Businessman checking stock market data

Nem volt túl jó hete a magyar tőzsdének: az orosz-ukrán háború sok mindent beárnyékol

MTI
2022. május 1. 19:03

Növekvő forgalom mellett nőtt a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 43 469,84 ponton zárt pénteken, 293,20 ponttal, 0,68 százalékkal magasabban mint egy hete.

A forgalom 71,2 milliárd forint volt az előző heti 55,71 milliárd forint után, a vezető részvények a Richter kivételével gyengültek. Az Equilor Befektetési Zrt. heti összefoglalójában kiemelte, negatívan indult a hét, szerdán azonban emelkedni kezdett a hazai tőzsdeindex, a 44 ezer pontos szintet azonban így sem tudta meghaladni a hét végére.

Hétfőn és kedden a befektetők hangulatát negatívan befolyásolta az amerikai jegybank várható gyorsuló kamatemelése, az orosz-ukrán háború és a koronavírus-járvány terjedése Kínában. A hét első napján a BUX 2,08 százalékos csökkenéssel, a rá következő napon 1,02 százalékos csökkenéssel fejezte be a kereskedést.

Szerdán a nyitáskor még kissé negatív nemzetközi hangulat ellenére a nap végére emelkedni tudott a magyar piac. Az emelkedést az OTP és a Richter vezette: az OTP-részvények ára 1,68 százalékkal, a Richter-papíroké 1,99 százalékkal nőtt.

Csütörtökön a BUX jelentősen emelkedett, felülteljesítette az európai és a tengerentúli indexeket. A teljesítmény mögött az Equilor elemzője szerint a magyar kormány azon bejelentése húzódhatott meg, hogy törekedni fog a megállapodásra az Európai Unióval. A BUX 1433,15 pontos, 3,40 százalékos emelkedéssel, 43 549,19 ponton zárt csütörtökön.

Pénteken reggel jól indult a kereskedés, ugyanakkor később elromlott a befektetők hangulata, az OTP-papírok eladói nyomás alá kerültek, feltehetőleg az orosz-ukrán háború okozta bizonytalanság miatt, piacbefolyásoló hírek ugyanis nem láttak napvilágot. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX végül 0,18 százalékos csökkenéssel zárta a hét utolsó napját.

A héten 275 ponttal, 4,00 százalékkal a Richter érte el a legnagyobb erősödést 9,3 milliárdos forgalom mellett, a papír 7150 forinton fejezte be a kereskedést pénteken.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az OTP ára csaknem 1 százalékkal csökkent 43,4 milliárd forintos forgalomban, a részvény pénteken 10 800 forinton zárt.

A Mol jegyzése a héten 2 százalékkal csökkent, a részvény 3058 forinton zárt pénteken, heti forgalma 16,0 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 0,13 százalékkal csökkent, 388,5 forinton zárta a hetet, forgalma 958,5 millió forint volt.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 4 048,63 ponton zárt a héten, ami 42,87 ponttal, 1,05 százalékkal alacsonyabb az előző hetinél.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2023. március 21. 19:51
Izgalmas időket élünk. Tönkrement egy amerikai nagybank, amelyikkel igazából semmi probléma nem volt...
MEDIA1  |  2023. március 21. 17:53
Világszerte rohamléptekkel nő a ChatGPT nevű mesterséges intelligenciás chatrobot népszerűsége, a mé...
Bankmonitor  |  2023. március 21. 17:23
A digitalizációs folyamatok terjedésével aktívan nő a bankkártyás, illetve a mobiltárcás és okoseszk...
Kasza Elliott-tal  |  2023. március 21. 15:07
Hétfőn megvettem a második csomag OTP-met 9000-ért, evvel 9831 forint az átlagom. Többet nem akarok...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 21. kedd
Benedek
12. hét
Március 21.
Az erdők világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?