Shot of equipment in a recording studio

Óriási bajban Boros Lajos: felélte tartalékait, évek óta ingyen dolgozik

2021. augusztus 11. 18:01

Meglepő kijelentést tett Boros Lajos: az utóbbi években ingyen dolgozott. Mióta kijött a kórházból gyakorlatilag egy fillért sem keresett. A legendás rádiós az év elején alacsony nyugdíjáról is vallott. Utánaszámoltunk mire elég az összeg gázsi nélkül. 

Boros Lajos egyik legnagyobb vágya, hogy egyszer még vezethessen klasszikus rádióműsort. Jelenleg online műsorokat készít, ezekkel azonban egy árva fillért sem keresett - vallotta be.

Boros elmondása szerint örömmel vállalna klasszikus rádiós felkérést, de nem kap egyet sem. Mégsem lankad emiatt, mert így is vannak online stream-műsorai, amiket egy hét fős csapattal közösen csinál. Mindannyian vérprofik, így nagyon könnyen és élvezetesen telik a közös munka - tette hozzá.

A beszélgetőpartnerek is szívesen jönnek hozzánk, mert tudják, hogy nem a botrányaikra vagyok kíváncsi, hanem azt szeretném bebizonyítani, hogy értékes és jó emberek. A hallgatók is nagyon szeretnek minket. Jó lenne, ha profibb szinten tudnánk ezt csinálni, ehhez viszont egy szponzorra vagy egy rádiós csatornára volna szükségünk, akik anyagilag támogatnának minket

– mondta a Star magazinnak. A legendás rádiós nem csak az online műsorok után nem kap pénzt, mint elmondta, 2018-ban jött ki a kóma után a kórházból, azóta egyetlen forintot sem keresett.

Ez persze nem szegi kedvem, hiszen imádok szórakoztatni, de azért jó lenne, ha mindennek anyagi látszata is lenne. A nyugdíjam nem sok mindenre elég, a tartalékaim nagy részét pedig már feléltük. Nemrég hívott Littvay Imre, a 100 Folk Celsius tagja, hogy szeretnének koncertet szervezni a megsegítésemre – az én feladatom csak az lesz, hogy jól érezzem magam

– tette még hozzá. A magazinnak azt is elárulta, az állapota fokozatosan javul, rendszeresen jár kontrollra, a leletei kielégítőek, mégsem lesz már olyan, mint évekkel ezelőtt. Rengeteg gyógyszert szed, és mindent megtesz azért, hogy a szíve jól működjön, vannak rosszabb napjai, de ezzel már megtanult együtt élni.

A nyugdíj sem nagy segítség

Boros Lajos idén februárban kendőzetlen őszinteséggel mesélt Joshi Bharatnak anyagi helyzetéről. A rádiós műtétje előtt hat évvel ment el nyugdíjba, onnantól kezdve a tartalékaik élte fel. Boros Lajos úgy fogalmazott, "elhülyéskedte" az élete 80 százalékát, de a lejtő felé közeledve ökölbe szorul a gyomra.

Lassan eladogatták az értékeiket, például az autójukat, hogy meg tudjanak élni. A nyugdíjából ugyanis már az elején sem volt képes fedezni a kiadásait,

ugyanis 100 ezer forint körüli összeget kap nyugdíjként.

Ez pedig nem sok mindenre elég: a Pénzcentrum nemrég utánajárt, hogy mennyit ér ma egy magyar átlagnyugdíj a közértekben az egy évvel ezelőtti állapotokhoz képest és a helyzet lesújtó képet festett. Februártól az átlagnyugdíj ráadásul hivatalosan 150 ezer 600 forint,

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

tehát a sztár mindössze az átlagos juttatás körülbelül kétharmadát kapja kézhez.

 

A Pénzcentrum által elkészített index szerint arra jutottunk, hogy egy átlagos magyar nyugdíjas például a jelenleg a KSH szerint átlagosan 31 forintért kínált zsömléből 4858 darabot tudna megvenni a teljes nyugdíjából. A rádiós ellátásából ezzel szemben mindössze 3225 zsemlére futná.

Talán még szemléletesebb, ha például a bontott csirke indexünkkel mérjük össze a nyugdíjakat, júliusban ennek átlagára 780 forinton állt. Egy átlagos magyar nyugdíjas juttatásából 193 kiló csirkére futná, míg a műsorvezetőéből pedig mindössze 128-ra.

Mindez jól szemlélteti, hogy az elsősorban akkori, átlagnál magasabb jövedelmének gyűjtögetésével egzisztenciát építő legenda milyen keserves helyzetbe került mostanra. Nem véletlen, hogy Boros és családja már 2019-re nagyjából felélhette tartalékaikat, vélhetően ezért hirdették meg akkor eladásra a veresegyházi telküket. Az ingatlan nélküli területért 25 millió forintot kértek.

Az öngondoskodás ma már nem opció

Boros Lajos példáján is látszik, hogy önmagában az állami ellátórendszer egy jó nyugdíjhoz nem lesz elég a jövőben, hiszen öregszik a társadalom, egyre kevesebb fiatal dolgozó tart el egyre több nyugdíjast. Magyar nyugdíjszakértők szerint minél előbb kezdünk spórolni a nyugdíjas éveinkre, annál jobb. A 30-as éveikben járóknak már erősen ajánlott megtakarítani, miközben gyakran ilyen idősen az ember még lakásra gyűjt, gyermekvállalásra tesz félre, autóra, nyaralásra spórol, vagy vállalkozás indításhoz, karrierváltáshoz gyűjt tőkét. A koronavírus járvány hatásai miatt sokan átgondolták, mire gyűjtsenek, változtak a prioritások, többen tesznek félre idős korukra.

Sokan azonban azt sem tudják, hogy álljanak neki, holott minél előbb elkezdenéd, annál biztosabb lábakon állnál a nyugdíjas éveidben. Hazánkban a nyugdíj előtakarékosságnak több formája is létezik: az önkéntes nyugdíjpénztár az egyik államilag támogatott nyugdíjcélú megtakarítási forma, a nyugdíjbiztosítás és a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) mellett.

Ezek az évek során jelentős tőkét halmozhatnak fel, amely plusz jövedelmet tud majd biztosítani az állami nyugdíjon felül.
 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. július 5. 21:26
Az eddigi relatív békeévek után tombol az infláció. Eddig az emberek lenyelték a békát, hogy semmi k...
MEDIA1  |  2022. július 5. 17:37
Ennek keretében például az ATV műsorvezetői felbukkannak az Index műsoraiban, de az Index és az ATV...
Holdblog  |  2022. július 5. 15:59
Oroszország 1918 óta először csődöl be külföldi adóssága miatt. Az orosz pénzügyminiszter szerint cs...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 6. szerda
Csaba
27. hét
Július 6.
A csók világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?