Smiling woman with credit card and laptop sitting on sofa at home. E-commerce concept

Itt verte el a legtöbb magyar a SZÉP-kártyán felgyűlt pénzt: rekord összegeket hagytak a kasszánál

2021. szeptember 30. 17:55

Idén nyolc hónap alatt többet költöttünk SZÉP-kártyáról, mint tavaly egész évben az egyik hazai szolgáltató adatai alapján. Továbbra is a vendéglátás alszámla használata a legintenzívebb, de a tavalyi évhez képest hatalmasat ugrott a szabadidő és a szállás alszámlák népszerűsége is. Ez utóbbinál jól látható a „vizes” városok túlsúlya, ugyanis Budapest mellett idén Siófok és Balatonfüred volt a legkedveltebb úti cél a szállás alszámla költései alapján.

A nyári hónapokban erőteljesen megugrott a K&H SZÉP kártya használat, az előző évekhez és a megelőző hónapokhoz képest is. A három alszámláról együttes költések összege már az év első nyolc hónapjában megközelítette a 19 milliárd forintot, ezzel pedig meghaladta a tavalyi teljes év 18,6 milliárd forintos eredményét. A kiugró növekedésben szerepet játszhat, hogy az alszámlák 2021. április 25. és december 31. között átjárhatóak – vagyis bármely alszámláról bármely elfogadóhelyen lehet fizetni. A növekedést segítette, hogy a kártyabirtokosok a tavalyi év második felétől és idén is több juttatást kaptak a szociális hozzájárulási adó mentességnek köszönhetően, és a tavalyi juttatások egy része is idén került elköltésre.

Itt pihentünk SZÉP kártyával

A SZÉP kártya forgalom hagyományosan a vendéglátás alszámla esetében a legmagasabb, idén a teljes költés közel kétharmadát (63%) ez az alszámla teszi ki. Ezzel együtt látványosan nőtt az utóbbi időben a szabadidő alszámla népszerűsége, aminek a használata az elmúlt nyolc hónapban 32 százalékkal meghaladta a teljes tavalyi költést. A három alszámla közül a szálláshely alszámlánál figyelhető meg a legkiugróbb növekedés.

Az elmúlt nyolc hónapban 49 százalékkal, azaz közel másfélszeresére nőtt a szálláshely alszámla költés a teljes 2020-as évhez képest, holott már tavaly is erőteljes volt a belföldi turizmus hatása. Budapest, Siófok és Balatonfüred – ezek voltak idén a legkedveltebb úti célok a szállás alszámla költései alapján, de Hajdúszoboszló, Zalakaros, Sárvár és Hévíz is előkelő helyet foglalt el.

5000 új elfogadóhely

Idén az elfogadóhelyek számában is hatalmas ugrás történt: míg 2019-ben és 2020-ban éves szinten 2-3 ezerrel növekedett az elfogadóhelyek száma, addig az idei növekedés már most meghaladja az ötezret. Ezzel a K&H SZÉP kártyát már több mint 33 ezer elfogadóhelyen fogadják el. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem