszámított fix díjak, költségek – beleértve a százalékos mértékben meghatározott díjak fix minimum és maximum értékét is – a Központi Statisztikai Hivatal által, a Központi Statisztikai Hivatal honlapján közzétett előző évi éves fogyasztói árindex (infláció) alapján, annak mértékével, évente, a megelőző év december 31-i mértékhez képest automatikusan (a matematikai kerekítési szabályokat figyelembe véve) módosulnak, a honlapon történt közzétételt követő második hónap első napjától.”

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az elmúlt években ez nem tűnt komoly tehernek, bár a tavalyi évben már 5,1% volt az éves áremelkedés mértéke. A jelenlegi környezetben azonban ez az opció már jelentős fájdalmat okozhat. Az MNB legutóbb publikált inflációs előrejelzése alapján idén 7,5-9,8%, míg jövőre 3,3-5,0% lehet az infláció mértéke.

Hogyan változtathat a számlaköltségeken az infláció? Nézzünk erre egy példát. Havi ezer forint nem tűnik soknak egy bankszámlára, ez éves szinten 12 ezer forint kiadást jelent. Ha a pénzintézet tényleg az infláció mértékével növeli a díjakat – az áremelkedés pedig az MNB várakozásainak megfelelően alakul -, akkor jövőre 12 900 – 13 100 forint között alakulhatnak a számlaköltségek. Két év múlva pedig már 13 300 – 13 700 forintra nőhetnek a kiadások. Ez 14 százalékos költségnövekedést eredményezhet két év alatt.

Egy jó választással a drágulás elkerülhető

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen nagyságú kiadások kezdenek emelkedni. Ráadásul vannak hazánkban akár teljesen ingyenes számlák is, márpedig a nulla forintos kiadásra az inflációkövető árazásnak nem lehet hatása. Érdemes lehet tehát egy ilyen csomagra váltani.

Egy ilyen döntésnél figyelembe kell venni a kérdéses bank díjszabását: mely tételekre biztosít a pénzintézet egyedi, átmeneti kedvezményt. Ezek mellett lényeges lehet az is, hogy mit tartalmaz számlavezető bank üzletszabályzata: mikor és hogyan árazhatja át a számla egyes díjait.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. március 19. 08:01
A lakásbiztosítás elsődleges célja, hogy anyagi védelmet nyújtson számunkra a lakásunkat és ingósága...
Holdblog  |  2024. március 19. 06:49
Az átlagos egyesült államokbeli otthon 347 ezer dollárba (körülbelül 125 millió forintba) került 202...
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem