25 °C Budapest
A young man holds onto a graph as it rises upwards indicating growth in a market and his rise with it, tracKing the financial markets cimlapi

Fontos változás élesedett a SZÉP-kártyáknál: egymillió magyart érint a kormány könnyítése

2021. november 9. 16:47

Meghosszabbította a kormány azt a rendelkezését, amelyet még 2021. április 25-én lépett hatályba. Az új szabályozás szerint a SZÉP-kártyák bármely alszámlájáról lehetett költeni az elfogadóhelyeken, átjárhatóvá váltak a zsebek. Viszont ez az engedmény csak idén év végéig lett volna érvényben, most azonban meghosszabbították a hatályát 2022. szeptember 30-ig. Csaknem 1 millió dolgozónak, így rengeteg családnak jelenthet ez könnyebbséget.

Az áprilisi rendelkezés, illetve feltételezhetően a korlátozások feloldásának hatására felpörögtek a SZÉP-kártyás költések, viszont még mindig nagy összegek állnak a számlákon. Az eredeti rendelkezés szerint szűk két hónap állt volna még rendelkezésre arra, hogy a kártyatulajdonosok bármely alszámláról költhessen az elfogadóhelyeken. Most azonban könnyebbség lehet számukra, hogy jövő őszig átjárhatók maradnak a zsebek.

A számlavezető bankok által közölt adatok alapján 150-170 milliárd forintnyi összeg lehet még a SZÉP-kártyákon, vagyis ha egymillió dolgozót érintő rendelkezésről van szó, akkor 150-170 ezer forint van jelenleg átlagosan az alszámlákon. Az, hogy az átjárhatóság meghosszabbodott, nemcsak a munkavállalóknak jó, hanem a turizmusnak, vendéglátásnak, szolgáltatóknak is. Az év első kilenc hónapjában több mint 260 milliárd forint érkezett a kártyákra, míg a belföldi turisták összesen 282 milliárd forintot fizettek SZÉP-kártyával.

Az egyik hazai szolgáltató adatai alapján továbbra is a vendéglátás alszámla használata a legintenzívebb, de a tavalyi évhez képest hatalmasat ugrott a szabadidő és a szállás alszámlák népszerűsége is. Az igazi kiugrást a nyári hónapok hozták, amelyben - a szolgáltató szerint is - nem kis szerepet játszott az alszámlák átjárhatósága.

A KSH szálláshelyeken felhasznált SZÉP-kártya összegeket listázó adatsorából kiderül az is, hogy 2021-ben 5,6 százalékos visszaesés történt az év első 9 hónapjában 2020 azonos időszakához képest. (2019. január-szeptember időszakához képest pedig 6,5 százalékos növekedés!) Ez alapján feltételezhető, hogy idén a szálláshely zsebbe kért összegekből sokan költöttek más célokra, illetve, hogy még mindig vannak nagy összegek a kártyákon ezen az alszámlán.

Bár az alszámlák átjárhatósága még jövő évben is hatályban lesz, érdemes átgondolni, ki milyen zsebbe kéri a jövő évi cafetériát, illetve mire költi el a SZÉP-kártyán maradt pénzt. A negyedik hullám még mindig felszálló ágban van, korlátozásokra is lehet majd számítani, így nehéz az elkövetkező időszakot tervezni, akárcsak tavaly. Viszont a hosszú távú tervezés most is lehetséges, sokan már most lefoglalják a 2022-es nyaralásukat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A SZÉP-kártya elfogadóhelyek listája is egyre bővül, az egyik hazai szolgáltató adatai szerint míg 2019-ben és 2020-ban éves szinten 2-3 ezerrel növekedett az elfogadóhelyek száma, addig az idei növekedés már most meghaladja az ötezret. Nemrég az is lapunk tudomására jutott, hogy a Wolt is tervezi: hamarosan bevezetik az új fizetési módot.

2020 egyértelműen a SZÉP-kártya éve volt, cafetéria igények szempontjából, viszont amikor a legtöbb munkavállaló erről döntött, még nem volt pandémia. 2021-ben viszont a kedvező szabályozások, engedmények következtében fennmaradhat a népszerűsége, és akár jövőre tovább növekedhet. Az alszámlák átjárhatóságának meghosszabbítása miatt már az esetleges korlátozásoktól is kevésbé kell tartania a kártyatulajdonosoknak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. szeptember 26. 14:30
Világszerte nagyjából 35 millió digitális nomád választja ezt a nagyon is 21. századi életformát, ak...
MEDIA1  |  2023. szeptember 26. 14:13
A Sztárban sztár leszek című, a TV2 showműsorát népszerűsítő videókban a miniszterelnök és fideszes...
MNB Intézet  |  2023. szeptember 26. 11:20
Bár az 1960-as évek óta tudjuk, hogy a makroökonómiában és a pénzügyekben milyen fontos a várakozáso...
Kiszámoló  |  2023. szeptember 25. 09:29
Bár sok újat nem mond a kép, érdemes felidézni, hogy alakult az Egyesült Államok államadóssága mai d...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 26. kedd
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM