forint detail cimlapi

Még nincs késő igényelni a 219 ezer forintos támogatást: de már közeleg a határidő

2021. november 1. 16:03

Még két hónapig lehet igényelni a vállalkozóknak, önfoglalkoztatóknak az egyszeri, 219 ezer forintos állami támogatást. Alább összeszedtük, hogy mit kell tudni az igénylés menetéről, és az is kiderül, hogy kiknek jár az összeg.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Ha minden így marad, akkor már csak két hónap van igényelni a vállalkozóknak, önfoglalkoztatóknak szóló támogatást. Ugyanis a kormány egyelőre csak 2022. január elsejéig hosszabbította meg a COVID- vészhelyzetet, amelynek ideje alatt 219 ezer forintos egyszeri támogatást kaphatnak az ágazati bértámogatásból munkavállaló híján kimaradt vállalkozások, önfoglalkoztatók.

Az Önfoglalkoztatók kompenzációs támogatásában főként azok a kiskereskedelemben, turizmus-vendéglátásban, szálláshely-szolgáltatásban vagy szabadidő ágazatokban tevékenykedő vállalkozók részesülhetnek, akik alkalmazottak hiányában nem tudtak ágazati bértámogatásra pályázni. Az átmeneti korlátozásokkal érintett 56 főtevékenység valamelyikét folytató önfoglalkoztatók a garantált bérminimummal megegyező összeget kaphatnak.

Hogyan ikell igényelni a támogatást?

Az egyszerűen kitölthető, egyoldalas kérelem elérhető a kormányzati honlapon és a munka.hu oldalon. Az igényléseket a járási hivatalok foglalkoztatási osztályaira lehet benyújtani a veszélyhelyzet megszűnéséig.

A veszélyhelyzetet utoljára 2021. május 21-én éjfél előtt nem sokkal kiadott 2021. évi XL törvénnyel hosszabbították meg. Eszerint a veszélyhelyzet a 2021. évi őszi országgyűlési ülésszak első ülésnapját követő 15. napjáig lesz érvényben. Most viszont az új kormánydöntés értelmében

2022. január 1-ig szinte biztosan hatályban marad.

Ez pedig azt jelenti, hogy a jogosultaknak valamivel több mint 3 hónapjuk áll még rendelkezésre ahhoz, hogy megigényeljék a támogatást, ha még nem tették. Természetesen előfordulhat, hogy időközben még tovább hosszabbítják majd a veszélhelyzetet. Jelen állás szerint viszont, aki még szeretne hozzájutni a támogatáshoz, igényelje mielőbb. Biztos, ami biztos, most úgy látszik, két hónapja még van rá.

A veszélyhelyzet lejártának további, fontosabb következményei:

  • A veszélyhelyzet végétől számítják jelenleg a lejárt okmányok pótlásának kötelezettségét, ezek az okmányok ugyanis a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig érvényesek, azaz, ha ha most a veszélyhelzyet meghosszabbodik január 1-ig, akkor onnantól még 60 nap, azaz kb. két hónapig érvényesek lesznek még az okmányok. (Érintett főbb okmányok: személyi igazolvány, diákigazolvány, jogosítvány, forgalmi engedély)
  • A veszélyhelyzet végével véget ér az egészségügyi dolgozók és a koronavírus világjárvány elleni védekezésben közreműködő orvos-, egészségtudományi képzésben részt vevő hallgatók ingyenes utazása. Ez azt jelenti, hogy idén már biztos, hogy az egészségügyi dolgozóknak marad az ingyenes utazás.
  • Egyes gazdasági intézkedések is megmaradnak 2022-ig. Így például a turizmusfejlesztési hozzájárulást 2021-ben nem kell fizetni (ez az idei évre vonatkozik, nem külön a veszélyhelyzet megléte szabályozza).
    Az őszi kerti munkákat is érintheti a hosszabbítás, a levegőminőséggel összefüggő szabályokat is tárgyal a veszélyhelyzet (hulladék- és avarégetés szabályait önkormányzat írja elő).
  • A veszélyhelyzet végét követően 90 nappal újra emelhetők lennének az állami és önkormányzati bérleti díjak, a lakásbérletiek is. Erre tehát idén már biztosan nem kerül sor.
  • A veszélyhelyzet alatt a keresőképtelenség és a keresőképesség orvosi elbírálásának és igazolása, azaz a táppénzes papír elektronikusan továbbítható a betegnek. Ez is marad tehát már 2021-ben.
  • A veszélyhelyzet végeztével megszűnne a max. 6 lakás, max. 1000 m2 hasznos alapterülető lakóépületek egyszerű építkezési bejelentése. De mivel a veszélyhelyzetet ki fogják tolni, ezért marad az egyszerű építkezési bejelentés.
  • A veszélyhelyzet végeztével megszűnne a háziorvosok oltásért kapott díjazása is, de 2021-ben ezek szerint marad a díjazás az oltások után.
  • Akinek lejárt a foglalkozás-egészségügyi alkalmasságija, annak a veszélyhelyzet megszüntetését követő 90 napig meghosszabbítják az alkalmasságát. A 90. napra viszont újból be kell szereznie az alkalmassági papírt. Ez tehát azt jelenti, hogy idén már senki sem lesz köteles elvégeznie az alkalmasságit, és ha veszélyhelyzet mondjuk véget is érne január 1-én, még akkor is majd 3 hónapja lenne mindez pótolni.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 27. csütörtök
Angelika
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?