1 °C Budapest
Picture of a Sberbank sign on one of their agencies in downtown Belgrade, Serbia. Sberbank is one of the biggest Russian banks, having investments in the whole Eastern Europe and Balkans

Fontos részlet derült: így folytatódhat a Sberbank ügyfeleinek kártalanítása

2022. május 6. 17:31

Kötvénykibocsátással és a bankok egyszeri befizetéseiből fedezik a Sberbank-betétesek kártalanítását az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) pénteki tájékoztatása szerint.

A Sberbank Zrt. betéteseinek kártalanítására a Magyar Nemzeti Banktól áthidaló kölcsönként igénybe vett, legkésőbb 2022. június 8-án visszafizetendő 147 milliárd forint és kamatai visszafizetésének forrását 5 éves futamidejű, 75 milliárd forint össznévértékű kötvény kibocsátásával, valamint a tagjai részére előírt egyszeri, 73,5 milliárd forint összegű rendkívüli fizetési kötelezettség előírásával teremtik elő - ismertette az OBA az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Felidézték: az OBA 2022. március 3-án megkezdte és 10 munkanapon belül, március 18-ig a betétesek rendelkezésére bocsátotta a rendelkezésére álló adatok alapján a tisztázott jogosultsággal rendelkező betétesek részére kifizethető kártalanítást.

 A kártalanítási kötelezettség alá eső betétek 10 munkanapon belüli kifizetése érdekében - összhangban a jegybanki törvény előírásaival - az OBA 2022. március 4-én 3 hónapos futamidejű finanszírozási megállapodást kötött az MNB-vel. Ennek alapján az MNB március 8-án az OBA rendelkezésére bocsátott fedezeti repó ügylet keretében 81 milliárd forintot, illetve állami készfizető kezesség mellett rendkívüli likviditási kölcsönként pedig 71 milliárd forintot, azaz összesen 152 milliárd forintot. Időközben az OBA kártalanítási kötelezettsége az előzetes adatokhoz képest 5 milliárd forinttal csökkent, ez utóbbi összeget ezért az OBA a jegybank felé 2022. március 10-én előtörlesztette.

A fennmaradó, az MNB részére legkésőbb 2022. június 8-ig visszafizetendő 147 milliárd forint és kamatai refinanszírozására az OBA igazgatótanácsa április 6-i ülésén 5 éves futamidejű kötvény nyilvános, de tájékoztató közzétételi kötelezettség nélküli forgalomba hozatala mellett döntött 75 milliárd forint összegben, elfogadva egy 10 tagú magyarországi banki konzorcium ajánlatát.

Közölték: a piaci refinanszírozás mellett az OBA igazgatótanácsa a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény szerint rendkívüli fizetési kötelezettséget írt elő az OBA tagintézetei számára 73 550 033 333 forint összegben, 2022. május 25-i fizetési határidővel.

Ismertetésük szerint az alap által várhatóan 2022. június 2-án kibocsátandó kötvény visszafizetésének forrásait egyrészt az OBA végelszámolási/felszámolási hitelezői követeléseinek részbeni vagy egészbeni térülései adják. Emellett az OBA vagyonának (állampapírok és jegybanki betét) hozamai, a tagjai által az OBA részére fizetett/fizetendő rendszeres éves díjak adják, és szükség szerint a tagoknak további rendkívüli fizetési kötelezettség előírásával biztosítják.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A törvény alapján az OBA végelszámolási/felszámolási hitelezői követeléseinek részbeni vagy egészbeni térüléseit elsősorban az OBA adósságának csökkentésére, ezt követően pedig a hitelintézeteket terhelő rendkívüli fizetési kötelezettség mérséklésére, illetve visszafizetésére kell fordítani.

A közleményben kiemelik: a tagintézeti befizetések és a hazai hitelintézetek OBA kötvény lejegyzésére irányuló szándéka jól mutatja a hazai hitelintézetek elkötelezettségét az OBA mielőbbi feltőkésítése és a mindenkori pénzügyi stabilitás védelme érdekében.

Az MNB március 2-án közölte, hogy miután az európai szanálási hatóság végelszámolást indított a magyar Sberbank anyavállalatánál, az osztrák Sberbank Europe AG-nál, a jegybank is visszavonta a Sberbank Magyarország Zrt. engedélyét, és elrendelte a végelszámolását.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Bankmonitor  |  2024. március 18. 16:52
A 2024-ben elérhető állami támogatások nem titkolt célja a gyermekvállalás ösztönzése. A CSOK Pluszt...
Holdblog  |  2024. március 18. 06:18
A 2023-as év egyik fontos meglepetése a diszkont kereskedők gyenge forgalma volt. Ezt a jelenséget v...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem